Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: pierwsze akwarium 54L  (Przeczytany 23235 razy)
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Grudzień 15, 2007, 01:07:15 »

na razie udało mi się tyle:
- zakupić nową gąbkę, nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale starą wywaliłem w diabły, gdzieś czytałem, że bakterie z wody mogą się też zaszczepiać....
- oczywiście wymiana wody
- zakupiliśmy jakis preparat: SERA toxivec (opakowanie na 80L), do usuwania amoniaku,azotynów, chloru, chloroaminy, wiąże metale ciężkie

zastanawiam się tylko, czy stosować ten specyfik. Sporo tam chemii, na pewno tiosiarczan, plus pewnie EDTA, jakiś bufor. Nie wiem jak działa na amoniak i azotyny, ale chyba jajprościej je utlenić, czyli utleniacz + produkty utlenienia (coś musi się zredukować). Pozatym obawiam się czy jak ubiję amoniaki i azotyny, to zabiorę pożywkę dla rozwoju flory na filtrze.

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Grudzień 15, 2007, 08:31:43 »

No coś w tym jest, że bakterie muszą się mieć na czym rozwijać - możesz jeszcze poczekać chyba podmieniając delikatnie wodę. Nie masz jakiegoś znajomego w okolicy kto mógłby Ci fragment biologicznego materiału filtracyjnego pożyczyć ze swojego ustabilizowanego akwa (gąbka z filtra, ceramika...)Huh

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Grudzień 15, 2007, 12:50:33 »

Witam w sobotę :-) wymiana gąbki przyniosła też wizualne kożyści - woda się jakaś bardziej klarowna zrobiła :-) same kożyści, w poniedziałek sprawdzę chemię wody, póki co podmiany. Ten post jest jednak o innej sprawie - o małej porannej niespodziance
link
normalnie szok ...

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Grudzień 15, 2007, 15:16:16 »

Posłuchaj uważnie: jeśli nowa gąbka jest gęstsza od starej, to szybko na niej osiądą kultury bakterii, które są już w wodzie i parametry wody mogą tylko się poprawić. Nie podmieniaj już wody, chyba, że widzisz, że ryby tego potrzebują. Jeśli zachowują się normalnie to znaczy, że sytuacja się stabilizuje. Bakterie na filrze też potrzebują pożywki w postaci mikro i makro elementów, a zwłaszcza amoniaku i azotynów. Poczytaj o cyklu azotowym w akwarium. Druga ważna rzecz to żelazo. U Ciebie go nie ma. Powinieneś trochę dodać, np. do stężenia 0,05-0,1 mg/l. Więcej nie bo będą glony. Wodę podmień w poniedziałek jeśli parametry nadal będą tragiczne. Nie czyść flitra!
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Grudzień 15, 2007, 23:52:14 »

teraz już bardziej na spokojnie :-)
Witam i pozdrawiam. Po porannej euforii piszę co się stało, bo pewnie nie każdemu obrazki się otwierają. Otóż jedna z samic gupików 'pękła' :-) i pojawił się naryberk.
Straszną radość to w domu spowodowało. Żebyście widzieli 2 letnią córeczkę jak się cieszyła widząc rybki długości 5 - 6 mm :-) nie trwało to co prawda długo, bo skalary ucztowały (zresztą nie tylko one) i trzeba było Małej wytłumaczyć że rybki poszły do innego akwarium (w wieku 2 lat nie wnika się w temat pytaniem 'jak').
W każdym razie kupa radości, lada dzień chyba druga samiczka pęknie, bo też jest podejrzanie gruba.
Nowa gąbka to rewelacja! Woda teraz jest jak kryształ (wizualnie), na chemię poczekamy do poniedziałku.

Macie gdzieś link jak rozmnażać gupiki? (z tego pytanie się wycofuję, wystarczyło się rozglądnąć)

Pytam, bo już mamy zamówioną na allegro szafkę pod akwarium, szafka ma szerokość 100cm.
Dlaczego o tym piszę, na wiosnę kupimy filtr zewętrzny FluVal 205 pod 200L max i za jakiś czas bańkę szeroką na 100cm Cheesy chyba 160L - 200L to ukłon w stronę skalarów ...

Pozdrawiam i życzę przyjemnej niedzieli :-)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2007, 00:15:12 wysłane przez bladefist » Zapisane

bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Grudzień 16, 2007, 13:31:43 »

Jeszcze pytanie apropo żelaza jako pożywki roslinnej. Czy można kapać do akwarium na przykład chlorek żelaza FeCl3 (zwykły wzorzec, choć nie jestem pewien, czy to nie jest Fe(NO3)3 - bo nie sprawdzałem)?
Rozwijam myśl.
Mam akwarium 60x30x30, objętość jaką zajmuje szkło wynosi 54L.
Przeliczając na objętość wody wyszło mi, że mam poniżej 43L wody (minus korzenie, rośliny, rybki, filtr)
i teraz tak, wzorzec ma stężenie 1000mg/L (=1000mg/1000mL = 1mg/mL), czyli każdy mililitr wzorca zawiera 1 mg żelaza (jako FeCl3/Fe(NO3)3).
planuję docelowo osiągnąć poziom żelaza wynoszący 0,1 mg/L
z mojego wzorca, każdy mililitr (mL) zawiera 1 mg, stąd interesuje mnie jego dziesiąta część (0,1mL = 100uL) na każdy litr wody w akwarium
0,1 mL x 43 L = 4,3 mL wzorca @ 1000mg/L.

Można tak?

Tutaj jeszcze mam tylko wątpliwości co doprzydatności żelaza Fe3+, wiem że dla przyrody nie jest chyba tak samo wartościowe jak Fe2+.

Co o tym myślicie?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2007, 13:39:30 wysłane przez bladefist » Zapisane

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Grudzień 16, 2007, 19:44:36 »

Myślę, że przekombinujesz. Azotan odpada bo nie masz roślinnego akwa, żeby zjadło duże ilości azotu, chlorek teoretycznie jest obojętny, ale.... Wszędzie pisze się o przydatności Fe2+, a nie Fe3+... Ile w tym prawdy - nie wiem na 100%. Myślę jednak, że Fe2+ w postaci dobrego chelatu ( nie EDTA ) to dobre i bezpieczne rozwiązanie. Poza tym mikro i makro specyfiki zawierają też inne składniki niż tylko Fe także potrzebne dla roślin i ryb. Samo Fe spowoduje szybki rozwój glonów nitkowatych, a tego byś nie chciał. Poza tym stęż. 0,1 mg/l Fe to na razie trochę za dużo. Utrzymuj na razie ok. 0,05-0,07 tak dla bezpieczeństwa. Pozdrawiam.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Grudzień 16, 2007, 20:25:41 »

co do toxivecu to ja bym dodawał gdyby był jakiś skok zw. azotu lub/i fosforu
hmmmmm a kiedy planujecie większe akwa?? bo skalary szybko rosną .... i mogą skarłowacieć
co do nawożenia, nie szalej narazie Wink nie masz nie wiadomo jakich roślin, ja u siebie stosuję codziennie symfonię złotą (nawóż micro) co drugi dzień K2SO4 i gdzieś co 4-5 dni daję nakrętkę ferrero+ tropicala i wg mnie to wystarcza, rośliny rosną, bombelkują no i mam bimbrownie Smiley (mam 126l)
szukajcie akwa min 45 wysokiego najlepiej 50
no i dokupcie roślin Smiley
no i powodzenia Grin
 papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Grudzień 16, 2007, 23:16:55 »

Witam :-) czyli odtrutkę odstawiam, pozatym tak na oko ryby mają się dobrze.
Kiedy przesiadak... no na razie nie wiem, luty, marzec.... zobaczymy jak wyjdzie po drodze. Na razie gość z allegro nam odpisał, że szafka dopiero w styczniu. Trzeba trochę funduszy zebrać.
Akwarium na przykład takie: link, albo zamówi się u szklarza wyższe, ewentualnie proste.

Czyli z nawozem dajemy sobie spokój na razie. Może bez sensu pytaie, ale zadam czemu siarczan potasu tak często (ewentualnie jakie dawki)? Bimborwnia, anaczy jakiś reaktor fermentacyjny (tego żargonu jeszcze nie przyswoiłem)?

A czy do naszego akwarium, rzeczywiście polecacie roslin? Ja mam ewentualnie takie typy: koniecznie jakaś trawa na pierwszy plan, ewentualnie z przodu - z boku (lewo/prawo), i coś kolorowego w środek / tył (koniecznie jakieś brązowawe liście) - co Wy na to??

Pozdrawiam i życzę łagodnego startu od jutra!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2007, 23:20:38 wysłane przez bladefist » Zapisane

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Grudzień 17, 2007, 09:07:24 »

Wszystko zależy od wody z jakiej korzystasz. U mnie w kranie potas jest na poziomie 1,5 mg/l, a NO3 ok. 1 mg/l, fosfor 0,1 mg/l a żelazo i mangan 0,02. Mam dużo roślin, które aby rosnąć potrzebują materiału( budulca) Przyjmuje się, że w akwa powinno być ok. 10-15 mg/l potasu, stąd też K2SO4 ( ja dodaję KNO3- 2 ml i K2SO4 1ml- stężenia 100mg/ml bo nie mam azotanów i potasu każdego dnia oraz 0,5ml fosforu w postaci KH2PO4 o stężeniu 70mg/ml do stu litrowego akwa raz na tydzień ) Reasumując podnoszę stężenie w akwa potasu o 3 mg/l codziennie i o 0,35 mg/l fosforu raz na tydzień. CO2 to inna bajka. Można podawać lub nie w zależności od rodzaju roślin, pH i twardości węglanowej. Pozdrawiam.
Juhas#77
Nowy
*

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d8600b68cf752

« Odpowiedz #40 : Grudzień 18, 2007, 21:02:12 »

Kup sobie ramirezje motylową albo rekinka SmileySmileySmiley

bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Grudzień 18, 2007, 21:54:29 »

Nie rozumiem, ale nie szkodzi :-)

Azotyny zaczynają u mnie spadać, z 13 mg/L już mam 6 mg/L, kierunek jest dobry.
Amoniak na poziomie 0,1 mg/L Smiley

Ale mam do Was pytanie:
zobaczcie sobie tego (jasnego) skalarka, czy te skrzela nie wyglądaja podejrzanie?? Nie wiem czy nie są za krwiste. Rybka oddycha szybciej niż jej kolega/koleżanka (nie rozróżniam płci u skalarów jeszcze). Nie wiem czy to już jest problem, czy jeszcze nie ma się czym martwić. Azoty mam jeszcze duże, ale po wymianie gąbki jest poprawa.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 22:21:17 wysłane przez bladefist » Zapisane

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Grudzień 18, 2007, 22:26:21 »

Jest to prwawdopodobnie efekt działania azotynów, amoniaku itd. czyli podrażnienie śluzówki. Czysto teoretycznie jeśli parametry się ustabilizują to wszystko będzie OK. A jak z żelazem i pH?
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Grudzień 18, 2007, 22:48:44 »

żelazo sprawdzałem w piątek, było na poziomie 0,010 mg/L natomiast pH 7,5 +/- 0,1 jednostki ...
Jak azot się uspokoi do skrzela wrócą do normy??

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Grudzień 19, 2007, 09:19:55 »

Prawdopodobnie powoli akwa ruszyło. Niskie Fe świadczy o niedoborach mikroelementów czyli rośliny rosną( doprowadź do ok. 0,05 mgl/l. pH jest OK. Rybka powinna odżyć. Miej nadzieję. Nie przesadzaj z nawozami i sprawdź azotany. Pozdrawiam.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: