5blue5
Bywalec
Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!
|
|
« Odpowiedz #15 : Grudzień 03, 2007, 20:44:32 » |
|
Temperatura ok. 29*C ???szok nie uważasz że trochę za duża? Ps.Mógł byś podać nam cenę takiego bajeru rafy kolarowej 30l?
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 20:46:26 wysłane przez 5blue5 »
|
|
Widzew Łódź Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #16 : Grudzień 03, 2007, 20:49:32 » |
|
absolutnie nie uwaźam że jest za ciepło ja miałem sprzęt, kupiłem skałę, sól i kilka korali (tanio) i zapłaciłem 150zl pozdrawiam
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #17 : Grudzień 03, 2007, 21:01:02 » |
|
błazenak-bardzo ładne to morskie z tego linku, ale zrobić takie coś to nie lada sztuka Kuba- na początek b. ładnie. Rozwijaj sie pod kątem morskim PS: Chyba sobie założę morskie 160l+70lbrillux-morskie=Juppi!
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #18 : Grudzień 03, 2007, 21:07:39 » |
|
hehe błazenek tak samo
|
|
|
|
|
|
|
5blue5
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #19 : Grudzień 03, 2007, 21:14:37 » |
|
|
|
|
|
Widzew Łódź Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #20 : Grudzień 03, 2007, 21:22:21 » |
|
a wiesz dlaczego 150 ? miałem głowicę filtra, grzałkę, świetlówki, akwarium kupiłem skałe 2,300kg po 30/kg, miałem jedną skałkę ok 1kg ale martwą kupiłem 1kg soli, 2 rodzaje polipków, dużą xenię na skałce, jesszcze jedną skałkę ok 1kg żywą ale od kogoś innego hmmm i małego korala jeszcze planuje jeszcze odpieniacz, jeszcze jedną świetlówkę (nie mam statecznika, chyba będzie elektronika) krewetkę wundermani (80zł) i błazna (70zł) ehh narazie zbiorniczek świerzy wszystko jeszcze sie tylko planuje
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #21 : Grudzień 04, 2007, 12:23:12 » |
|
Wow, morskie! Gratuluję Ostatnio sam też myślę nad morskim, pewnie za rok juz stanie gdzieś Narazie jeszcze niepełnoletni he he :p Póki co, mam pustą 8L, może micro rafka? Zobaczy się
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
5blue5
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #22 : Grudzień 04, 2007, 14:20:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #23 : Grudzień 04, 2007, 14:59:16 » |
|
Magda ja też mam 160l słodkowodne też w Brilluxie będę morszczaka robił Takie akwa z tego linku to nie lada sztuka tylko nie lada kasa Raffy życzę powodzenia 5blue5 Nie aż tak ogromna kasa (choć też nie mała) dlaczego rafka w 8l to szaleństwo korale tam wejdą spoko wiesz jak to ekstra wygląda np.na biurku czy komodzie ?Tu masz krok po kroku jak koleś morskie 12l robił i wyszło super http://aquascapedesign.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=39Myślę ,że większość znas ma w planach rafki mniejsze lub większe ,ale zawsze więc taki dział dot. akwarystyki morskiej bardzo by nam pomógł jeśli tak sądzicie to napiszcie tu http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12564.0.htmlPozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #24 : Grudzień 05, 2007, 12:55:54 » |
|
Jak znajde swoje miejsce i z deczko czasu to moze moze jak pochlone duzo wiedzy to zrobie solniczke ma swoj urok ktorego sie do domu nie przyniesie znowu z drugiej stronu szkoda ze ludzie sie przyczyniaja do niszcenia naturalnej rafy bo chca miec ja w domu powstaje precedens hobby i natura wybieram nature ale morszczak echhhhhhhhhhhhh
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #25 : Grudzień 05, 2007, 13:15:22 » |
|
zawsze możesz kupować skałę sztucznie ożywioną, są takie hodowle, jest tańsza niż sprowadzana, poprostu jest to tuf (?) wapienny który umieszcza się z żywą z zbiornikach ciasno i on obrasta glonami wapiennymi i zasiedlają go bakterie ja ostatno zauważyłem że mam mnustwo życia 3 wężowidła i 2 wieloszczety widziałem na pewno ale jeszcze może się coś kryć jutro jade po odpieniacz i nepenthee, skała teraz jest w innym ustawieniu jak bedę miec chwilkę to cyknę pozdrawiam morszczaków i słodkowodnomaniaków czyli wszystkich akwarystów ::wink::
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #26 : Grudzień 05, 2007, 21:05:20 » |
|
http://rafa.koralowa.pl/fla/index.php tak dla nowych morszczakow poczytaj przelicz zastanow sie troche sie przerazilem nie na koszty startu tylko na koszty utrzymania
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #27 : Grudzień 05, 2007, 22:00:51 » |
|
koszty utrzymania ? 6zł/20l RO miesięcznie, sól 1kg 12zł, starczy na dłuuugo w moim przypadku i energia hmm tak jak małe akwarium .... 24W oświetlenie, grzałka, i głowica od filtra (4,2W) nie długo dojdzie odpieniacz, nie przesadzajmy nie będzie więcej niż jakieś 15-20zł miesięcznie to wg mnie górna granica
|
|
|
|
|
|
|
janek123
Nowy
|
|
« Odpowiedz #28 : Grudzień 08, 2007, 17:33:15 » |
|
Piękna ta rafka widać że posiadasz doświadczenie
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzień 09, 2007, 00:00:25 » |
|
mam nadzieję że wiesz kuba że sama RO nie jest odpowiednią wodą do podmian :/ Na dłuższą mete lepiej zainwestawać w filtr RO/DI
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
|