Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: toksycznosc silikonu..  (Przeczytany 2257 razy)
ala
Super aktywny

ala

« : Grudzień 03, 2007, 12:56:51 »

wiem, o silikonie do klejenia akwariow juz bylo,ele mam jeszcze takie pytanko... chodzi o to ze dawno temu ok.5lat kolega skleil mi,na moja prosbe, malutki baniaczek ok.18l , ktory mial stanac w pokoju dzieciakow... ale stanol w piwnicy bo przestraszylam sie ze silkon moze byc szkodliwy dla ryb [a to nie byl ten akwarystyczny tylko zwykly]. i teraz moje pytanko :czy po takim czasie substancje toksycze mogly juz wyparowac? a moze ten zwykly silikon wogule nie jest taki straszny? poradzcie zalewac czy lepiej nie???

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 03, 2007, 13:28:13 »

Przypuszczalnie użył zwykłego silikonu więc może on zaszkodzić rybom uwalniając do wody nieporządane substancje chemiczne.
Proponuję albo rozkleić akwarium i użyć do jego ponownego sklejenia silikonu takiego jakiego używa się do klejenia akwariów (ryzykowne bo przy rozklejaniu szkło może pęknąć) albo skleić zupełnie nowy zbiorniczek.

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 03, 2007, 14:22:55 »

5 lat na sucho?, obawiam się, że pytanie o toksyczność jest i tak bez znaczenia, bo wątpię, by zbiornik sklejony zwykłym silikonem po 5 latach suszenia był szczelny, co do toksyczności to bez obaw, po takim okresie wszystko co trujące już dawno się rozłożyło.
Po co Ci walka z takim małym starym baniaczkiem, jak nowe 30 l będzie kosztowało nie więcej jak 30 zł i w tej pojemności można już zrobić jakieś przyzwoite krewetkarium, czy bojownikarium. W 18 l i tak co najwyżej plastkową rybkę można sobie trzymać  Wink

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Grudzień 03, 2007, 15:16:17 »

dzieki bardzo za odpowiedzi. szczerze mowiac to nie jestem pewna co do litrazu[czy to tylko 18] bo to tak wzrokowo zapamietalam- nie mierzylam-i w piwnicy dawno nie bylam. jakos tak mi sie ten zbiorniczek maly przypomnial apropo checi na nestepne akwa a braku miejscana nie,(w mojej piwnicy stoi terz ''bardz przyzwoite'' 112l)..

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: