Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Gurami Mozaikowe i jego hodowla w akwarium
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami Mozaikowe i jego hodowla w akwarium  (Przeczytany 12475 razy)
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« : Grudzień 05, 2007, 22:31:02 »

Mam 1 pytanie......chodzi o Gurami Mozaikowe i jego hodowle w akwarium....
Jaka jest minimalna ilośc tych rybek, ktora mozna hodowac w akwarium (zakladajac, ze rozmiar akwarium nie ma znaczenia)  Afro
I oczywiscie, by bylo to "humanitarne" dla tych rybek  Wink

Czy to ma byc np: 1 samiec + 1 samica lub wiecej samic ?  Huh
(wiem, ze samce czesto ze soba walcza na smierc i zycie)

W literaturze podaja, ze to jest ryba stadna (i takie wieksze stadko nalezy trzymac w duzym akwa), ale mi chodzi tutaj o "minimum".

PS. Prosze nie krzyczec, ze nie podaje rozmiarow posiadanego akwa i obsady (towarzyskie 160L), ale chodzi tutaj o to wlasnie minimum dla tych ryb (mysle o drugom zbiorniku (60-80L), ale jeszcze do konca nie wiem co w nim bedzie  Smiley )

Z góry przepraszam jesli to juz bylo poruszane na tym forum (a nie moge takiej odpowiedzi znalezc), to prosze o podanie linka "do wlasciwego miejsca"  Grin

Dzieki
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2007, 22:57:57 »

80 l  dla pary to wspaniały dom.Do tego kilku czyścicieli + dużo, dużo roślin i może będą małe guramiki. Pozdro   papa        poczytaj sobie:                 http://www.akwa.aip.pl/gurmoz.html Good !     
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2007, 23:12:21 »

80 l  dla pary to wspaniały dom.Do tego kilku czyścicieli + dużo, dużo roślin i może będą małe guramiki. Pozdro   papa        poczytaj sobie:                 http://www.akwa.aip.pl/gurmoz.html Good !     

biorąc pod uwagę zachowania charakterystyczne dla gatunku i optymalne "samopoczucie" minimum to harem (1 + 2) para to za mało. a min. litraż to około 100L
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2007, 23:14:18 wysłane przez szymonw » Zapisane

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2007, 00:08:16 »

para to za mało-na pewno masz rację, tak piszą. Moja para mozaikowych ma 8 lat i ma się bardzo dobrze jak Stare dobre małżeństwo. Czasem w 60l jest lepiej niż w 100l-ciasne ale własne.Labiryntowce wolą spokój niz przestrzeń-oczywiste jest, że z rozsądkiem.  papa
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2007, 10:45:24 »

no masz już parę staruszków. a co do konfiguracji para/harem. rzecz w tym że mówimy o optymalnym zestawieniu płci. gurami podchodzą do tarła bardzo często. przy sprzyjających warunkach w baniaku z częstotliwością nawet 2 tygodniową ( w pewnych okresach życia oczywiście). dla jednej samiczki taka ciągła "eksploatacja" może się skończyć osłabieniem organizmu kończącym się nawet śmiercią. dlatego też powinno sie rozładowywać zapędy/agresję samca na większą ilość samic. dlatego twierdzę że przynajmniej 2 samiczki na samca. oczywiście aranżacja baniaka też ma duże znaczenie.   

artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #5 : Grudzień 08, 2007, 20:17:19 »

A gdyby tak "dorzucic" 1+2 gurami mozaikowe do akwa towarzyskiego - 160L dosyc gesto zarosnietego + rosliny plywajace - (kosiarki, neonki, kiryski, otoski , wasacz niebieski, molinezje ostrouste, tetry zalobniczki)..... czy nie zrobi sie "młyn w akwa" ? Czy nie wystapi agresja u rybek ?
(Prosze - nie piszcie o "zuopie rybnej", ze juz jest, bo to wiem sam)  Afro

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2007, 01:15:16 »

A gdyby tak "dorzucic" 1+2 gurami mozaikowe do akwa towarzyskiego - 160L dosyc gesto zarosnietego + rosliny plywajace - (kosiarki, neonki, kiryski, otoski , wasacz niebieski, molinezje ostrouste, tetry zalobniczki)..... czy nie zrobi sie "młyn w akwa" ? Czy nie wystapi agresja u rybek ?
(Prosze - nie piszcie o "zuopie rybnej", ze juz jest, bo to wiem sam) 

żaden z gatunków które jużmasz nie jest agresywny i podejrzewam że gurami też olałyby to całe towarzystwo. ewentualnie neony mogłyby się zainteresować wąsami gurami. ale i tak masz już mix więc po co?

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2007, 01:46:44 »

ewentualnie neony mogłyby się zainteresować wąsami gurami.  chyba za dużo drinków wypiłeś. Jeszcze tego nie widziałem i chyba wielu przyzna mi rację. BEZ URAZY!
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2007, 01:50:48 »

ewentualnie neony mogłyby się zainteresować wąsami gurami.  zapomniałem zacytować
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2007, 02:39:19 »

ewentualnie neony mogłyby się zainteresować wąsami gurami.  chyba za dużo drinków wypiłeś. Jeszcze tego nie widziałem i chyba wielu przyzna mi rację. BEZ URAZY!

nie testowałem nigdy takiego połączenia więc nie jest to info poparte badaniami empirycznymi. bardziej oparte na lekturze info o wszędobylskim charakterze neonów i jego konsekwencjach i stąd to "ewentualnie" ale może i masz rację. a co do drugiej części twojej wypowiedzi. nie potwierdzam choć to w końcu weekend a amiszem nie jestem. zatem urazy nie żywię Wink

kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2007, 13:20:01 »

Ja miałem kiedyś taki zestawa gurami mozajkowe , neony czerwone , kosiarki w akwa 240l. i żyły ze soba w zgodzie Smiley

pozdrawiam kozak-93

Astronotus ocellatus i drobnica.
artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #11 : Grudzień 09, 2007, 13:38:01 »

Dzieki za rozwianie "pewnych" watpliwosci.....  Grin

To byly pytania osoby zainteresowanej hodowla gurami.
A wiec moje "przyszle mozaiki" beda plywaly w 80L (drugi baniak) w zestawie 1+2  Cheesy

Dzieki
Tomek_z_Lipkowa
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 16, 2008, 21:35:20 »

Powiem Wam szczerze,
że jak wpuściłem chyba ze dwie pary molinezji (a to są wariatki, mające niesamowity temperament), to gurami trochę je ganiały. Szczególnie samce były ganiane. Tak jakby zakłóciły im błogi spokój w akwarium.
Byłem pod wrażeniem ich spokoju.
No a najlepiej to gurami dogadują się z bojownikami. Bo dla mnie bojownik to jedna ze spokojniejszych rybek.

Pozdrawiam
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 17, 2008, 15:00:30 »

Mój bojek jak widzi inną rybę to traktuje ją jako przekąskę  Wściekły.

250L słodkie
540L + 112L morskie
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #14 : Październik 17, 2008, 15:54:47 »

Ja mam 54l i w nim neonki, czasami trafia się młodzież górami i bardzo często mają podgryzione wąski. Jak dla mnie to minimum 150l i bardzo urozmaicone roślinami przy powierzchni wody (na za mało, ale z umiarem), 100l może być ale przy częstych zmianach roślinności, moje gurami często zmieniają miejsce pływania, a mam 250l i też często zmieniam rośliny.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: