Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje pierwsze 60L  (Przeczytany 2590 razy)
MAXik
Nowy
*

« : Grudzień 11, 2007, 16:06:26 »

Witam wszystkich, właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem akwarium.

Oświetlenie 1x15w (w pokrywie)
Grzałka z termostatem 100W (Sera Precision)
Żwir naturalny z zoologa
wkrótce zamontuje filtr jeszcze nie wiem jaki

Rośliny:
Moczarka Kanadyjska
Moczarka Argentyńska
Mech
Dwie liściaste (nie moge sie zorientować jakie)

Po tygodniu dojrzewania wpuściłem:
5x Brzanka Sumatrzańska
1x Glonojad

Mam problem ponieważ woda nie jest do końca klarowna i nie wiem co z tym zrobić....
Jak sie wyklaruje dam foty Cheesy
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2007, 16:13:40 »

1 nie dostosowałeś wątku do regulaminu
2 jak to?? - nie ma filtra a już są ryby?? Akwa powinno dojrzewać z filtrem, grzałką, światłem i roślinami ok 2-3 tygodnie a dopiero po wykonaniu testów (których jak mniemam nie wykonałeś) i upewnieniu się, że parametry wody są odpowiednie powinieneś wpuścić ryby
3 60 litrów dla zbrojnika to IMHO za mały zbiornik
4 15W na 60 litrów - również za mało
MAXik
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2007, 16:20:40 »

No dobra mój błąd...Ale czy brak filtra oznacza że mogę ryby przeznaczyć na straty?
Jeżeli woda nie jest odpowiednia dla ryb, to jakie będą u nich objawy...(mam możliwość je oddać)
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2007, 16:34:36 »

Jak najszybciej kup filtr i jak masz możliwość "pożyczyć" od kogoś dojrzały wkład do filtra to byłoby dobrze, bo bakterie nitryfikacyjne miałyby szansę szybciej się rozwinąć. Jeśli nie masz możliwości pożyczenia - to kup Nitrivec. I jak najszybciej uruchom ten filtr. Jeśli masz kasę to kup również testy aby monitorować parametry wody. Wtedy będziemy decydować czy należy podmieniać większą ilość wody czy wystarczą zwykłe cotygodniowe podmiany 30 % wody ze zbiornika na wodę odstaną. Dobrze by było abyś również za pomocą pompki napowietrzał zbiornik kostką albo kurtyną napowietrzającą (bo bez filtra nie ma ani napowietrzania ani ruchu wody - a rośliny w nocy "zabierają" rybom tlen). Objawy mogą być różne - rybki mogą być osowiałe, mogą pływać tuż pod powierzchnią wody, mogą też nawet zdychać... Ale mam nadzieję, że te błędy nie odbiją się na zdrowiu lub życiu Twoich podopiecznych i pokonamy ten problem!
MAXik
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2007, 18:06:41 »

Okej zrobie jak mówisz, chociaż z tym wkładem do filtra może być problem...A co z tymi "super dodatkami" do wody, co to po dodaniu można od razu wpuszczać ryby(Tetra Aqua Safe, Tetra Aqua Start), jak na razie ich nie używałem bo mam wątpliwości....
MAXik
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2007, 18:29:59 »

W tym momencie jestem zmuszony nadszarpnąć autorytet, obecnych tutaj akwarystów....
Nie założyłem filtra ani napowietrzacza....
Nie dowaliłem żadnej chemii...
Rybki hasają w wodzie tak je je Pam Bucek stwozył...
Glonojad wyczyścił szybki na glanc...
Woda wyklarowała sie na KRYSZTAŁ..
Rośliny rosną tak, że zaraz będę je przycinał...
Jakieś odczynniki, i inne duperele, mam to gdzieś..

Do tego poprostu trzeba mieć serce... I ja je mam!!!
Za miesiąc wstawie foty i oko wam zbieleje "zawodowi akwaryści" papa papa
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2007, 18:46:37 »

Ja też na początku żadnych testów nie robiłam ani nic i w sumie do dziś nie - głównie dlatego bo wcześniej nie wiedziałam że taki są, a jak się dowiedziałam to mi ciągle brakowało kasy, a teraz jak mi nie brakuje to nie zamierzam kupować w sklepach bo strasznie tam drą kasę z ludzi - w najbliższym czasie zamierzam w chemicznym kupić taki test paskowy na pH (a podejrzewam  że ekstremalnych sensacji z niego się nie dowiem). Tyle że co by nie mówić filtr to podstawa - nawet jak miałam takie małe 25 litrowe akwarium to miałam filtr (stary był ale dobry!) - i nie uważam się wcale za zawodowca.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
MAXik
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2007, 20:27:34 »

Zimbabwe fajnie że odpisałaś... ;)Kiedyś też miałem akwarium 20L, a w nim Mieczyki, Gupiki i żadnych filtrów, żadnych grzałek, zwykła lampka biurkowa, a mnożyły sie tak, że daj Panie Boże ludziom taką prokreacje Wink Nieee no kurde...Żebyście zobaczyli te moje brzanki w tym zbiorniku...Teraz chyba w berka sie bawią, ale zaraz dam im kolację i spać!!! papa

A i jeszcze jedno...Jeżeli chodzi o Brzanki Sumatrzańskie, jak odróżnić samca od samicy?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2007, 20:30:39 wysłane przez MAXik » Zapisane
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2007, 21:07:11 »

Właściwie to płeć brzanek sumatrzańskich można odróżnić właściwie tylko po tym że samiec jest intensywniej ubarwony. Teraz w moich 50 litrach chodzi filtr nowy wewnętrzny, bardzo dobry non stop czynny. Ale grzałkę to bardzo rzadko używam bo mam praktycznie cały czas stałą temperaturę 25-26 stopni tylko jak są upały to do 28-29 dochodzi.

MAXik
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2007, 21:31:15 »

Te brzanki są malutkie, i myśle że jak wpuszcze duże Mieczyki to problemu nie będzie
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2007, 21:37:39 »

Jak taki mądry jesteś to po co zadajesz pytania typu
Mam problem ponieważ woda nie jest do końca klarowna i nie wiem co z tym zrobić....
Jak sie wyklaruje dam foty Cheesy
?
A i od razu wrzucasz na innych akwarystów. Angry
Rany z tymi testami jest różnie zależy kto ma jakiego bzika i kto chce sie bawić w idealne warunki dla ryb.Inaczej stworzyć im ciepły dom rodzinny. Cool

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Grudzień 14, 2007, 17:37:21 »

Ale filterek by się przydał. Teoretycznie akwarium może być bez filtra. Ale w praktyce wygląda to trochę inaczej. Moja koleżanka miała kiedyś właśnie akwarium bez filtra, ale co drugi dzień musiała wymieniać wodę, nawet jak ta woda wyglądała całkiem całkiem jeszcze. Tak więc filtr jest potrzebny chociażby dla naszej wygody.

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 15, 2007, 16:32:53 »

Ale z Ciebie KOZAK MAXik. Utrzymanie akwa bez filtra jest możliwe, ale musi być spełnionych parę warunków.
1. Zywe i zdrowe rośliny o dużym systemie korzeniowym pobierające składniki przemiany materii z wody i gruntu.
2. Bardzo mała obsada ryb.
3. Doświadczenie.
Przekarmisz, niedopilnujesz czystości dna w mijscach gdzie nie rosną rośliny i po ptokach!
Powodzenia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: