Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Lugwigia repens i Hygrophila Polysperma rosną na zielono...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Lugwigia repens i Hygrophila Polysperma rosną na zielono...  (Przeczytany 2104 razy)
lisekx
Zainteresowany
**

GG 5974127

« : Grudzień 11, 2007, 17:18:19 »

Czego brakuje tym roślinom, że rosną na zielono, gdy je kupiłem obie miały odcień czerwony, ale nowe odnogi już rosną na zielono

Baniak 60l (60x30x33) profil
Oświetlenie 2x15W (Sun Glo + Aqua Glo) - 8h
Nawóz:
Planta Gainer Macro i Planta Gainer Classic oraz kulki gliniano-torfowe.
Bimbrownia podaje jeden pęcherzyk co 1 sekunde
pH- 6,8 - 7,0
TWO - 8
TWW - 3
NO3 - 0 (czasami 10)

Czy może to mieć coś wspólnego z zawijaniem się końcówek liści ?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2007, 16:09:56 »

Światła, żelaza albo mikro.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2007, 19:33:03 »

Hygrophila P. rośnie raczej zawsze na zielono - czasem tylko liście przy tafli robią się czerwone u mnie ale zielenieją przy dnie.
żeby mieć czerwoną Ludwigię trzeba mieć NO3 do ok5ppm fosforu 1.5-2 ppm i dużo żelaza i mikro, no i oczywiście światła.
arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2007, 21:02:30 »

Hygrophila P. rośnie raczej zawsze na zielono - czasem tylko liście przy tafli robią się czerwone u mnie ale zielenieją przy dnie.
żeby mieć czerwoną Ludwigię trzeba mieć NO3 do ok5ppm fosforu 1.5-2 ppm i dużo żelaza i mikro, no i oczywiście światła.

Mysle, ze niekoniecznie.
 U mnie NO3 waha sie 10-40ppm, PO4 0.1ppm, zelaza nie potrafie podac...Smiley Uwazam, ze glownym powodem, a na pewno wazniejszym niz NO3 i PO4, jest swiatlo ( ponad 0.6 W/L ) Dlatego tez liscie znajdujace sie blizej powierzchni są czerwone a te nizej juz nie zawsze lub czerwien jest mniej intensywna.

Pozdrawiam Smiley

EDIT:
...zapomnialem dopisac...  Wydluz , Lisex, czas z 8h do np. 11....12h.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2007, 11:00:30 wysłane przez Seboos » Zapisane

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2007, 12:30:19 »

Światło swoją drogą ale jakość a niekoniecznie ilość. U mnie w 54 l przy 15W świetlówce po przywaleniu mikro i żelaza hygrophila wybarwia się pięknie na czerwono a w 160 l przy 80W jest dalej zielona jak oszczędzę na nawozach.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2007, 11:15:00 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2007, 18:50:29 »

u siebie mam coś ok 300W najlepszego światła na 375l, ale czerwone robią się tylko te górne listki. może różnica tkwi w rodzajach Hygrophili P. bo samej Hygrophili też jest kilka rodzai czerwonych. w każdym razie zwykła zielona polisperma ''nie ma wymagań'' , rośnie jak chwast i to na zielono Wink.
arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2007, 22:25:10 »

Jakby co... to ja mowilem o Ludwigi rep. Smiley Co do Hygro ... nie mam zdania:)

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2007, 11:12:27 »

Ja mówię o zwykłej, zielonej hygrophili i nie o całej tylko o kilku górnych liściach a jeśli chodzi o ludwigię to cała się czerwieni ale już przy 15W nie chce za bardzo rosnąć i jest w większości zielonobura. Jak dostajemy od kogoś rośliny ze ścinki, to są najładniejsze, wypasione szczyty wybarwione jak tulipany w maju. Potem nawet przy dobrym świetle posadzone zielenieją. To jest normalne zjawisko i nie ma się czym przejmować.

kafarski, czym nawozisz?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2007, 11:18:30 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2007, 21:16:28 »

kafarski, czym nawozisz?
Tropica Aquacare i do tego chelat żelaza, jak zabraknie to i fosfor dosypię Wink.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: