Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda z kranu. Potrzebna RADA
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda z kranu. Potrzebna RADA  (Przeczytany 4830 razy)
janek123
Nowy
*

« : Grudzień 12, 2007, 21:57:23 »

Witam !!!! jak mały chłopak kiedy zaczynałem dopiero przygodę z akwarium we wszystkim pomagał mi kolega który parę lat akwarium już miał. I zawsze mówił mi że woda z kranu jest dobra dla ryb i nie muszę się o nic martwić. NIe byłem wtedy tego pewny ale wierzyłem w co mówi. Nie dawno kiedy znowu zacząłem mieć akwa przeczytałem książkę dla początkujących pisało w niej ze w kranówie są jakieś chemikalia czy coś i w książce pisało aby nalać wodę do jakiś zbiorników i odczekać dzień dwa aż odparują. Co wy mi radzicie czy mam stosować preparaty do dokazania czy coś innego HEELP.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2007, 08:13:01 »

W wodzie jest przede wszystkim chlor, który ma za zadanie zabijać bakterie aby woda nadawała się do picia. Jeśli wlejesz taką wodę do akwarium chlor w niej zawarty zabije pożyteczne i bardzo potrzebne bakterie. Dlatego woda musi postać ze 24h aby chlor się z niej ulotnił. Dobrze jest przy tym trochę ją napowietrzać lub w jakiś inny sposób wprawić w ruch (propozycja książkowa) W wodzie mogą również występować inne związki, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie ryb i kondycję roślin. Dlatego chemii proponuję nie lać i zdobyć informacje na temat składu wody w twoim kranie - przedsiębiorstwa wodociągowe często udostępniają takie informacje na swoich stronach internetowych. W takiej tabelce będzie podane m.in ph wody, TWO, czasami TWW oraz jej skład czyli ile czego do tej wody dodano w procesie uzdatniania.

janek123
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2007, 15:24:34 »

Dzięki za tą radę. Ale koleś w sklepie mi mówił że mogę dawać odkażacze i że to pomaga przy takiej wodzie.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2007, 16:02:30 »

Dzięki za tą radę. Ale koleś w sklepie mi mówił że mogę dawać odkażacze i że to pomaga przy takiej wodzie.

Koleś w sklepie zawsze Ci powie, że najlepsze są uzdatniacze, bo chce je sprzedać. Najlepsze są naturalne metody. Tak jak Ci wyżej poradzono...Odstawić, lub wprawić w ruch.
Traktuj rady sprzedawców , szczególnie oparte na tym, że w związku z nimi będziesz musiał coś od nich kupić...z pewnym dystansem.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2007, 17:32:05 »

Woda w kranach pochodzi albo ze studni albo z jeziora, zalewu lub rzeki. Jeśli ze studni głębinowych to na 99% jest twarda( ok.15-20 st.N),zasadowa- pH ok. 7,5 często nie zawiera chloru, a po uzdatnieniu nie zawiera żelaza i manganu. W pozostałych przypadkach jest często miękka, chlorowana i/lub ozonowana i zawiera często metale ciężkie( w granicach normy) Ja płuczę filtry tylko pod bieżącą, prawie zimną wodą, a dolewam do akwa wodę prosto z kranu. Dlatego trzeba znać /wiedzieć coś o swojej wodzie. To podstawa. O uzdatniaczach zapomnij jak najszybciej. Pozdrawiam.
ciastek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2007, 18:37:16 »

mam małe pytanie kolega powiedział mi ze jak przegotuje wode to bedzie idealna dla rybek czy cos wiecie na ten temat papa
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2007, 18:44:03 »

mam małe pytanie kolega powiedział mi ze jak przegotuje wode to bedzie idealna dla rybek czy cos wiecie na ten temat papa

Moim zdaniem nie bedzie gdyż bedzie miała wyższe Ph.Chociaz nie napisales nic o obsadzie wiec nie wiem jakiego Ph potrzebujesz.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 13, 2007, 18:46:15 »

podczas gotowania z wody ulatnia sie tlen wiec taka woda sie nie nadaje
a ryby pobierają tlen właśnie z wody  Grin (nie wszystkie ale większość)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2007, 18:48:11 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

ciastek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2007, 19:01:32 »

dzieki za rady widze ze moj kolega sie okropnie zna na rybkach Cheesy
janek123
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2007, 20:55:29 »

Problem w tym że nie mam skąd się dowiedzieć nic o wodze z mojego kranu nie wiem w ogóle czy jest taka strona o której ktoś wcześniej wspomniał o wodzie z wodociągów mojego rejonu żebym mógł się coś kol wiek dowiedzieć.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2007, 21:02:18 »

Problem w tym że nie mam skąd się dowiedzieć nic o wodze z mojego kranu nie wiem w ogóle czy jest taka strona o której ktoś wcześniej wspomniał o wodzie z wodociągów mojego rejonu żebym mógł się coś kol wiek dowiedzieć.

jeśli nie ma takiej strony , to znajdz telefon do swoich miejskich wodociągów i poproś o parametry wody...ja tak robiłem , bo u mnie na stronie wodociągów jest wszystko tylko nie parametry wody hehe
pozdr

przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 13, 2007, 21:52:53 »

Kupujesz test i robisz, nie ? Roll Eyes

janek123
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 13, 2007, 22:27:25 »

Profesjonalny test z dokładną skalą który dokładnie określić twardość itp. twojej wody kosztuje aż 120 zł kupa kasy. :/ a są jakieś za 6 zł ale to szajs i nie ma nawet skali na której mógł bym określić twardość wody. Jak spytałem kolesia ze sklepu jak tym sie mierzy to nawet nie wiedział jak mi to wytłumaczyć :/
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2007, 22:33:47 »

gdzie mieszkasz
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2007, 16:53:20 wysłane przez Janusz40 » Zapisane
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Grudzień 13, 2007, 22:50:36 »

a są jakieś za 6 zł ale to szajs i nie ma nawet skali na której mógł bym określić twardość wody. Jak spytałem kolesia ze sklepu jak tym sie mierzy to nawet nie wiedział

Tak czy inaczej, testy kropelkowe choć niezbyt dokładne, są tanie i jesteśmy w stanie zmierzyć nimi podstawowe parametry wody w akwarium...Są konieczne w sumie, bo to , że się pozyska dane  z wodociągów to jedno...Wodociągi jednak nie powiedzą Ci jaką masz wode w akwarium. Od momentu jej wlania kończy się rola wodociągów i już tylko od tego co masz w akwa, co pływa oraz ile za przeproszeniem je i wydala zależą Twoje parametry(w dużym uproszczeniu)...w razie jakiś chorób czy innych plag glonów) bez testów i wiedzy o parametrach wody nie bedziesz w stanie określić przyczyn niepowodzenia i im zaradzić.
PS .A ten koleś w sklepie to szkoda gadać:)
pozdr

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: