Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krzywica !!!  (Przeczytany 1378 razy)
janek123
Nowy
*

« : Grudzień 14, 2007, 19:17:27 »

Chyba nie muszę tłumaczyć co to za choroba bo myślę że jest wam dokładnie znana. Nie powoduje śmierci ryby ale utrudnia jej życie. Wiem że spowodowana jest brakiem jakichś witamin w organizmie ryby. Niestety w sklepie nie mieli już żadnych witaminowych preparatów czy znacie jakieś inne sposoby aby wyleczyć tę chorobę u moich 3 gupików ??
porlock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2007, 20:56:46 »

Zadko daje sie ja uleczyć, tzn jest to możliwe tylko gdy rybka jest młoda i jeszcze rośnie, w tedy jest szansa ze sie "naprostuje" jeśli zapewnimy jej dobre warunki rozwoju (w tym odpowiednie urozmaicone pożywienie), o ile skrzywienie jest nabyte, u dorosłych osobników szanse są praktycznie zerowe.

Możesz zwilżyć podawany pokarm w płatkach np rozpuszczonym Vibovitem, podobno rybki przepadają za waniliowym Smiley

Warto wiedzieć iż jeśli chodzi o gupiki to w 90% skrzywienie jest spowodowane uwarunkowaniami genetycznymi wynikającymi z hodowli wsobnej (kazirodztwem) i jest w 100% nieuleczalne Sad w takim przypadku po prostu musisz pokochać swoje krzywe rybki Smiley

« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2007, 21:00:45 wysłane przez porlock » Zapisane

flix
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2007, 17:40:25 »

co to jest krzywizna?HuhHuhHuhHuh?? Huh Huh Huh Huh Huh
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: