Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z trawkami  (Przeczytany 1291 razy)
Mirtan
Nowy
*

« : Grudzień 15, 2007, 12:12:18 »

Mam akwarium 30l a w nim 4 otoski, parkę pielęgniczek ramireza i 2 kosiarki (na razie bardzo małe, potem przerzucę do większego akwarium).

Mam problem z roślinami "trawkowatymi". Rośnie u mnie bardzo wysoka trawka o liściach szer. 0,5 cm - niestety nie znam gatunku oraz blyksa japońska. Ta wysoka trawka na końcach liści robi się przezroczysta, więc te końcówki odcinam. Blyksa ma kilka nitkowatych liści, tzn. zostały one porozdzielane na nitki.

Rośliny nawożę Aqua Plantem, nie dozuję CO2. Kosiarki mam od kilku dni (wiem, że urosną duże, ale są tutaj tylko tymczasowo), podobnie z pielęgniczkami ramireza. Trawki wyglądają na poskubane przez rybki... Czy to przez kosiarki?

Światło ok. 12h dziennie, świetlówka kompaktowa phillips 9W.

P. S. W akwarium mam także anubiasa niskiego, kabombę, moczarkę, xmass moss, nadwódkę tajlandzką i jeszcze jakąś roślinę o sercowatych liściach i nic im nie jest (przynajmniej na razie).
Temp. w akwarium to 26-27 stopni. PH około 7.

Światło ok. 12h dziennie, świetlówka kompaktowa 9W.
Podmiana wody 6l co 5 dni.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2007, 16:26:37 »

Jakie masz podłoże w akwarium? Blyxa bardzo lubi żyzne, dość gęste i drobnoziarniste podłoże poza tym 9W/25l to nie jest jakieś szaleństwo....

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mirtan
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2007, 20:20:38 »

Ok, znalazłem w domu nieużywaną świetlówkę kompaktową 15W i wsadziłem zamiast tej "dziewiątki". Jest ona dłuższa i jaśniej świeci Smiley Z rysunku na pudełku wnioskuję, że to odpowiednik 5. zwykłych żarówek...

Na dodatek gdzieś przeczytałem, że może mam za mało żelaza, więc w poniedziałek zaopatrzę się pewnie w Ferro-activ czy jakoś tak, Tropicala.

Pewnie moja blyksa była w tak opłakanym stanie, że kosiarki pomyliły ją z glonami Tongue Póki co roślinkę przeniosłem do mniejszego akwarium.

P. S. Podłoże w moim akwarium to: "podłoże do uprawy roślin wodnych" - więcej na opakowaniu nie było napisane. Pewnie to nie jest floran, bo zapłaciłem tylko 3zł za 2-litrowe opakowanie. Podłoże to wygląda jak czerwony żwirek o wielkości ziaren 3-5 mm.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2007, 20:24:21 wysłane przez Mirtan » Zapisane
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2007, 23:28:14 »

z Blyxa jest tak, że ona w "oryginale" nie powinna być zielona jednolicie spotykałem się z opisami o lekko fioletowych lub czerwonawo brązowawych liściach u mnie są te drugie blyxa potrzebuje dużo światła jak miałem za mało blyxa mi padła w ten sposób który opisujesz rozpadła się

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: