Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JBL 500 czy Eheim 2228 ? (wybrałem eheim 2228)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: JBL 500 czy Eheim 2228 ? (wybrałem eheim 2228)  (Przeczytany 11576 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Grudzień 17, 2007, 22:53:01 »

Jak w temacie - który filtr kupić JBL 500 (345 PLN) czy Eheim 2228 (510 PLN) ? Wolałbym ten tańszy - ale może nie warto oszczędzać - z drugiej strony ten JBL ma chyba większą objętość wkładów filtracyjnych - no pomóżcie mi bo od 2 miesięcy ryby na nowy filtr czekają a ja się nie mogę zdecydować. A może jeszcze jakiś inny - ale wydaje mi się że któryś z tych dwóch... (akwarium 216 litrów).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2007, 09:52:49 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2007, 23:34:24 »

JBL wystarczy jak wolałbyś ten tańszy Wink, eheim to full wypas luksus Grin

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2007, 07:39:45 »

Oczywiście, wolałbym tańszy. Ale co jest takiego full wypas luksus w Eheim ? - bo może jednak warto dopłacić. Ja w tym Eheimie -2228 niczego full wypas nie widzę. Zalać go trudno (np. Fluval ma przynajniej taką pąpkę ręczną którą po kilkunastu minutach udaje się odpowietrzyć baniak), ale JBL też trudno zalać. Żadnej elektroniki nie posiada - jak eheim 3 - który jest faktycznie wypasiony tylko cena ponad 1000 zniechęca... Ma 2 koszyki - JBL ma 3 i teoretycznie ma większą pojemność na wkłady niż eheim.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2007, 08:11:17 »

doleje oliwy do ognia a może tak tetra tec 1200 ?
Też spoko filter i spełnia swoje zadanie Smiley
Ma 4 koszyki na media filtracyjne dość spore mało awaryjny duża pojemność  ale jak bym miał więcej siana to jednak postawił bym na eihema Smiley
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2007, 08:59:00 »

Dużo czytałem i z opinii wynika że najlepsze są Eheimy i JBL'e... a tetra jest taka sobie... ale... i jeszcze jest takie cudo: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/smartsection/item.php?itemid=9&page=4  Normalnie nie wiem co wybrać... Huh hilfe...

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2007, 10:13:50 »

Ja w tym Eheimie -2228 niczego full wypas nie widzę. Zalać go trudno (np. Fluval ma przynajniej taką pąpkę ręczną którą po kilkunastu minutach udaje się odpowietrzyć baniak), ale JBL też trudno zalać.

Chodzi raczej o to co słyszysz Wink ...i tak też samego Eheima nie usłyszysz, jak i myślę że nie usłyszysz o nim nic złego od jego użytkowników. Ja bym się tym zalewaniem wcale nie martwił bo wcale nie jest trudne, nie ma żadnej potrzeby odpowietrzania, wszystko jest cacy - swoją drogą po co Ci w filtrze gadżet, który nie dość że ma największą tendencję do psucia się, a użyjesz go góra 5 razy do roku? Filtr ma mieć budowę cepa Smiley, działać cicho i być niezawodnym Smiley  Mogę się mylić ale wydaje mi się że 2228 ma trzy kosze (bo 2226 ma dwa a na zdjęciach często jest pokazywany ten sam filtr)... sprawdź też czy masz wkłady filtracyjne od razu w pakiecie Smiley

Oczywiście nikt za Ciebie nie podejmie decyzji Wink
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2007, 10:34:17 »

Jest jak ze wszystkim, im więcej wiem tym trudniej mi podjąć decyzję. Gdyby chodziło o pieniądze - wybrałbym tetrę... ale budżet mam do 500 PLN MAX. Gdyby chodziło o pojemność to postawiłbym na unimaxa... ale różnie piszą o jego szczelności koszyków - woda płynie sobie omijając wkłady filtrujące..., gdyby chodziło o ciszę - to eheim.
Mi chodzi w tej kolejności o:
1. Ciszę,
2. Pojemność wkładów filtracyjnych,
3. Niezawodność i łatwość obsługi,
4 Wydajność,

A jeśli chodzi o ciszę - to mój fluval 304 jest głośny, i woda musi też w nim płynąć trochę bokiem bo leci mi z niego brud... a czyszczenie go mnie przeraża - zamykanie zajmuje mi jakieś 2 godziny co go zamknę i właczę to puszcza wodę przy zatrzaskach. Po kilku, kilkunastu próbach zalewania, odlewania, zamykania rozszczelniania, zasysania, pompowania i kombinowania jest ok - przestaje ciec - no ale problem kolejny - chodzi jak traktor - wiec tylko wyjąć wtyczkę na sekundę i znowu podłączyć i po kilku takich próbach jest OK... w miarę cicho (w nocy go słychać) i nie cieknie... Tylko ta filtracja niewiele daje od 2 miesiecy utrzymuje mi się ciągły "kurz" w akwarium... ogólnie nie jestem z niego wogóle zadowolony.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2007, 10:44:52 »

J
1. Ciszę,
4 Wydajność
no to amgios tetra jbl  będą w sam raz
Miałem jbl w cale taki cichy nie jest ale jak sie pokombinuje to ok tetra to samo
Ja wyciszyłem półę
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2007, 10:53:21 »

1. Ciszę,
4 Wydajność,

Ja na Twoim miejscu nieco zmieniłbym kolejność. Wg mnie:
1. To co napisałeś jako 3 i 4
2. To co napisałeś jako 2
3. To co napisałeś jako 1.

Trzeba pamiętać, że filtr jest dla ryb a nie dla Ciebie więc jak dla mnie cisza to sprawa drugorzędna. Poza tym jak masz szafkę pod akwarium (taką z drzwiczkami) to pakujesz tam filtr i wydaje mi się że sprawa hałasu jest rozwiązana. Jeśli nie to można szafkę wygłuszyć np. wytłaczankami (tak to się chyba nazywa) do jajek.

Ja zaproponuję ci jeszcze mało chyba popularny (a szkoda) Penn-Plax Cascade od modelu 700 - nie sugeruj się nazwą "Cascade" bo od oznaczenia "700" to już filtry kubełkowe (od chyba "400" do "600" to kaskady). Cena mojego to 220 PLN w sklepie (kupiony wrzesień 2007 i od tamtej pory nie wyłączany ani razu). Filtr przeznaczony do akwa 300L. Podczas pracy cichutko szumi ale jak go schowam do szafki to go nie słyszę. Zalewanie i odpowietrzanie bajecznie proste. Filtr szczelny - woda przechodzi przez koszyki a nie gdzieś bokami. W zestawie oprócz deszczowni dostajesz gąbkę i węgiel. Moim zdaniem wadą tego filtra jest to że ma tylko dwa koszyki. Ale i to wystarcza. Wodę mam czyściutką bez żadnych paprochów. Również w czyszczeniu jest łatwy a jego ponowne złożenie nie stanowi żadnego problemu.
Czy lepszy od JBL-a? Nie wiem. Ale znam opinie kilku ludzi, którzy używają Penn-Plaxów a wcześniej używali różnych Tetr. Opinie na korzyść tego pierwszego.
Z Eheimem nawet nie porównuję bo przyrównywanie z nim jakiegokolwiek innego filtra moim zdaniem nie ma sensu. Eheim to "mercedes" wśród filtrów.

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2007, 11:24:04 »

Trzeba pamiętać, że filtr jest dla ryb a nie dla Ciebie więc jak dla mnie cisza to sprawa drugorzędna.

Tu się przewrotnie nie zgodzę, filtr jest dla rybek ale akwarium jako całość jest dla właściciela. Chcę żeby rybki miały się jak najlepiej ale nie pozwolę aby działo się to moim kosztem. Poza tym w domu mogą być również inni mieszkańcy i im może przeszkadzać głośny filtr (zwłaszcza "małym mieszkańcom") więc rozumiem przedstawioną kolejność.

Oczywiście jeżeli jest taka możliwość szafkę z filtrem można wyciszyć i wtedy można sobie pozwolić na nazwijmy to głośniejszy filtr ale za to z większą wydajnością i objętością - ja bym obstawiał takie rozwiązanie ale porządne wyciszenie szafki to też koszty (choć nie zgłębiałem tematu więc nie wiem jakie, ale na pewno coś tam będzie trzeba kupić Wink).

Z Eheimem nawet nie porównuję bo przyrównywanie z nim jakiegokolwiek innego filtra moim zdaniem nie ma sensu. Eheim to "mercedes" wśród filtrów.
Smiley
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2007, 11:31:53 »

.
napisal deexer
Oczywiście jeżeli jest taka możliwość szafkę z filtrem można wyciszyć i wtedy można sobie pozwolić na nazwijmy to głośniejszy filtr ale za to z większą wydajnością i objętością - ja bym obstawiał takie rozwiązanie ale porządne wyciszenie szafki to też koszty (choć nie zgłębiałem tematu więc nie wiem jakie, ale na pewno coś tam będzie trzeba kupić Wink).
a TURYSTA na to :
to jest taki koszt że aż szkoda gadać
pianka pod panele podłogowe hmm idziesz do kogoś kto je kład na pewno mu została
styropian rozglądasz się gdzie ocieplają budynek  lub skład budowlany jakiś odpad zawsze pozostaje
wytłoczki po jajkach na targowisku dostaniesz za friko
jakieś płyty regipsowe resztki hmm poszukasz znajdziesz
koszt 0 zł 
czy to tak dużo ? reszta to Twój pomysł
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2007, 11:52:38 »

Akwarium stoi na stalowym stelarzu i nie mam żadnej szafki więc wyciszenie odpada,a w tym pokoju śpi moje dziecko.
Tetra nie spełnia (z opinii różnych forumowiczów): pt. 1 i 3.
JBL - podobno też puszcza wodę bokami zamiast przez wkłady.

Czyli coraz bardziej skłaniam się do eheima... - szkoda chciałem trochę taniej. Ale jak się okarze że ten eheim, kiepsko filtruje, do tego jest głośny a zamykanie go i napełnianie graniczy z cudem - to bedę dobie pluł w brodę do następnego Bożego Narodzeznia że go kupiłem (zamiast np. dużo tańszej tetry, unimaxa, JBL'a)

Wyciszanie - wyciszałem swój komputer... i trochę pieniędzy na to poszło - teraz mam doświadczenie i wiem, że można tanio i profesjoanlnie wygłuszyć taką np. szafkę, ale to też bardzo dużo pracy.
I napewno chcę cichy kubełek - bez potrzeby dodatkowego wyciszania i kombinowania.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2007, 12:02:17 »

To ja ci powiem tak
Sam nie wiesz czego chcesz
miałem 2 lata jbl  i zero awarii działa do dzisiaj
tetra tec 1200 działa śmiga nawet do niego nie zaglądam
A jak chcesz połączyć śpiące dziecko i akwarium  to jest opcja umieszczenia filtra w innym pomieszczeniu
Jak chcesz cichy filtr to o nim zapomnij każdy ma swój pogłos
Wyciszona półka + jbl  to sie zastanawiałem czy działa czy nie gdyby nie ruszająca sie tafla wody
Inna opcja umieść filtr u sąsiada będziesz miał święty spokój od hałasu no chyba że masz balkontam też go można postawić
może lepiej te akwarium przenieść do innego pomieszczenia
Kombinujesz jak koń pod górę
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 18, 2007, 12:30:58 »

Tu się przewrotnie nie zgodzę, filtr jest dla rybek ale akwarium jako całość jest dla właściciela. Chcę żeby rybki miały się jak najlepiej ale nie pozwolę aby działo się to moim kosztem.

No niestety w życiu jest przeważnie tak, że jest coś za coś a ideałów nie ma.

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 18, 2007, 12:39:03 »

Akwarium stoi na stalowym stelarzu i nie mam żadnej szafki więc wyciszenie odpada,a w tym pokoju śpi moje dziecko.

Tak czułem... w związku z tym ja radziłbym Ci zainwestować w szafkę i tańszy fitr. Oczywiście w miarę możliwości... ale stelarz w pokoju dziecinnym wydaje mi się słabym rozwiązaniem... samotnie stojący kubełek jeszcze gorszym... tyle ode mnie

TURYSTO - nie ma co się irytować Smiley pomysł z przerzuceniem kubełka do sąsiada bomba  Wściekły, od razu można poprosić żeby udostępnił nam jedno ze swoich gniazdek (niby pod ten filtr) i tam podpiąć całe akwarium a i pralkę z lodówką jak nie zauważy  Wściekły
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: