Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JBL 500 czy Eheim 2228 ? (wybrałem eheim 2228)
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: JBL 500 czy Eheim 2228 ? (wybrałem eheim 2228)  (Przeczytany 11590 razy)
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 18, 2007, 13:21:53 »

Powiem tak - jakbyście chcieli komputer - to byłbym w stanie na podstawie kilku informacji dobrać taki z którego będziecie bardzo zadowolenie - bo się na tym znam. A na filtrach akwariowych się kompletnie nie znam - dlatego czytam i pytam. Dużo osób ma właśnie taki pomysł z wyciszeniem PC - przenieść go na strych, do piwnicy itp. - IMO takie pomysły są głupie - ale niektórzy je realizują !!!
Dość dobrze znam się na fotografii i aparat też potrafię wybrać - ale tu jest ciężej o ten 1 uniwersalny "do wszystkiego" bo takiego nie ma - no ale przecierz filtr ma tylko filtrować wodę !!
Docelowo będzie szafka - ale trochę miejsca pod stelarzem zajmuje mi komputer (chłodnica od komputera) i nie mogę dorobić drzwiczek bez przestawienia kompa, a nie mam go gdzie potawić... więc musiałbym przerobić chłodzenie w PC, a to które jest jest idealne - włączasz kompa i nie wiadomo czy działa (trzeba spojrzeć na światełko) ale wiatraczek w zasilaczu chodzi więc jakby się dobrze wsłuchać albo przyłożyć ucho do wylotu - to słychać że chodzi. No i dlatego filtr ma być cichy -  nie musi być bezgłośny.

Poprostu pytam który filtr kupić - co takiego ma w sobie ten mercedes (eheim) czego nie ma JBL ? Tak - sam nie wiem czego chcę - bo nie znam się na filtrach - jakbym wiedział który chcę - to bym go kupił i nie zakładał tego wątku.  Wściekły Jakby mi nie zależało na pieniadzach kupiłbym porządnego eheima i tyle - ale niestety, muszę brać $ pod uwagę.
Chcę czegoś takiego jakodpowiednik filtra dla  katry graficznej 8800GTX lub 8800GTS (nowy - nie stary GTS). Są jeszcze ultry które są mocniejsze - ale nie opłaca ich się kupować - bo podkręcajac samemu uzyskam i tak większą wydajność z GTX'a

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Grudzień 18, 2007, 13:29:20 »

Z filtrami zewnetrznymi problem jest taki, ze wszystkie maja przeciwnikow i zwolennikow.
Na pierwszy rzut oka z parametrow wydaje sie ze od razu widac wady i zalety.
Ale to wszystko zmienia sie, gdy czyta sie opinie uzytkownikow.. tu cos odlatuje.. tu terkocze.. tam komus mieszkanie zalalo.. a innym dokladnie ten sam filtr dziala doskonale od 5 lat. Z tego co widze eheimy maja najmniej negatywnych. Ale czy to jest dlatego, ze malo sie ich kupuje ze wzgledu na cene, czy dlatego ze dziala mit eheima i ludzie oddaja na gwarancje nie psioczac na forum - to ciezko powiedziec ;]

Ja obecnie wybierajac filtr wybralbym eheima ecco (same pozotywne opinie praktycznie) albo jbl profi (duzo negatywnych za glosnosc wirnika ale ponoc jak sie trafi na taki model mozna go szybko wymienic). Wyszla tez wlasnie nowa generacja jbla ale jak nowe, to nie sprawdzone.

W tetrze przeraza mnie troche natlok negatywnych opinii na temat rozpadajacych sie w rekach zaworow.. co nie zmienia faktu, ze trzech moich znajomych go ma i nie maja z nimi zadnych problemow ;]

Co do komputerow to Eheim to taki intel a cala reszta to amd - tylko ze pare lat temu, gdy krazylo pelno plotek o tym, ze amd jest w niektorych okolicznosciach do bani i lepiej kupic intela dla pewnosci ;] Ja nigdy z AMD problemow nie mialem, wiec i jbl bym sie nie bal brac ;]
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 13:34:54 wysłane przez Tadeus » Zapisane
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Grudzień 18, 2007, 13:55:10 »

Ja zaprzestałem interesować się komputerami kiedy głównym problemem było intel vs amd  Wściekły, a w tle szałały 486 Wściekły - bardzo mi się to porównanie podoba Smiley - fajne czasy

Piterix, ja mam takie wrażenie, że tak na prawdę to decyzję który filtr kupić podjąłeś już jakiś czas temu (JBL) i teraz czekasz na opinię, która potwierdzi Twój wybór a tutaj wszyscy zaczynają rozważania. Ja mam eheima, Tadeus bodajże kaskadę, Anrd penn-plaxa, Turysta tetrę - myślę że mało kto ma u siebie dwa omawiane filtry i jest w stanie Ci powiedzieć, który jest lepszy. Poszukaj może sobie na "naszych Akwariach" akwarium podłączone do fitra JBL i pytaj na priva właściciela jak mu się sprawdza jego model. Kolejna rada, kup tego JBL i podziel się potem wrażeniami Wink.

Swoją drogą filtr to jest według mnie pikuś jeżeli chodzi o hałas, bimbrownia/napowietrzanie puszczone przez dyfuzory są moim zdaniem dużo bardziej "uciążliwe" a trudniejsze do wyeliminowania Tongue
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #18 : Grudzień 18, 2007, 14:04:36 »

Chwila Chwila ja opisywałem JBL którego miałem miesiąc temu i pracuje teraz u kolegi (2 lata bez problemów)
teraz mam tetre teca 1200 jeden miesiąc bez prorblemów (u kolegi 2 lata i stoi w całość i pracuje             )
eihem mercedes hmm może kiedyś ale ma dużo bajerów jak dla mnie na dzień dzisiejszy zbyteczne

Prosta zasada jak ma coś odpaść odpadnie nawet w cholipa wie jak dobrym filtrze !!!!!!!!!!!!mercedesy też sie psują

Opcja ostateczna
Zmienić miejsce zbiornika
ps Piterix Jak chcesz cichy komputer to sobie laptopa kup Smiley)) Ja do swojego PC podłaczyłem filter Jbl ))))
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 14:09:25 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 18, 2007, 14:23:18 »

Ja w kompie miałem kiedyś akwariówki, ale teraz mam bezgłośnego grundfosa i ciszę. Laptopa też mam - nie dość że wyje to jeszcze w kolana grzeje.
Intel - AMD - przed Core Duo Intela - AMD było lepsze (zostawmy ten OT)
Ja wybrałem eheima 2224, ale może być za słaby - no to wybrałem 2228 - myślą że jednak nie ma co oszczędzać... ale z drugiej strony strasznie, straaasznie mnie kusi kupić tego JBL i mieć 165 PLN na piwo ;-)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #20 : Grudzień 18, 2007, 14:26:33 »

to smaruj do sklepu póki się nie rozmyśłisz
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Grudzień 18, 2007, 14:33:23 »

Dobry wybór, to już się nie zastanawiaj Smiley
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 18, 2007, 22:04:59 »

Wodę mam w tym momencie niemal krystalicznie czystą  Good ! WSPANIAŁY widok  Cool. Kasa będzie do końca tygodnia, ale jeszcze nie wiem ile  Wink jak będzie wystarczająco - kupię eheima 2228... a jak trochę mniej - to co kupić 2224 czy tego jbl 500 ??

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Grudzień 19, 2007, 11:52:45 »

Według mnie zdecydowanie JBL - chodzi o wydajność, 2224 jest za słaby na Twój litraż.
rafi1430
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Grudzień 23, 2007, 18:52:02 »

Piterix ,
tak sobie czytam twój temat i powiem Ci z doświadczenia bo mam Eheima 2213 (co prawda maluch) i JBL250 (też mniejszy niż ten, który chcesz), no i litraż akwa inny, ale chodzi o porównanie firm i jak porównam staruszka Eheima, który ma 6,5 roku który pracuje jakby go nie było to JBL250 jest minimalnie głosniejszy ;( za to o nieporównywalnej pojemności (duży plus).
Co do jakości wykonania , oczywiście jak wszyscy powiedzieli Eheim jest jak Mercedes, wszystko precyzyjnie pasuje jak ulał i nawet po tak długim czasie nadal wygląda dobrze, wszystkie elementy są idealne.
JBL jest nieco powiedziałbym mniej dokładny w wykonaniu (szczególiki, zaworki, obudowa, kosze), ale jeśli o mnie chodzi to spełnia swoje zadanie wyśmienicie.
Proponuję abyś wziął pod uwagę wybierając juz docelowy filtr to co jest istotne !!! jak najmniej części w urządzeniu to droga do sukcesu i mniej problemów !!! dobra rada pamiętaj. Wszystkie bajery, zaworki dodatkowe, odpowietrzacze, zalewacze daruj sobie, najwięcej jest przyjemności w odpalaniu najzwyklejszych urządzeń (czytaj mój 2213, w swojej prostocie jest po prostu genialny).

Czekam na końcowa decyzję i wybór Wink

pzdr

25l Krewecie (Fire Red), Gupiki
68l Molinezja Black Molly
200l Ogólne
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Grudzień 23, 2007, 22:07:59 »

Kupiłem Eheim 2228. Już zamontowany i działa. Jest bardzo cichy - w porównaniu do fluvala. Fluwal się zapchał więc i z nim walczyłem wczoraj. Z Eheimem 0 problemów - wszystko super, a Fluval jak zwykle... dałem nowe gąbki do prefiltra i masakra - nie mogłem go włożyć... jak już włożyłem to nie mogłem wyjąć zaklinował się nie wiem jak. Połamała się lekko obudowa tego prefiltra (te niby rączki do ciągnięcia) pokaleczyłem sobie ręce... ogólnie masakra. Próbowałem kilkukrotnie ten prefiltr zamontować jedna gąbka poszła w strzępy... w końcu wcisnęłem na siłę i już. Teraz działa ale aż boję się pomyśleć co będzie jak za tydzień się znowu gąbki zapchają bo już chyba nie dam rady wyjąć tego prefiltra...
A i ciekwaostka - jakiś tydzień temu zniknęło mi 1 danio pręgowane ok 4 cm - znalazło się żywe w fluvalu i teraz sobie radośnie pływa... ale samotnie bo oddałem jego kolegów ze wzgędu na przerybienie ;-(

W wodzie mam niezłą wirówkę... ten eheim jest naprawdę wydajny... muszę coś zrobić z deszczownicą żeby zmniejszyć ruch wody. No i muszę wyjąć filtr wewnętrzny - ale poczekam kilka dni aż się bakterie namnorzą w eheimie. Jak narazie jestem z Eheima zadowolony.

rafi1430
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Grudzień 23, 2007, 22:46:15 »

No to gratuluję wyboru i ogólnego zadowolenia z filterka życzę, bo naprawdę nigdy nie powinien Cię zawieść,

z wydajnością to przytnij troszkę wylotowy zawór (out) dosłownie minimalnie, a zobaczysz że wir zniknie Wink

pzdr

200l Ogólne
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Grudzień 24, 2007, 07:41:27 »

Tzn. Mam przyciąć króciec ten węższy tuż przy wylocie filtra tak ? Czy może po skosie ? A może coś zrobić z deszczownicą. Wczorają ją odetkałem (zdjęłem korek na końcu dzeczownicy) i rośliny nie są już bardzo wzburzone ale jak jakaś rybka podpływa pod wylot z deszczownicy to w ciągu sekundy kończy na ściance akwarium 30 cm dalej...

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Grudzień 24, 2007, 10:12:45 »

Masz dwa wyjścia zmniejszyć "wyjście" na filtrze albo przerobić/zrobić nową deszczownię. Polecam drugie rozwiącanie Smiley - ja zakupiłem dużo dłuższą rurkę niż ta standardowa, zrobiłem otwory co dwa centymetry (możesz częściej) - strumień się elegancko rozbije i powinno być cacy Smiley
rafi1430
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Grudzień 24, 2007, 10:56:26 »

Tak, to żeby zrobić nową deszczownię to też dobry pomysł, ale możesz również poprawić ta którą masz w 2228.
Dla wyjaśnienia powiem, że sprawdzałem deszczownie od 2213 (ja mam takiego i tez robił mi wirówkę w wodzie, deszczownia stała na krótszym boku) i od 2215 i co ? a mianowicie deszczownia (oryginalna  Eheima) od 2213 ma 2x mniejsze dziurki od modelu 2215. Więc bez większych problemów siła cisnienia wylotowego Ci spadnie jak sobie rozwiercisz swoją deszczownię, powiedzmy o 0,5 mm na początek i zobaczysz jak sie bedzie sprawować Wink
na początek wystarczy 0,5mm bo zawsze pozostaje Ci wtedy możliwość delikatnego zdławienia zaworu na wylocie z filtra, przez co ja reguluję zawsze odpływ jak zmniejsza mi się poziom wody w baniaku.

pzdr.

200l Ogólne
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: