kasiuniaa
Nowy
|
|
« : Grudzień 18, 2007, 12:09:24 » |
|
Witajcie!Ostatnio w moim akwarium pojawiło się bardzo dużo glonów. Woda stała się zółta a szyby porastału zielone glony, które były bardzo trudno zmywalne. Wymieniłam dwa tygodnie temu wodę, wlałam preperat przeciwko azotanowcom, woda była odstana, filtr włączony, światło świeci 11 godzin i jest wyłączane. Temperatura utrzymuje się ok 20-22 stopni Celcjusza. Rybki karmię dwa - trzy razy w tygodniu. Posiadam roślinki. Jaka może być przyczyna tak dużego rozwoju glonów ? Mam nadzieje że pomożecie, czekam i pozdrawiam...
|
|
|
|
|
|
|
piotrekkk
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2007, 16:39:50 » |
|
Jakie akwarium? ( w litrach) Jakie roślinki i jaka obsada?
|
|
|
|
|
|
|
kasiuniaa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2007, 19:23:31 » |
|
Proszę, bardzo... ...akwarium ma 240 l, rybki - mieczyki, głupiki, neonki, roślinki - rotala wspaniała, hm nie jestem pewna czy to tak się nazywa ale paproć wodna i vallisneria
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2007, 19:49:41 » |
|
nie potrafie ci niestety pomodz ale zeby ktos mogl to musisz podac parametry wody , jakie masz oswietlenie i dlugosc swiecenia, jakie nawozy stosujesz. obsada i litraz nie sa tak istotne.
|
|
|
|
|
|
|
kasiuniaa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2007, 20:06:24 » |
|
hm... nawozy ? Nie stosuję żadnych możesz coś więcej o tym powiedzieć...
|
|
|
|
|
|
|
arti77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2007, 20:08:13 » |
|
Litraz i obsada SĄ (!) bardzo istotne
|
|
|
|
GLONÓW JUŻ NIE MA !! A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
|
|
|
arturix
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2007, 20:14:48 » |
|
ma znaczenie jeszcze to czy na akwarium pada światło słoneczne przez okno?? 11 h to aż nadto dla takich rybek, skracaj powoli długość świecenia do 8 h, kup glonojady i molinezje - one też chętnie jedzą glony:) pozdrowienia:)
|
|
|
|
|
|
|
kasiuniaa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2007, 20:19:07 » |
|
hm promienie słononeczne średnio padają na to akwarium bo stoi w rogu, raczej nie zdaża sie... światło świeci raczej non stop z świetlówek.... zrobię tak jak mówisz - zobaczymy... glonojady posiadam dwa
|
|
|
|
|
|
|
arturix
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2007, 20:20:47 » |
|
jakie duże w centymetrach?? i jaki masz filtr??
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2007, 20:41:56 » |
|
[]Ostatnio w moim akwarium pojawiło się bardzo dużo glonów.
Woda stała się zółta a szyby porastału zielone glony, Wymieniłam dwa tygodnie temu wodę, wlałam preperat przeciwko azotanowcom, .
-Czy glony zakwitły wcześniej i dlatego wymieniłaś wodę(czy całą wodę)?? czy glony zakwitły po wymianie wody która miała miejsce dwa tygodnie temu?? - Po co wlewałaś preparat przeciwko "azotanowcom"?? - czy robisz podmiany , czy wymieniasz całą wodę? -Nie uważam za rozsądne twierdzenie arturixa "zmniejsz swiatlo do 8 godzin bo 11 to juz za duzo dla takich rybek"...bowiem światło ma głównie znaczenie dla fotosyntezy u roślin, a nie dla rybek. - nie kupuj rybek żeby się pozbyć glonów...bo się srodze zawiedziesz...zamiast tego kup najpierw podstawowe testy i zmierz parametry...wtedy daj znać jakie masz , a my na forum bedziemy mieli wiecej danych zeby Ci pomóc. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
kasiuniaa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2007, 20:45:08 » |
|
glonojady są malutkie ok. 3 tygodnie temu kupione mają z 2 cm
filtr posiadam wewnętrzny CIRCULATOR 650 (650l/h, 143UK gal/h, 180 U.S.gal/h) firmy AQUAEL - taki mi doradzono w zoologicznym....
|
|
|
|
|
|
|
kasiuniaa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2007, 20:48:47 » |
|
*glony zakwitły wcześniej wyminiłam częściowo wodę aby się ich pozbyć, i znów po wymianie wody (ok. 2tygodnie temu) znów się pojawiły...
*hm...takowy preparat doradzono mi w zoologicznym
*droga sirculo doradź mi konkretnie jakie mam testy kupić a tak zrobię...
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2007, 20:56:12 » |
|
co my tu mamy 1 sprawa filtry do banki duży zewnętrzny by sie przydał tetra jbl albo coś innego glonojady glonów nie zjedzą pedżelki wcina kosiarka , nitki otoski , krewetki amano i tym podbne świeciłaś za długo a to świeże akwarium ile wat ma twoje oświetlenie ? zielone glony na szybie hmmm zielenice ? gąbeczka i ją przecierać albo czyścik magnetyczny wniosek akwarium na rozruchu zamiast rośliny ruszyć ruszyły glony obawiam sie o NO2 - wymagany test PO4 też będzie wysokie- test no3 -test ph gh kh - test rybki za wcześnie wpuszczone postępowanie nie nawozić świecić 6 h nie lać żadnej chemii nie podmieniaj wody napisz za tydzień co sie dzieje zlapiesz mnie na gg
|
|
|
|
|
|
|
arti77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 18, 2007, 21:01:24 » |
|
Fakt, testy... choc tu niektorzy potrafia i bez tego... Przydaloby sie zdjecie baniaczka:)
|
|
|
|
GLONÓW JUŻ NIE MA !! A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
|
|
|
kasiuniaa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 18, 2007, 21:06:06 » |
|
ile watów mam moje oświetlenie hm to trudno powiedziec bo to jest taka normalna lampa (2 świetlówki) jak wisi przeważnie w szkołach lampa...
jutro spróbuje znaleść czas i pójdę do sklepu w celu zakupienia testów....
dzięki bardzo, jak beda wyniki napisze
|
|
|
|
|
|
|
|