Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony w akwarium  (Przeczytany 9085 razy)
kasiuniaa
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 18, 2007, 21:06:48 »

Zdjęcie bedzie jutro, dziś niestety to nie możliwe nie mam czym zrobić zdjęcia...
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Grudzień 18, 2007, 22:45:52 »

świecić 6 h

Nie wiem skąd u niektórych taka pewność przy tak malej ilości danych, zważywszy na to , że każde akwa jest inne, a tu nawet nie znamy parametrów wody??

Dlaczego świecić 6 godzin?
 co z roślinami w tym wypadku?? jak mają wygrać konkurencje z glonami skoro odcina się je od światła?
 Dlaczego nie podmieniać wody??
moim zdaniem  należy podmieniać i spradziłem to nie jeden raz.(ale podkreślam w moim akwarium).
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 18, 2007, 23:16:25 »

Zgadzam sie z Sircula co do podmian - glony nie lubią świeżej wody ...
Fakt faktem - ciut mało danych zwłaszcza jeśli chodzi o zw azotu i fosforu
Poza tym kasia napisałaś że wymienialas wodę ... całą Huh Jeśli tak to akwarium musi się na nowo ustabilizować ... takze podmianki mniejsze a częstsze ... a glony z szyby zetrzeć ... jakbyś dała fotkę tych glonów to też może nam w czymś pomóc

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #18 : Grudzień 19, 2007, 08:05:51 »

świecić 6 h

Nie wiem skąd u niektórych taka pewność przy tak malej ilości danych, zważywszy na to , że każde akwa jest inne, a tu nawet nie znamy parametrów wody??

Dlaczego świecić 6 godzin?
 co z roślinami w tym wypadku?? jak mają wygrać konkurencje z glonami skoro odcina się je od światła?
 Dlaczego nie podmieniać wody??
moim zdaniem  należy podmieniać i spradziłem to nie jeden raz.(ale podkreślam w moim akwarium).
pozdr

1 Glony lubią światło a już one są w zbiorniku
2 świeża woda brak stabilizacji
3 nie wiadomo jakie są parametry wody
4 woda niedawno podmieniona najlepiej nic nie robić czekać cierpliwość wskazana kiedyś gloną braknie składników pokarmowych bo zacznie się konkurencja z roślinami
5 rośliny przy 6 h nic im sie nie stanie a dobrze się ukorzenią
6 prawdopobny zakwit wody
8 no i wiele do życzenia ma ta filtracja pewno napowietrzanie też działa a nie jest wskazany duży ruch wody ani też napowietrzanie chyba że to malawi lub tangenika
Najlepsza metoda nie robić totalnie nic i czekać ewentualnie podmieniać wodę w ilości 20-30 %
ale to trzeba wiedzieć jaka woda jest w kranie
Cierpliwość cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 08:23:32 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Grudzień 19, 2007, 08:14:47 »

Zgadzam się z Turystą - cierpliwość to podstawa - cokolwiek nie robiłem "na gwałt" przy walce z glonami to zawsze efekt był opłakany... A jeśli spokojnie poobserwuje się akwarium (i najlepiej parametry) można coś rozsądnego wymyślić - albo się sytuacja wyklaruje prawie sama.

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Grudzień 21, 2007, 13:04:52 »

Pozwólcie że i ja się dopiszę z moimi problemami, bo chyba nie ma sensu noweg wątku zaczynać.

Streszczenie danych:
akwarium świeże (start 25.XI 2007), gdzieś tydzień na bezrybiu i dodałem to co w opisie. Niestety z winy gąbki borykam się z problemami azotowymi (wysokie azotyny, na poziomie od 13!! to teraz około 2-3 mg/L). Amoniak chyba ujdzie około 0,3 mg/L. Napisałem, że wina gąbki, bo po jej wymianie na gęstą - od razu poprawiła się woda wizualnie oraz azoty zaczęły spadać.
pH = 7,5 - 7,2
wapń = ~45 mg/L
magnez = 10 mg/L
azotany = ~ 12 mg/L (ale taką mam kranówkę)

Karmię rybki przeważnie suchą karmą oraz sporadycznie dawaliśmy larwy komara (żywiec, 2 razy) oraz mrożone ochotki (na razie raz).

Zauważyłem też zależność, że brązowe glony pojawiają się jaby na trasie wylotowej wody z filtra (dno, oraz ścianka akwarium na wprost dyszy filtra). Mam filtr wewnętrzny Hagena JetFlo75 z gąbką i już bardzo starym wkładem na chyba deaktywację amoniaków. Woda jest napowietrzana przy użyciu końcówki z gumowym wężem wystającym poza akwarium (wiecie na pewno jak to wygląda i działa). Powietrze jest zasysane umiarkowanie dzięki supełkowi, który albo się luzuje, albo zaciska.
Mamy jedną świetlówkę SunGLo chyba 15W, świeci dzieś od 9:00 rano do 23:00 wiczorem. Roślin nie nawoże, ani nie stosuję żadnej innej chemii 'poprawiającej akwarium'.

Podpowiedzcie co jak, bo dno zaczyna wyglądać strasznie .... jakby błoto ktos tam wnosił.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2007, 23:37:44 wysłane przez bladefist » Zapisane

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: