Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy Neonki  (Przeczytany 3901 razy)
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« : Grudzień 19, 2007, 23:18:25 »

witam
mam problem typu ze moje neonki ines bylo ich sztuk 10 nagle zostalo trzy sztuki pojawily sie biale male plamki i ryby czaely zdychac co sie dzieje niema pojecia prosze o pomoc

Pawel
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2007, 23:30:39 »

rybki jakby posypane sola?

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2007, 23:37:18 »

jeśli to białe kropki to raczej na bank rybia ospa na wszelki zapodaj zdjęcia albo poczytaj gdzieś w necie polecam google.pl Smiley i jeśli to to kup ichtiosan tropic`i użyj zgodnie z instrukcją i powinno być po kłopocie

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2007, 23:44:07 »

ja bym polecia na ospe raczej bardziej naturalne metody - podnisienie temperatury i ewentalnie sol (choc neony nie lubia slonej wody). ichtiosan jest oczywiscie tez skuteczny ale to zawsze chemia - zaburza rownowage biologiczna- i pozniej moga wystapic inne problemy.

PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2007, 23:47:47 »

dokladnie tak jak piszecie ale dzieje sie to tylko z neonkami problem jest taki ze ja mieszkam w Irlandii i bede zapewne mosial innego srodka uzyc ale zaczelo sie to 3dni temu jak kupilem gupiki pozostale ryby maja sie dobrze tylko neonki szt 7 padlo .Podnioslem temperature bo wyczytalem ze to tez moze pomoc wczesniej mialem 25st. mam aqa 145l hmm pierwszy raz cos takiego sie dzieje w moim aqa.staszne czego to przyczyna??

Pawel
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 19, 2007, 23:48:39 »

a jak jest z ta sola jaka to ma byc i jakie proporcje ile trzeba dodac?

Pawel
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Grudzień 19, 2007, 23:56:22 »

neonki bo sa najbardziej na ospe wrazliwe.przyczn moze byc wiele np.chwilowe obnizenie temperatury .to pasorzyt-kulorzesek. temperature podnies stopniowo nawet do 30st.najakis pare dni do 6 mysle. powinno pomoc a z chemia to sie wstrzymaj na razie.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Grudzień 19, 2007, 23:58:02 »

sol nie jodowana ze 2/3 lyzki na 100l bo neon nie prepada za sola.

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 20, 2007, 00:00:46 »

ja się trochę nie zgodzę wiem, to chemia zło i w ogóle ale sytuacja wygląda marnie dużo rybek już padło jeśli pozostałe neonki są oblepione pasożytem i mają płetwy w złym stanie proponowałbym drastyczne rozwiązanie jeśli jednak nie jest tak źle proponuje naturalne metody jak najbardziej Cheesy sól nie jodowana lub akwarystyczna co do zasolenia to już sam nie wiem Smiley a kulorzęske przyniosły pewnie gupiki mogą mieć mało widoczne kropki na ogonkach albo nawet już nie mają pasożyta

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 20, 2007, 00:09:33 »

wlasnie ostanie byly gupiki ale powiem wam przejrzalem dokladnie nic nie widac temperature podnioslem i zobaczymy,czyli radzicie wstrzymac sie z chemia czy isc jutro i zakupic cosik??

Pawel
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Grudzień 20, 2007, 00:15:16 »

zobaczysz jutro jak beda kolejne ofiary to moze sprobuj chemi ajak bez zmian bedzie to czekaj na poprawe Smiley.co do gupikow to pewnie one sa winne ale moga byc tylko nosicielami ( wczesniej chorowaly i wyzdrowialy ale pasorzyt w ich organizmie nie zginol)

PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 20, 2007, 00:18:33 »

dzieki bardzo wszystkim za pomoc jutro poinformuje jak to wyglada.
p.s bardzo duzo w Irlandi sie obserwuje chorych ryb jak pamietam w polsce tego tak nie bylo ale coz.mam nadziej ze bedzie wszystko ok.pozdr

Pawel
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 20, 2007, 11:17:54 »

Proponuję przeczytać zanim zaczniesz leczyć w ciemno:

http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm

Podstawa to poznać wroga  Roll Eyes

Powodzenia!

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 20, 2007, 12:55:56 »

Dzieki Emi

Pawel
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Grudzień 20, 2007, 12:58:54 »

poczytalem i juz jestem pewny ze to ospa juz dzialam azeby przeciwstawic sie dzieki wszystkim za pomoc

Pawel
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: