Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda nie z kranu ;) - co myślicie?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda nie z kranu ;) - co myślicie?  (Przeczytany 3375 razy)
couek
Zainteresowany
**

http://zg.wroclaw.pl

« : Grudzień 21, 2007, 18:16:09 »

Witam.

Co powiecie o pobieraniu wody bezpośrednio z przyrody, a nie od czlowieka? Wiem, ze kiedys na szeroka skale w akwarystyce stosowalo sie deszczowke. Ja mieszkam przy terenach wodonosnych dla miasta Wroclaw. Jeszcze nie sprawdzalem, czy woda z terenow wodonosnych rozni sie od tej z rurociagu, ale na moj gust rozni sie na 100%, bo napewno "uzdatniana" jest pozniej...

Moje pytanie brzmi, czy taka woda (z rzeczki, sztucznego zbiornika) wymaga szczegolnego potraktowania jakimis srodkami? Wiem tylko, ze jest to bardzo czysta woda, a wnioskuje po tym co w niej zyje - np szczur wodny, ktory nie nalezy do pospolitych i w brudzie nie zyje Smiley

kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2007, 18:25:49 »

woda ze zbiorników odkrytych i w których żyją ryby nie nadaje się do akwarium bo -
...ryby mogą być zarażone pasożytami, które mimo że mogą być niegroźne dla ryb dzikich to w akwarium mogą szybko zarazić jego mieszkańców,
...z taką wodą można przywlec też nieproszonych ''gości'', jak np stułbie - ciężko się ich pozbyć,
...woda zawiera zawsze jakieś tam ilości pyłów i innych paskudztw z kominów,
pozdrawiam.
couek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2007, 22:26:23 »

No tak. Z pierwszym i drugim sie zgodze Smiley Z trzecim juz nie, bo wode, ktora chcialem brac jest na strefie zamknietym i objetym wszelkimi zakazami Smiley To znaczy, ze napewno nie ma tam zanieczyszczen.

A czy na przyklad jak wygotuje ta wode, to bedzie to mialo jakis sens? A moze mozna innaczej pozbyc sie tych paskudztw?

JAJOO
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2007, 22:56:50 »

tu sie mylisz zeby ci to uswiadomic podam przyklad-zanieczyszczenia powietzra unas nad gornośląskim okręgiem pzremyslowym pochodza z niemiec-wiatry w polce glownie sa zachodnie.USA nie podpisalo zadnych umow i zanieczyszca ile wlezie a odczowa to...np europa.tak samo z tymi ujeciami moga byc zanieczyszczone czymsc co wylecialo z komina 10 km dalej tak samo gruntem- zcasem uklad warst powoduje ze zanieczyszczenia potrafia po powierzni warstwy pzreplynac bardzo daleko by zanieczyscic zbiornik np nieszcelne szamba zanieczyszczaja glebe nawet pare km dalej a jesli po drodze jest jezioro to i temu zbiornikowi sie oberwie

gdyby ta woda byla taka idealna to pomysl sobie po co bylo by jej uzdatnianie? fakt ze akurat w polsce ten proces nie jest do konca szczesliwy,np chlorowanie :/ lepsze bylo by ozonowanie ale ono nie zabezpiecza wody w rurociagu jedynie zabija to co juz istnieje w pzreciwienstwie do chlorowania.fak tez jest taki ze woda do picia dla ludzi musi miec inne parametry niz dla ryb
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2007, 13:37:11 wysłane przez JAJOO » Zapisane
JAJOO
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 22, 2007, 12:34:12 »

dodam jescze ze sam w pewnym sesie biore wode nie z wodociagow ;] mam swoja studnie i hydrofor w domu wiec wodociagowej wody nie mam. do akwa leje ja i nie czekam 24h zeby odstala, ryby zyja. czemu nie zcekam? bo w studniu ona juz dawno odstala nie tylko 24h ;] w domu tylko czekam az nabierze temperatury dobrej by ryby nie dostaly szoku termicznego ;] wielkim plusem tej wody jest to ze jest pozbawiona wszelkich swinstw chemicznych jakie sa dawane podczas uzdatniania.

tak wiec sam musisz ocenic czy ta woda sie nadaje czy nie. najlepiej zrobic poprostu testy, zanies ja jakiejs zapalonej chemicy Tongue
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2007, 13:33:49 wysłane przez JAJOO » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2007, 16:15:40 »

czy twoja woda ze studni nie jest zbyt twarda??  i czy w takim razie woda oligocenska w warszawie takrze nadaje sie do akwa (nie jest ona zbyt zmineralizowana??)?

JAJOO
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2007, 16:43:19 »

twarda to ona jest i to bardzo. nie mierze parametrow wody wiec nie wiem jak bardzo ale podejzewam ze bardzo. opdejzewam jednak ze wcale nie duzo bardziej z niz woda w kranie z wodociagu. jakis kilometr odemnie sa ujecia wody podziemnej dla torunskich wodociagow wiec az tak bardzo pewnie sie nie rozni od tamtej. ale pzreciesz nie ebde chodzil do sasiada co tydzien po wode zeby byla z wodociagu anie ze studni, to juz by swiadczylo o chorobie a nie hobby jakimjest akwarystyka. zreszta i tak uwazam ze ejst lepsza niz z wodociagu bo jest pozbawiona chemi. z tego co wiem to do akwarium zupelnie nie nadaje sie woda ze studni glebinowych
fraxx
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 24, 2007, 02:01:22 »

z tego co wiem to do akwarium zupelnie nie nadaje sie woda ze studni glebinowych
Witam.

Czemu tak uważasz ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
JAJOO
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 24, 2007, 12:30:35 »

nie wiem wlasnie zcemu ale slyszalem ze sie nie nadaje. mojej kuzynki maz wlal do akwa i ryby zaczemy mu wyskakiwac. kila razy juz slyszalem ze z glebinowki sienie nadaje ale nie mam zielonego pojecia zcemu.mozliwe ze ejst za bardzo zmineralizowana,ale to tylko luzne przypuszczenia
Xiao Lohan
Aby chcieć być kimś, najpierw musisz być sobą!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 24, 2007, 13:09:45 »

sąsiad ma studnie... 30m ponoć głęboka...
jakoś mnie wzieło i zrobiłem podstawowe testy:

pH 9
NO3 - 160 g/ml -> skąd tyle tego?? może dlatego że dookoła pola są i jakieś nawozy azotowe dodają do ziemi?? nieznam sie
gH 11 *n
kH 7 *n

ale gnój Smiley
ciekawe co bym zobaczył jak bym wziął próbkę pod mikroskop?? pewne kolonie jakiś komaro larw Smiley

także uważać co lejecie Smiley więcej testerów nie mam więc nie będzie więcej danych, chyba że kupie po świętach coś to ewentualnie dopisze...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2007, 13:11:25 wysłane przez Xiao Lohan » Zapisane
JAJOO
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 24, 2007, 14:29:48 »

no jak pole wkolo to oczywiste ze nawozy przejda do studniu ;] ja mam duzo plytsza studnie co moze byc pewnym plusem bo swinstwa przesiakaja mijajac studnie a raczej przeplywajac pod nia i wberew pozorom plusem moze byc to ze mieszkam na uboczu miasta wiec nawozy z pola obok nie pzrejda bo pola nie ma ;] a olow z samochodzikow jest wszedzie czy to miasto czy wiec wiec to akurat nie  gra roli, byle zdala od autostrady ;]

to czy cos pzrechodzi do studniu to tez zalezy od tego jak jest zabezpieczona studnia znaczy czy jest prawidlowo izolowana od powierzchni i czy sa dobrze zrobione podsypki filtracyjne przez ktore woda wplywa do studniu
fraxx
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 24, 2007, 23:43:55 »

Witam.

To ja was teraz baaardzo zaskoczę Smiley Cała Łódź jest zaopatrywana w wodę z wód głębinowych :] Mamy ponad 60 studni głębinowych z których wszystkie domostwa mają wodę w kranie. I jakoś w Łodzi akwarystyka bardzo dobrze się rozwija Smiley
Cytat ze stronki : "Łodzianie piją obecnie najlepszą „kranówkę" w porównaniu z tymi, które dostarczane są mieszkańcom dużych polskich miast. Parametry jej czystości są lepsze od norm krajowych, Unii Europejskiej i zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia."
Żelazo    mg Fe/dm3    0,010
Twardość   12 st niemieckich
Więcej danych jeszcze nie posiadam ale chcę jak najszybciej dowiedzie się o reszcie.

A oto informacja o wodzie ze studni udostępnionych do użytku publicznego. (no i może ona jest właśnie zbyt zmineralizowana, a może nie, nie wiem nie znam się czekam na wasze opinie)
"Woda z tych ujęć nie wymaga uzdatniania i zawiera między innymi więcej wapnia (średnio ok. 100 mg/dm3), sodu (średnio ok.17 mg/dm3) i potasu (średnio ok. 3,5mg/dm3) niż woda w miejskiej sieci wodociągowej."

P.S.
Może ktoś z Łodzi już się dowiadywał ? Jak nie to proszę napisać mi dokładnie o jakie parametry mam poprosić bo zamierzam do nich przedzwonić, a wyniki zamieszczę na stronie do waszej oceny.

Pozdrawiam.
couek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 25, 2007, 11:41:12 »

A u nas we Wrocku kranówka ma takie parametry:

Mętność 0,17 mgSiO2/dm3
Barwa 1,5  mgPt/dm3
Temperatura 10,5  °C
Odczyn pH 7,7  pH
Żelazo 0,01  mgFe/dm3
Mangan 0,01  mgMn/dm3
Chlorki 43 mgCl/dm3
Siarczany 97,5  mgSO43-/dm3
Azotany 7,69  mgNO3/dm3
Fluorki 0,16  mgF-/dm3
Przewodnictwo właściwe 594,5  µS/cm
Twardość 260,5  mgCaCO3/dm3
Twardość - przeliczenia jednostek 5,21   mval/dm3
  2,605   mmol/dm3
  14,65   stopnie niemieckie
  18,25   stopnie angielskie 
  26,05   stopnie francuskie

JAJOO
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 25, 2007, 13:34:01 »

no to iwdocznie moja rodzinka miala tylko pecha albo poprostu inny czynnik zawinil. ja tylko napisalem co slyszalem od innych sam nie mam doswiadzcenia z glebinowka wiec jezeli wprowadzilem w blad to wielkie pzrepraszam z moejj strony ;]
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 25, 2007, 13:37:15 »

U mnie woda w kranie jest dość twarda i chodzę do siostry ciotecznej aby zaczerpnąć wody ze studni bo tam jest miękka a PH ma 7,5 Wink

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: