Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « nowy baniak - kilka dobrych rad mile widzianych :)
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: nowy baniak - kilka dobrych rad mile widzianych :)  (Przeczytany 9833 razy)
Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 25, 2007, 17:57:56 »

Do 450l ex600 albo ex700 to szaleństwo Wink JA do tego litrażu proponuję:
Eheim prof.2228
Tetra tec.Ex1200
Fluval 404

Dzięki błazenek w końcu ktoś jest po mojej stronie:) tylko nie myśl że ja proponowałem ex 700 pisałem tylko żeby podkreślić głupotę kupowania ex 600 w tym zbiorniku.

a tak powaznie to najbardziej zalezalo by mi na jednym konkretnym zew
Jeżeli jesteś w stanie wydać 500 zł na filtr to Eheim Prof 2228 w zupełności wystarczy ja myślę ze Ex1200da sobie spokojnie rade.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 25, 2007, 18:02:23 »

Ja osobiście nie zwracam uwagi na ustawienie świetlówek jak założysz odbłyśniki to wszędzie będzie tek samo Wink tu masz na jaki kolor świeci jaka świetlówka http://saurama.aqua-web.org/index.htm Wink  Ex1200 jest najtańszy ,ale ja osobiście wole dołożyć kasy i mieć coś czego nie będę musiał naprawiać przez kolejne 2-4 lata (zależy od sposobu użytkowania) zwłaszcza przy takim litrażu Wink tzn.Eheima .
Ps.Nie pisz posta pod postem do tego służy opcja "zmień" Wink

seba75
Gość
« Odpowiedz #17 : Grudzień 25, 2007, 18:14:07 »

hehe dzieki bede zmieniał  Grin chyba pojde na zywiol i w trakcie bede dopasowywal swietlowki chodz strona ktora teraz podales jest bardzo przydatna THX Smiley , ciezko dobrac swietlowki pod 150 cm tzn swietlowke ok 140 wiec chyba zrobie 2 x 14 W po bokach i 6 x 40 W glownych razem daje to 268 W tylko czy to starczy  Huh
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 25, 2007, 18:20:24 »

Narobisz się tylko nie potrzebnie ,ale jak chcesz Cheesy Słuchaj,kupujesz dwie takie belki http://www.zoolight.pl/sklep/product_info.php/cPath/48/products_id/359 i masz 232W co na 450l daje 0,51W/l ,kupujesz płyty ze spienionego PCV w sklepie ci przytną tylko posklejasz pozakładasz na akwa belki,przykryjesz tym co skleiłeś i masz Grin

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Grudzień 25, 2007, 19:45:03 »

moim zdaniem taniej by ci wyszlo uzyc hqi, przelicz ile prądu bedziesz zuzywał gdzie na to akwarium wystarczylo 2x 75 w hqi

seba75
Gość
« Odpowiedz #20 : Grudzień 25, 2007, 19:49:24 »

nad tym pomysle chodz to tylko 4 swietlowki a same belki kosztuja prawie 600 zł to duzo  Undecided  6 x 40 W swietlowka + 2 x 14 W wyjdzie okolo 300 - 340 zł  do tego podlaczenie na zwyklych statecznikach okolo 150 zł  Cheesy a reszta zostaje na obudowe ktora chyba wykonam z tworzywa typu HIPS z jednej strony wyglada jak pcv a z drugiej jak plexi mozna ja dostac w wielu kolorach i do tego jest tez w odblasku nawet gr 1 mm Smiley ale to jak juz bede tak daleko to zrobie wszystko krok po kroku ze zdieciami.

Adriano210 a co to hqi HuhHuh??
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Grudzień 25, 2007, 20:12:02 »

są to lampy sodowe wysokocisnieniowe bardzo dobre dla roslin poszukaj o nich bo jedna taka 150 w to spowoduje ze twoje akwarium bedzie wygladac jak wystawione na slonce na saharze, lapy sa bardzo wydajne i bardzo długo pracują zaraz dam ci linka
http://www.nyzio.com/DIY/diy_oswietlenie.htm
http://www.holendry.republika.pl/hqi/lampa_hqi.html

Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Grudzień 25, 2007, 20:31:51 »

Zakup 2xHQi 75 W prawie nie rożni sie od 2xHQi 150 W jeżeli patrzymy od katem finansowym jedna lampa 150 W jest nieznacznie droższa od 75 a żarniki są zazwyczaj w tej samej cenie. Chociaż nie myśl że jest to rozwiązanie tańsze niż świetlówki jedna lampa 200 zł a ceny żarnika o temperaturze barwowej 5200K  zaczynają od 60 zł wiec sumując to jakieś 550 zł. Oczywiście możesz sam wykonać takie lampy, ale oprócz jakiegoś schematu w internecie trzeba mieć niemałą wiedzę. Ale przy HQi będziesz mieć otwarty zbiornik co jak dla mnie jest największa zaleta:). Daje to możliwość obserwacji akwa z góry.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Grudzień 25, 2007, 20:35:06 »

przeciez podlaczenie wszystkiego do kupy nie wiele sie rózni od podlaczenia jazeniowki do statecznika magnetycznego wszystko jest opisane w linkach

Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Grudzień 25, 2007, 20:48:43 »

Niby tak ale trzeba zamówić wszystkie elementy a później to poskładać nie zawsze wszystko jest tak jak na rysunkach no może poza oprawa halogenowa 500W. Chociaż też nie do końca przy żarniki 150 W montuje sie przeważnie w halopaku 1000, zresztą nieważne nie rzucajmy seby na głęboką wodę przed chwileczka nie wiedział co to HQI. Lampa wykonana samemu jest tańsza o 50 zł a tutaj mamy przynajmniej pewność.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Grudzień 25, 2007, 21:09:13 »

chlopaka da jazeniowek za 500 zł a w akwarium i tak bedzie ciemno, no i do tego rachunki za prąd chyba lepiej udzielac dobrych rad niech poczyta i sam zdecyduje co dla niego bedzie bardziej odpowiednie jednak po ilosci światła jaką chce zamontowac to zamontowanie 2 x 75w hqi było by najlepszym rozwiazaniem i mozna nie uzywac halopaków tylko klosze do halogenów i uzyc zarowek w obudowach cylindrycznych
http://www.nyzio.com/DIY/diy_oswietlenie.htm

Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Grudzień 25, 2007, 21:27:04 »

Przy 2x75 będzie mieć około 20 lumenów na litr to trochę za mało , nie zapominaj że przecież nie umieści tych lamp 10 cm na lustrem wody.
seba75
Gość
« Odpowiedz #27 : Grudzień 25, 2007, 21:30:50 »

z ciekawosci wszedlem na twoje akwarium i o dziwo nie masz lamp tylko 3 swietlowki  Huh co jest ciemno? i dlaczego niezastosowales lamp??
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Grudzień 25, 2007, 21:42:45 »

bo ja mam tylko 200l i nie zalezy mi na roślinach ograniczylem ilosc swiatla do 40w bo nie nadazalem z ciecię roslin a ty chcesz zamontowac prawie 200w swietlowek w takim przypadku taniej ci wyjdzie hqi bo jest roznica pomiedzy 200w 12h dziennie a 150 w po prostu uznalem ze chcesz miec baniak roslinny bo jak nie chcesz to 2 t5 po 50w wystarcza ci w zupelnosci
a co do filtra wez fluvala z eheim miałem problemy, fluval chodzi bez problemow i kup takiego zebys miał nadfiltracje Smiley
 i jezeli masz wysoki akwarium to
mojej kolezance montowalem belke 2x 58w t5
i 2 x 40w t8
i był problem niedoświetlonego dna pomimo zastosowania odblysnikow hagena
i odpowiedz kolejna
moje akwarium jest niskie a długie i szerokie - nie ma wymiearów typowych bo było robione na zamówienie
i kazde 10 cm słupa wody obniza efektywnosć o 20% i przy głebokich akwariach wazniejsza jest ilość lumenów niz watów,
po kolejne
zebym mieszkał w polsce to juz dawno bym miał hqi - bo to się naprawde opłaca, niestety w tym kraju nie moge kupić czesci a na gotową belkę - ok 1000 e
szkoda mi pieniędzy i wozic sie samolotem z czesciami elektronicznymi (żucają walizkami) to jest pewne na 50% ze czesc sprzetu ulegnie zniszczeniu
ja ci tylko radze bo wydasz kase 2x zamontujesz te rury a bedzie i tak ciemno wiec po jakims czasie i tak to zmienisz (ja tak mam wkurza mnie jak cos nie działa jak powinno)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2007, 21:52:07 wysłane przez adriano210 » Zapisane

seba75
Gość
« Odpowiedz #29 : Grudzień 25, 2007, 21:49:01 »

raczej nie zamontuje lamp bo sie na tym kompletnie nie znam, i chyba wybiore swietlowki sylvania -  http://saurama.aqua-web.org/pages/12_SylvaniaGroLux.htm
daja piekne swiatlo tylko nie wiem czy zamontowac 2 x 14 W na boki i 4 x 36 W czy 2 x 14 i 6 x 36 W zeby bylo optymalnie do mojego zbiornika Huh
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: