Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « nowy baniak - kilka dobrych rad mile widzianych :)
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: nowy baniak - kilka dobrych rad mile widzianych :)  (Przeczytany 9870 razy)
seba75
Gość
« : Grudzień 23, 2007, 10:44:33 »

Witajcie,
jestem tu nowy i postanowilem zasiegnac informacji specjalistow co do mojego przyszlego zbiornika  Smiley
A wiec kiedys jakies 15 lat temu bawilem sie akwarystyka, poczatkowo od najprostszych rybek jakie mozna chodowac jak mieczyki, molinezje itd. przez skalary do pielegnic zebr czy mekka. Bylo to bardzo dawno temu i niestety nie jest to jak jazda na rowerze, to wszystko mozna zapomniec Sad
Teraz chce na nowo chodowac rybki z tym ze ta wiedze ktora posiadam jest nie wystarczajaca do tego mam jedna ksiazke ktora wiedza rowniez nie masakruje, a w zupelnosci nie wiem jakie sa teraz dobre urzadzenia, w sklepie wszystko wcisna a kompetentnych sprzedawcow to szukac jak igly.
Prosze poradzcie co do sprzetu ktory bedzie dobry do takiego akwarium.
Ale ok wiec przedstwie moj plan do weryfikacji :

zbiornik - 375- 450 L
oswietlenie - planuje zrobic wlasne bo takie co mnie interesuje kosztuje okolo 1500 - 2000 zł wiec zrobie je napewno za pol ceny
filtr - zewnetrzny ( kiedys mialem Eheim w akwarium 250 L ) teraz jest wiele firm i nie wiem co wybrac Eheim troche kosztuje ( 2226 jest jeszcze w miare w rozsadnej cenie ale nie wiem czy wystarczy ?)
ogrzewanie - 2 x 200 W - co prawda w domu jest cieplo ale w razie czego Smiley
napowietrzanie - nastepny problem cos co jest ciche i wydajne do okolo 100 zł ?
szfka pod akwarium - wlasnej roboty

to z podstawowych rzeczy, planuje zaopatrzyc je w okolo 80 rybek takich jak:

zbrojnik glonojad 5 sztuk
rozbora klinowa 10 sztuk
danio pregowany 6 sztuk
danio red zebra 6 sztuk
brzanka wysmukla 6 sztuk
piskorek 6 sztuk
pielegnica ramireza 8 sztuk
hokejowka 8 sztuk
świecik kongolanski 6 sztuk
neon czarny 10 sztuk
neon innesa 12 sztuk

wybieralem je mniej wiecej pod wzgledem wymagan ale jak pisalem wyzej ksiazka ktora posiadam jest bardzo ociosana wiec beledy w tym wyborze moga byc.

co do obsady roslin to zamierzam zakupic :

- anubias 3 sztuki
- kabomba karolinska 10 sztuk
- paprotka rutewkowa 15 sztuk
- zabienice - blahera 5 sztuk/ mayor 3 sztuki/ delikatna okolo 20 sztuk/ amazonska 4 sztuki
- mikrozorium skrzydlate 5 sztuk
- nadwodka trojkwiatowa 6 sztuk
- nadwodka corymbosa 3 sztuki
- mech jawajski okolo 20 cm2
- wywlocznik ok 10 sztuk
- alternanthera lilagla 10 sztuk
- ludwigia okolo 10 sztuk
- limnophilia aromatica 6 sztuk

to tak na poczatek, wszystko mniej wiecej wyjdzie okolo 3500 zł wiec musze to rozlozyc na dwa - trzy miesiace zeby powoli kupic wszystko.
Zastanawiam sie czy nie kupic w pierwszej kolejnosci mniejszego zbiornika i zasadzic w nim rosliny zeby mogly troche podrosnac gdy bede obsadzac nimi duzy zbiornik
co wy na to ? i jakie najlepiej zrobic tam warunki zeby dobrze rosly?

no to chyba wszystko czekam na wasze sugestie i rady z gory dziekuje:)

mucha
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2007, 11:10:40 »

Co do OBSADY:

Ja bym zrezygnował z ramirezek lub z brzanek a za to dokupil sobie jeszcze z 10-15 neonków ale to już Twój wybór . Zresztą ja za bardzo nie znam się na obsadzie.
Dodał bym parę rybek dennych np 10 kirysków (Czytałem gdzie na tym forum że musi być ich conajmiej 10 ?) lub   krewetek .

Życze powodzenia w stawianiu  dużego baniaku .

pozdrawiam

mucha

Akwaria:

15L - Kotnik/Kwaratanna

50L

4x Pyszczak

102L

1xGurami
2xŻałobniczki
2xZbrojnik
3xKiryski
1xBocja wspaniała
2xBocja pręowana
6xZwinnik blehera
3xGupik
2xDanio czerwone(parka)
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2007, 11:49:44 »

Z 8 ramirezkami nie przesadzasz Huh możesz mieć 2-4 nie będą się dobrze czuły.
Może coś takiego:
Zbrojnik (jaki tam chcesz) 4 szt.
Razbora klinowa(albo inna) no 10-15 sztuk
Danio pręgowany 15-20 sztuk
Hokejówka 10-15 szt.
Pielęgnica ramireza 2-4 szt.
Neon (innesa,czarny,czerwony,diamentowy)
Rośliny mogą być...
Oświetlenie zostawiam.
Ogrzewanie również(bo jest spox)
Napowietrzanie łups...Najlepiej mieć wewnętrzny i zewnętrzny.
Zew. http://allegro.pl/item281797713_filtr_zewnetrzny_tetra_tec_ex_600_mega_zestaw_.html
Wew.http://allegro.pl/item282914890_hailea_bt_700_filtr_wewnetrzny_deszczownia.html może taki wystarczy Grin
Jeszcze mogą być dodatki:
Bimbrownia,
Odmulacz,
Testy(dość konieczne)
Gąbka do czyszczenia glonów,
Możesz zrobić coś na awarie zepsucia:
Filtra,
Grzałki,
Akwarium,itp.
Co do bimbrowni...http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1370.0.html
Ja też życzę powstania super baniaku !!!
PS.Myśle że wiesz że pod akwarium podstawia się np styropian

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 23, 2007, 11:51:46 »

Ja bym proponował taką obsadę:
4xŻaglowiec Skalar
50xNeon Czerwony
2xPielęgnica Agasiza
10xKirysek Panda
Zobacz co w takim litrażu można wyczarować Grin http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8535.0.html albo http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7229.0.html ale to akwaria najlepszych Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2007, 11:54:18 wysłane przez Błazenek » Zapisane

seba75
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 23, 2007, 18:43:55 »

Dzieki za pierwsze rady szczegolnie Marnes'a Good !
o czesci tych dodatkow wiedzialem jak testy odmulacz itd tylko niewypisywalem ale nie wszystko, te filtry co podales ( cena obu jest o 200 zł mniejsza niz eheim Smiley )czy to napewno wystarczy na zalozmy 450 L?
myslalem ze jeden konkretny zewnetrzny wystarczy chodzi mi o cos czego niepowinno byc widac w akwarium czyli wew. filtr a to trudno czasem zakryc Sad jestem zwolennikiem akwarium ktore jest jak najbardziej naturalne czyli bez titanikow itp. wynalazkow:)
co do rybek to nie wiedzialem ze ramirezy powiedzmy 8 sztuk to przesada z mojej boskiek ksiegi wyczytalem o chodowli parami wiec pojechalem x 4 hehe ale dzieki to wazne info chce zeby rybki sie czuly komfortowo
powiekszyles tez stada i napewno to wezme pod uwage z gory dzieki ! Smiley

p.s. mata, styropian oczywiscie wiem Smiley

co do reszty rad rowniez dzieki
skalary chodowalem kiedys w zastraszajacych ilosciach i z mojego doswiadczenia nie polecam ich razem z neonami - skalar rosnie znacznie szybciej a przy swierzej ochotce i 30 stopniach po 3 miesiacach z malucha 3- 4 cm wyrastal 11 cm zaglowiec wiec i neonki kilkakrotnie zostaly zjadane przez skalary niestety, Agasiza piekna ryba kiedys rowniez ja chodowalem miala byc spokojna a trafilem na okazy ktore moim skalarom niedawaly zyc gonily ich po calym akwarium wiec tez raczej nie bede ich bral. Piszecie rowniez o kiryskach ale wole zwiekszyc stadko piskorkow Smiley

dzieki za info i czekam na dalsze instrukcje Smiley pozdro!
seba75
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 25, 2007, 13:45:00 »

Błazenek rzeczywiscie zbiorniki pierwsza klasa Grin sam u siebie chce cos takiego wyczarowac  Grin

napiszcie cos odnosnie tych filtrow no i jednak mam problem z oswietleniem
juz sie pogubilem w tych swietlowkach jesli ktos moze pomoc dobrac mi optymalne rozwiazanie chodzi o uwydatnienie koloru ryb i dobrego swiatla dla roslin
akwarium bedzie mialo 150 x 60 x 50 ile czego i jakie ?
Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 25, 2007, 14:35:55 »

Te dwa filtry które podał marnes raczej nie wystarczą jeżeli już wchodzimy w tetre to jedynie tetra ex 1200 i do tego jakiś wewnętrzny ja jedynie mogę polecić EHEIM Aquaball 2212 mój kolega ma i wychwala pod niebiosa. HAILEA BT 700 też sie chyba nada ale gdzieś chyba czytałem ze nie ma regulacji przepływu wody.

Co do oświetlenie to sam niestety musisz sie pobawić z ich dobraniem(ja jedynie mogę podać parę pomocnych linków bo nie sposób tutaj wszystkiego streścić)..  albo zastosować lampy HQI co jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/oko-weza/oswietlenie.php
http://strony.aster.pl/faolan/dobor-swietlowek.htm
http://www.witsla.republika.pl/oswietlenie.htm

http://www.aqva-light.pl/
http://www.libra-zoolamp.com.pl/

PS. Jeżeli zdecydujesz sie na lampy HQI to wybór żarnika będzie największym problemem w internecie znajdziesz cząstkowe informacje o danym żarniku ja tak niedawno pytałem sie o żarniki na tym forum i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi(tutaj mogę troszeczkę pomóc jeżeli będziesz zainteresowany).

Widzę że dysponujesz dużymi funduszami wiec konieczny będzie jakiś kompletny zestaw CO2(butla wysoko cisnieniowa), nie radziłbym na bimbrowni jechać w takim zbiorniku. Na allegro można znaleźć coś ciekawego ja swój kompletny zestaw kupiłem za 300 zł.

marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #7 : Grudzień 25, 2007, 15:44:03 »

Te dwa filtry które podał marnes raczej nie wystarczą
Faktycznie.Nie wyobraziłem sobie takiego wielkiego zbiornika noi w tym rzecz że muszą być 34 filtry pierwszy i drugi to jakichś wewnętrzny i trzeci i czwarty to jakieś zewnętrzne jakieś o średniej mocy może być jeszcze jakichś brzęczyk albo dwa Grin Grzałki 34 takie po 100W... Grin
HAILEA BT 700 też sie chyba nada ale gdzieś chyba czytałem ze nie ma regulacji przepływu wody.
Ja kupiłem za 150zł i se reguluje to wygląda jak mały karabinek nakłada się na ruyrke i jest ok ja mam HLBT400 Afro

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 25, 2007, 16:21:43 »

Ta jasne za 150zł Hailea dobre hehe... Grin to masz za 30zł http://www.allegro.pl/item287367936_hailea_hl_bt700_wewnetrzny_dwie_filtracje_.html#photo
Marnes co do wymagań to z tymi grzałkami i filtrami przesadziłeś jak na 450l Tongue ja sam planuję coś podobnego i wystarczy:
Jedna grzałka Jagera 300W
Jeden filtr zewnętrzny Eheim prof. 2228 taki http://www.allegro.pl/item287460064_filtr_eheim_prof_2228_rybarium_pl_sklep_lodz.html#photo wystarczy
I oświetlenie ja długo się zastanawiałem i myślą ,że belki będą najlepsze no i może zrobię coś z PCV.

Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 25, 2007, 17:24:12 »

Daleki jestem od tego aby na akwarium wydawać krocie... Ale musimy dobrać wszystko do sytułacji -
"to tak na poczatek, wszystko mniej wiecej wyjdzie okolo 3500 zł wiec musze to rozlozyc na dwa - trzy miesiace zeby powoli kupic wszystko."

wiec trudno w takiej sytułacji kupować TETRA TEC EX 600(pomijając że ex 700 jest o 20 zł droższy )a 600 jest stosowana w małych zbiornikach.
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 25, 2007, 17:40:49 »

Do 450l ex600 albo ex700 to szaleństwo Wink JA do tego litrażu proponuję:
Eheim prof.2228
Tetra tec.Ex1200
Fluval 404

seba75
Gość
« Odpowiedz #11 : Grudzień 25, 2007, 17:42:49 »

to ja chyba zakupie w szerokim hurcie te 34 filtry i najlepiej niech beda wewnetrzne ehhe po co mi ryby i rosliny lepiej pochoduje filtry  Grin uff
a tak powaznie to najbardziej zalezalo by mi na jednym konkretnym zew lub wew i wew. jak juz pisalem kiedys mialem eheim niepamietam jaki bo bylo to sto lat temu w zbiorniku 250 L filtr dosc maly a spisywal sie rewelacyjnie i teraz nie wiem czy np eheim 2226 czy 2228 wystarczy zakladalem gora 500 zł na filtrowanie obcja Marnesa jest zdecydowanie tansza:).
Co do oswietlenia raczej niebede bawic sie w lampy bo na tym kompletnie sie nieznam a z teori do praktyki daleka droga, ze swietlowkami mialem wiele razy do czynienia i zrobienie obudowy nawet alu nie jest problemem chce na to poswiecic ok 700 zł wiem ze sa swietlowki specjalne i potrafia kosztowac straszna kase tylko znowu gdzies wyczytalem o tanszych philipsa ok 50 zł swietlowka. Wyczytalem gdzies tu na forum ze musi byc minimum 0,5 W na 1 L akwarium chce gesto obsadzic roslinami wiedz to pewnie za malo no i pytanie jakie kolory swietlowek i na ktory plan akwarium? bo z tym tez sie pogubilem
na co2 tez sie kompletnie nie znam i z tym tez bede mial problem eeeh....
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 25, 2007, 17:49:39 »

Ja bym kupił dwie belki oświetleniowe i na to obudówka ze spienionego PCV i spokój Wink .Ja osobiście polecam belki NEMO kupisz na www.zoolight.pl tanie świetlówki też są na www.aqva-light.pl co do CO2 to tu masz jak poskromić Smiley http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,11625.0.html

seba75
Gość
« Odpowiedz #13 : Grudzień 25, 2007, 17:53:19 »

dzieki wielkie za strony  Cheesy a wiesz moze ktory rodzaj swietlowki w ktora czesc akwarium ?
seba75
Gość
« Odpowiedz #14 : Grudzień 25, 2007, 17:54:40 »

no i terta tec ex 1200 jest zdecydowanie najtanszym rozwiazaniem tylko czy najlepszym  Huh znalazlem ja w promocji za 335 zł Cheesy
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: