bo ja mam tylko 200l i nie zalezy mi na roślinach ograniczylem ilosc swiatla do 40w bo nie nadazalem z ciecię roslin a ty chcesz zamontowac prawie 200w swietlowek w takim przypadku taniej ci wyjdzie hqi bo jest roznica pomiedzy 200w 12h dziennie a 150 w po prostu uznalem ze chcesz miec baniak roslinny bo jak nie chcesz to 2 t5 po 50w wystarcza ci w zupelnosci
a co do filtra wez fluvala z eheim miałem problemy, fluval chodzi bez problemow i kup takiego zebys miał nadfiltracje
![Smiley](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/smiley.gif)
i jezeli masz wysoki akwarium to
mojej kolezance montowalem belke 2x 58w t5
i 2 x 40w t8
i był problem niedoświetlonego dna pomimo zastosowania odblysnikow hagena
i odpowiedz kolejna
moje akwarium jest niskie a długie i szerokie - nie ma wymiearów typowych bo było robione na zamówienie
i kazde 10 cm słupa wody obniza efektywnosć o 20% i przy głebokich akwariach wazniejsza jest ilość lumenów niz watów,
po kolejne
zebym mieszkał w polsce to juz dawno bym miał hqi - bo to się naprawde opłaca, niestety w tym kraju nie moge kupić czesci a na gotową belkę - ok 1000 e
szkoda mi pieniędzy i wozic sie samolotem z czesciami elektronicznymi (żucają walizkami) to jest pewne na 50% ze czesc sprzetu ulegnie zniszczeniu
ja ci tylko radze bo wydasz kase 2x zamontujesz te rury a bedzie i tak ciemno wiec po jakims czasie i tak to zmienisz (ja tak mam wkurza mnie jak cos nie działa jak powinno)