Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « nowy baniak - kilka dobrych rad mile widzianych :)
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: nowy baniak - kilka dobrych rad mile widzianych :)  (Przeczytany 9888 razy)
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Grudzień 25, 2007, 21:57:12 »

małych swietlowek nie opłaca sie dawać wogóle, daj rury t5 wiejdzie ich wiecej i mają lepszy stosunek lumen/watt
t8 wcale ci nie pomogą bedziesz widział ich efekt do 30 cm w głąb akwarium
i doczytaj poprzedniego posta bo go zmienilem troszke

seba75
Gość
« Odpowiedz #31 : Grudzień 25, 2007, 22:07:44 »

w pozadku co prawda swiatlo troche inne ale zblizone ale do rzeczy jesli zamiast t8 36 W wsadze t5 54 W ile musze ich zamontowac optymalnie? i tak zebym nie poszedl z torbami jak zapuka watenfall  Grin
Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Grudzień 25, 2007, 22:16:26 »

Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć jeżeli chcesz aby tam rosła moczarka to wystarczy 1x54W t5... Poszperaj w bazie roślin, pooglądaj zbiorniki innych i sam ustal jak będzie najoptymalniej do gatunków roślin które wybrałeś.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Grudzień 25, 2007, 22:18:04 »

daj 4x t5 , 50 watt powinno byc ok

seba75
Gość
« Odpowiedz #34 : Grudzień 25, 2007, 22:19:34 »

dzieki wielkie to mam nadzieje ze problem oswietlenia z glowy Good !
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Grudzień 25, 2007, 22:22:50 »

pamietaj o dobrych odblysnikach najlepiej hagena lub fluvala folia nie bedzie dosc dobra

seba75
Gość
« Odpowiedz #36 : Grudzień 25, 2007, 22:33:31 »

wiem to musze miec ciekaw jestem czy ktos probowal zamiast odblysnikow dac folie 3M do odblaskow wykorzystywalem to kiedys w podswietlaniu bryl w trudno dostepnych miejscach gdzie swiatlo swietlowki bylo nikle i dawala rade ale to chyba inna bajka, w kazdym razie oswietlenie mam mniej wiecej obcykane  Good !
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #37 : Grudzień 25, 2007, 22:36:18 »

folia 3m od wilgoci i wody czarnieje wiem bo sam takiej uzywam - chodzi ci o aluminium do klejenia izolacji termicznych Smiley

seba75
Gość
« Odpowiedz #38 : Grudzień 25, 2007, 22:37:39 »

nie, chodzi mi o foli do reklam wykorzystywana do podswietlen, ma biala powloke ale odbija swiatlo
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Grudzień 25, 2007, 22:41:50 »

to musi być odbłysnik powinien być odbłysnik - reflektor naprawde inaczej szkoda zachodu naprawde z głebokimi akwariami nie jest łatwo

seba75
Gość
« Odpowiedz #40 : Grudzień 25, 2007, 22:42:54 »

ok bedzie odblysnik Smiley
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Grudzień 26, 2007, 11:41:49 »

Co do świetlówek to one muszą się tobie podobać a nie rośliną rośliny potrzebują ilości a nie jakości Wink Tak mi powiedział jeden koleś ,który jak mało kto zna się na roślinach Cheesy Więc jak kupisz Philipsa najtańsze to będzie również dobrze a co do kolorku gro-lux to się lepiej zatanów ja osobiście chciałem mieć na początku ,ale tak popatrz na to i pomyśl ,że twoje akwa tak będzie Undecided mi osobiście wydaje się zbyt ciemno Wink

seba75
Gość
« Odpowiedz #42 : Grudzień 26, 2007, 12:40:55 »

prawde mowiac wiekszosc tych opisow swietlowek to pic na wode i foto montaz Grin pytalem tu na forum specjalnie gdzie jakie swietlowki wsadzic chodzi mi o plan akwarium np : swietlowki o barwi czerwonej wspomagajacej wzrost roslin, ograniczenie glonow jednak niedaja one rewejacyjnej barwy rybkom. Z tylu jest zazwyczaj masa roslin (przynajmiej ja tak chce miec ) wiec jak najbardziej tylny plan max 10 000 K. Swietlowki wzmacniajace kolory u rybek do 18 000 K super przy np Neonkach wzrost roslin powiedzmy sredni + wzrost glonow wiec taka swietlowka raczej na pierwszy plan itd itd  Grin do tego trzeba dodac jakie rybki maja znajdowac sie w akwa i co lubia oraz rosliny. Moj dobór zarowno rybek jak i roslin pewnie ulegnie korekcji, chce jak najbardziej dopasowac caly zbiornik pod wzgledem parametrow. Do tego nie wiem czy bede mogl sobie pozwolic na Co2 moze braknac miejsca.
a co do philipsa hmm moze zwykle racja sa tansze bo te akwarystyczne wiele sie cena nie roznia  Grin no i musze dodac ze nie zalezy mi na zarowiastym akwarium a raczej takim klimacie jak daje grolux Smiley wogole dzieki za strone  Good !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2007, 12:42:39 wysłane przez seba75 » Zapisane
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Grudzień 26, 2007, 12:52:43 »

Rozumiem ,ale możesz dać dwie gro-lux i na rozjaśnienie np.arcadia wreshwater albo jakieś philipsa bo jak same gro-lux to będzie wyglądało jak w jakiś głębinach Undecided i będzie wrażenie ,że jest ciemno. Tongue
Ps.
pamietaj o dobrych odblysnikach najlepiej hagena lub fluvala folia nie bedzie dosc dobra
Hagen to firma ,która produkuje filtry o nazwie Fluval więc odbłyśniki Fluval są firmy Hagen Grin

seba75
Gość
« Odpowiedz #44 : Grudzień 26, 2007, 14:32:31 »

fluval to hagen a hagen to fluval jak zwykle wszystko jasne heheheheh Grin

glebiny hmm no zobaczymy pewnie poeksperymentuje z swiatlem jestem ciekaw tez ile trzeba diod led zeby zrobic dodatkowe oswietlenie na noc  Huh
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: