Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak zatopić korzeń?/  (Przeczytany 17240 razy)
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Grudzień 28, 2007, 10:12:21 »

Ja rozwiązałem ten problem w prosty sposób - kilka przyssawek przyklejonych do dna akwarium pod żwirem, korzeń przywiązany za pomocą żyłki do przyssawek. Nic nie widać, ani przyssawek bo są pod żwirem ani żyłek bo są przezroczyste i cienkie a korzeń stoi jak wryty tam gdzie chciałem. Z czasem żyłki i przyssawki nie będą potrzebne!
I nie potrzeba tyle gotować, ani żadnych obciążników, płytek, wkrętów itp. badziewia.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2007, 10:13:55 wysłane przez KrystekGdynia » Zapisane

seba75
Gość
« Odpowiedz #16 : Grudzień 28, 2007, 10:50:54 »

nie gotujemy korzeni tylko po to by opadl na dno gotujesz go w roztworze z soli po to zeby zabic chorobotworcze organizmi dodatkowo gotowaniem usuwamy wieksza czesc zawartej w korzeniu taniny, dzieki temu korzenie nie bedzie barwil tak wody. po za tym watek zatopionego korzenia przewija sie na forum wielokrotnie Wink
Killvalius
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Grudzień 28, 2007, 11:20:18 »

Ja slyszalem, ze korzen sie gotuje po to, zeby go jakby "wysterylizowac" "odkazic" itp.
Ja sobie mysle, zeby taki korzonek zamoczyc jeszcze przed zalaniem akwarium...
Np. wstawia sie go do jakiegos glebokiego naczynia i przyciska czyms ciezszym i tak sobie moze pomoczyc sie jakis czas, az przestanie wyplywac.

A te wszystkie metody prowadza i tak do tego samego - namoczenia go ;P Wiec wychodzi na to samo

P.S.
W sumie powinno to byc skuteczne, a jak bedzie "gotowe" akwarium to juz sobie go mozna wsadzic prosto do wody, bez zadnych dodatkowych zylek,przyssawek,dociskow.

Pzdr Killvalius

"Każdy człowiek ma jakieś dobre strony. Trzeba tylko przekartkować złe."
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: