Kuba_xD
Nowy
|
|
« : Grudzień 27, 2007, 22:06:07 » |
|
Będę zakładał małe, 25l. akwarium (proste). Mam na oku i raczej na pewno kupię o to: http://www.sklep.videozoo.pl/product_info.php?cPath=5_103&products_id=1446. Wszystko w nim jest co potrzebne do startu (no pomijając żarówkę 25W, którą wymienie na coś lepszego, zanim akwarium zacznie w ogóle żyć). Oczywiście będzie żwirek (średni, raczej dość ciemny), korzeń i troszkę roślinek (sporo, ale nie za dużych i ładnie wkomponowanych, żeby rybki miały miejsce). A skoro już jesteśmy przy rybkach, no właśnie. Moja propozycja i chęć obsady to 5 lub 6 gupików (ale tylko samców). Jak widzicie trochę poczytałem wpierw. Zanim cokolwiek założę chciałbym znać opinię jeszcze osób postronnych. Dlatego napiszcie co sądzicie. Ja już naprawdę mam wszystko w głowie zaplanowane jak to będzie wyglądać (to będzie śliczne akwarium! ). Pozdrawiam.
|
|
|
|
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy."
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2007, 22:11:59 » |
|
tak to bedzie na pewno sliczne akwa ,IMHO b. dobry wybor ,szkoda tylko ze takie male. moze sie jednak zdecydujesz na wieksze ,w wiekszym latwiej utrzymac rownowage. ps: ta propozycja Blazenka lepsza o niebo- jesli chodzi o zbiornik ale osada gupiki
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2007, 22:14:13 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
Kuba_xD
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2007, 22:27:23 » |
|
Nie no to odpada akwarium. Nie lubię plastikowych elementów, ta tylna ściana to tragedia, jest zbyt kwadratowe i nie podobają mi się te krągłości. Niestety, ale to na pewno odpada. Po prostu nie mój gust. Tak wiem, może i oświetlenie lepsze, ale w 25 też mogę sam coś wymyśleć...
|
|
|
|
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy."
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2007, 10:18:27 » |
|
Wg mnie akwarium zaproponowane przez Błazenka ma kilka wad np:. - prawie 200 zł za 30 l? - tamten filtr zabiera bardzo dużo miejsca na tylniej ściance - zintegrowane elementy uniemożliwiają rozbudowę akwarium
Lepiej kupić taki zwykły zestawik, który w razie czego można spokojnie rozbudować. Nawet nie musisz kupować pokrywy, lepiej od razu pokusić się o zbudowanie samemu z oświetleniem jakie się chce (schematy obudów z pvc znajdziesz na forum).
Wracając do obsady to wg mnie 5-6 gupików będzie ok. Najlepiej kupić gupiki od hodowcy amatora - ryby są bardziej wytrzymałe niż te z zoologicznych, zwłaszcza tych większych.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Kuba_xD
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2007, 12:31:46 » |
|
Emi, cieszę się, że myślisz tak jak ja Nie lubię zbytniego wydziwaczenia, najlepsze jest prostokątne, proste akwarium (już pomijam, że dużo tańsze, a i większe zazwyczaj). Też podoba mi się, że filtr jest taki płaski, zajmie mało miejsca i łatwo go będzie ukryć. Sam sobię zrobię tło i wszystko urządze jak ja chcę, a takie drogie, platikowe zestawy do mnie nie przemawiają za nic. To mi się kojarzy z zabawką dla dzieci... I cieszę się, że może być taka obsada Ja mam po prostu słabość do gupików...
|
|
|
|
|
|
|
Kuba_xD
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2007, 13:00:41 » |
|
Hmm... tak sobie myślę jeszcze nad obsadą i pomyślałem o bojownikach, ale to tylko taka sugestia. Czy mogłbym bojowniki 2+1 trzymać w takim akwarium? To tylko taki "pomysł" bez żadnych postanowień czy coś, ale chciałbym wiedzieć co myślicie o tym... ? Bojownik, ładna rybka
|
|
|
|
|
|
|
siwy1980
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2007, 20:54:05 » |
|
Hej Kuba 25 L NA HAREMIK BOJOWNIKA TROCHE ZAMOŁO ,POZABIJAJĄ SIE NAWET JAK BEDZIESZ MIAL ZAROSNIETE. MILAEM JUZ HAREM W 25 L I CALY CZAS SAMIEC JE SCIGAL I SAMICE ODDALEM A SAMCA RAZEM Z 5 NEONKAMI ZOSTAWILEM I JEST SUPER. GUPIKI TEZ SUPER ALE MI SIE PODOBAJĄ MEONKI LEPIEJ . ALE KAZDY MA SWOJ GUST. POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
|
|
Kuba_xD
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 29, 2007, 22:30:53 » |
|
Oki, dzięki W sumię też myślę, że to za mało Nie ma sprawy. Dobra niech będzie, jestem zmienny Bo tak mnie irytuję jedna myśl, że miałbym mieć same samce gupików, a to takie trochę dziwne... No w sumie nudno im będzie, dlatego wpadłem na kolejny jakże genialny pomysł: 6 lub 7 neonków innesa i bojownik? Po za tym macie takie obsady już więc chyba będzie ok, co? No wiem, że cięzki ze mnie orzech, ale co ja zrobię... ^^
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 23:52:21 wysłane przez Kuba_xD »
|
|
|
|
|
|
Rybcia:)
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 30, 2007, 21:05:06 » |
|
A może jedną lub dwie złote rybki
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 21:06:53 wysłane przez Seboos »
|
|
Moje akwarium-45l 6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce) 1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska) 1x Platka Mike Mouse(samica) 1x Kirysek spiżowy(samiec) 2x Węgorek ciernisty(para) 1x Zbrojnik niebieski
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 30, 2007, 21:06:31 » |
|
A może jedną lub dwie złote rybki A może lepiej się nie udzielaj z takimi radami
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 30, 2007, 21:12:46 » |
|
mozesz pomyslec tez o kiryskach karlowatych zamiast neonkow albo bojownika. Co do akwarium, rowniez podoba mi sie ten prosty zestaw, choc wydaje mi sie z kiedys cos negatywnego o tym filtrze stingray slyszalem z zapychaniem.
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 01, 2008, 20:02:33 » |
|
Wg mnie akwarium zaproponowane przez Błazenka ma kilka wad np:. - prawie 200 zł za 30 l? - tamten filtr zabiera bardzo dużo miejsca na tylniej ściance - zintegrowane elementy uniemożliwiają rozbudowę akwarium
Nie narzucam Kubie tego zestawu ,ale sam się o niego pokuszę jako żłobek dla kreweciątek -W sumie 200zł to nie tak b.dużo a jak się taki zestawik zacznie przerabiać tak aby było takie oświetlenie i filtr tej klasy to myślę ,że podobnie wyjdzie -z tym się zgadzam ,ale jest biologiczna filtracja a to w tak małych zestawach żadkość -a co tu rozbudowywać ? Tylko kurcze wada ,że plastik
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2008, 20:13:52 wysłane przez Błazenek »
|
|
|
|
|
5blue5
Bywalec
Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 04, 2008, 20:15:55 » |
|
8 neonków innesa i bojownik to trochę za dużo. np. 1.Plan 4 Neonów czerwonych 3 Otoski.
2.Plan 4 Neonów Innesa 3 Ostoski
3.Plan 4 Neonów Inesa 3 Kiryski
4.Plan
2 Platki 2 gupiki 3 kiryski.
|
|
|
|
Widzew Łódź Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
|
|
|
|