Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« : Grudzień 28, 2007, 10:06:43 » |
|
Witam! w mojej 54l strasznie słabo działa filtr, zamierzam go zmienić na tetreTec600-kubelek. No ale mam problem, mianowicie co zrobić aby nie powtrzórzyć tak mozolnego okresu dojżewania i nie zmienić parametrów wody (no3). Przenieć wkłady?, zostawić na tydzień wkłady w woreczku w akwa?, zostawić działający filtr na jakiś czas?
Jeżeli taki wątek już był, proszę o linka, bo ja nie znalazłam, a uważam ten temat za dość ważny.
Pozdr.Magda^
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2007, 10:16:09 » |
|
Madzia są dwie opcje 1 włączasz nowy filtr na wodzie ze zbiornika i on działa sobie razem ze starymi na jakieś 2 tygodnie 2 kupujesz wkłady biologiczne wkładasz je do zbiornika i niech sobie leżą potem do filtra i już jest biologiczny (kermazyt ceramika lawa wulkaniczna ) + woda ze zbiornika Zawsze możesz dodać do filtra trochę bakteri nitrifikacyjnych Dobra rada to taka : Każdy filtr zewnętrzny ma w standardzie ceramikę biobale gąbki watę perlonową i węgiel aktywny i dużo miejsca na uzupełnienie więc można jeszcze sporo do niego nasypać u mnie pracują gąbki biobale cermika lawa wulkaniczna kermazyt wszystko dostaniesz w żyrafie Węgla i waty nie używam
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2007, 10:22:47 » |
|
2 kupujesz wkłady biologiczne wkładasz je do zbiornika i niech sobie leżą potem do filtra i już jest biologiczny (kermazyt ceramika lawa wulkaniczna ) + woda ze zbiornika A ile mniej więcej powinny się one moczyć?, tydzień wystarczy? Zawsze możesz dodać do filtra trochę bakteri nitrifikacyjnych Myślisz że mogą załatwić całą sprawe? Bardzo Ci dzięksuję Mniej więcej wiem co mam robić
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2007, 10:32:52 » |
|
dodanie bakterii tylko przyspieszy dojrzewanie ale nie załatwią całości sprawy wkłady to z dwa tygodnie powinny leżeć w miejscu gdzie przepływa woda co do tygodnia to trudno to ocenić ale myślę że w dojrzałym zbiorniku nie powinno być problemu bo przecież dodasz wodę ze zbiornika która kwitnie życiem biologicznym
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2007, 10:43:30 » |
|
Bardzo Dziękuje :*
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2007, 12:02:15 » |
|
IMHO najlepszym sposobem będzie sposób pierwszy, czyli włączenie nowego filtra razem ze starym A dodanie bakterii nitryfikacyjnych też pomoże
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2007, 13:25:29 » |
|
Ok, tak zrobie. Jeszcze raz wielkie dzięi
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Janusz40
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2007, 18:29:31 » |
|
Tylko nie przesadź z ilością bakterii nitryfikacyjnych. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2007, 19:19:20 » |
|
Tylko nie przesadź z ilością bakterii nitryfikacyjnych. Pozdrawiam.
?? Weź no rozwiń tę myśl, bo chciałbym zrozumieć jej, zapewne głęboki, acz mym oczom ukryty sens. Ps. Magda, jest nowy kubeł, a gdzie baniak? Mikołaj się nie postarał?
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2007, 19:22:12 wysłane przez King »
|
|
|
|
|
Janusz40
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2007, 20:19:22 » |
|
Duża ilość bakterii w wodzie może zaszkodzić rybkom, to tak jakby pracujący długo filtr wyłączyć na parę dni i włączyć. Duża ilość materii organicznej martwej i żywej raptem znajdzie się w wodzie. Rybki mogą tego nie przeżyć. Bakterie do nowego akwa dodaje się przecież wtedy, gdy nie ma w nim rybek. Tak myślę. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2007, 20:29:37 » |
|
To chyba troszkę żle myślisz w produktach typu sera nitrivec znajdują się uśpione szczepy bakterii niktyfikacyjnych, pod dolaniu ich do zbiornika one wychodzą z letargu i osiedlają się gdzie mają miejsce czyli w żwirku, w filtrze, w korzeniach także tym że więcej bakterii będzie rozkładać toksyny nie da się raczej otruć ryb ............
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 28, 2007, 20:43:19 » |
|
Sytuacja się rozwiązała. Granulowany torf zatkał filtr, mój błąd myślę że kiedyś zainwestuje w kubełek ale narazie skupie się nad czymś innym.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
5blue5
Bywalec
Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 28, 2007, 21:34:43 » |
|
hehehe ach ta inteligencja kobiet.
|
|
|
|
Widzew Łódź Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 28, 2007, 21:46:59 » |
|
ach blue, blue, ty weź lepiej siedź cicho bo żadna dziewczyna Cię nie będzie chciała
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 28, 2007, 23:43:50 » |
|
Madzka, przede wszystkim to po kupnie wymyj dokaldnie caly filtr zaloz wklady i odpal jak Ci pisali go rowno ze starym- to gwarancja najpluynniejszego przejscia z jednego filtra na drugi jepszego pomyslu nie ma naet danie wkladow do baniaka nie da super efektu- ograniczony przeplyw rowna sie ograniczonej ilosci bakterii a bakterie w tubce... nie wierze w to, a na pewno nie w baniaku z rybkami
|
|
|
|
|
|
|
|