Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy te rośliny będą rosły? - jestem pionierem w tej dziedzinie
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy te rośliny będą rosły? - jestem pionierem w tej dziedzinie  (Przeczytany 56434 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #45 : Styczeń 16, 2008, 13:55:56 »

jak nasypiesz ziemie do zbiornika przykryj ją siatką na nią piasek i podłoże końcowe ewentualnie kermazyt i podłoże końcowe Smiley
To nic skomplikowanego na same dno tez można dac piasek i kermazyt i na to ziemię ja mam bez tych dupereli piasek i kermazyt żwir zastępuje mi to wszystko
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #46 : Styczeń 16, 2008, 14:16:33 »

Turysta proszę o pomoc,
co byś zrobił: zalicytowałam na Allegro Eheima 2222 za 299zł, okazało się, że nie ma go na stanie i trzeba czekać nawet do 2 tygodni, kierownik sklepu powiedział, że jesli dopłacę 50 zł to mogę mieć Eheima 2224, oczywiście ten jest większy, i ma większą wydajność
link http://www.eheim.pl/professionel.htm
co byś zrobił? czekał czy dołożył i miał większy? Czy większy oznacza lepszy?, rzadsze czyszczenie, czystsza woda, itd ....
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2008, 17:01:26 wysłane przez marzenaszym » Zapisane

"veritas odium parit, obsequium amicos"
"prawda rodzi nienawiść, ustępliwość przyjaciół"
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #47 : Styczeń 16, 2008, 20:13:46 »

im większy tym lepszy : chodzi o media można więcej do niego napchać Smiley
Powiedz sprzedawcy że sprzedał towar którego nie ma i że za przesyłkę nie masz zamiaru płacić albo wystaw mu negatyw po prostu dogadaj się
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #48 : Styczeń 17, 2008, 19:25:50 »

Turysto, mam problem z kupnem  węgla aktywnego, torfu kwaśnego, facet z zoologicznego patrzył sie na mnie dziwnie, jak pytałam o wegiel aktywny - mial tylko do filtra (małe opakowanie), ciągle powtarzał, że nie ma sensu dawać go do podłoża, stwierdził, że żadna kuracja ryb (gdyby była potrzeba) nic nie da, bo wszystko wchłonie wegiel, czy moge kupić węgiel aktywny granulowany ?- sprzedają paczki 500ml? - ile ich dać?

torf w sklepie był malutki - 100 ml (do filtra) a w ogrodniczym sklepie, mniejszych niż 80 l nie było,
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2008, 19:36:49 wysłane przez marzenaszym » Zapisane

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #49 : Styczeń 17, 2008, 20:28:04 »

witam 12.01.2008 zmieniłem podłoże na ziemię proponowaną przez TURYSTĘ według jego "przepisu" i po tych kilku dniach już zaobserwowałem różnicę w akwarium w roślinach. rośliny powoli zaczęły bąbelkować mam nadzieję że ten proces będzie bardziej intensywniejszy zbiegiem czasu?! na pełne zadowolenie oraz na dokładną ocenę tego podłoża jeszcze za wcześnie ale poczekamy zobaczymy co będzie się działo dalej mam nadzieję że rośliny będą rosły :-) pozdrawiam i DZIĘKUJE TURYSTA ZA POMOC !!!!

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #50 : Styczeń 17, 2008, 21:38:00 »

Turysto, mam problem z kupnem  węgla aktywnego, torfu kwaśnego, facet z zoologicznego patrzył sie na mnie dziwnie, jak pytałam o wegiel aktywny - mial tylko do filtra (małe opakowanie), ciągle powtarzał, że nie ma sensu dawać go do podłoża, stwierdził, że żadna kuracja ryb (gdyby była potrzeba) nic nie da, bo wszystko wchłonie wegiel, czy moge kupić węgiel aktywny granulowany ?- sprzedają paczki 500ml? - ile ich dać?

torf w sklepie był malutki - 100 ml (do filtra) a w ogrodniczym sklepie, mniejszych niż 80 l nie było,

facet w zoologu może sobie gadać torf kupisz w sklepie ogrodniczym za 2 zl jak nie ma mniejszego to chyba jednego sklepu w okolicy nie ma ? Poszukaj a znajdziesz
węgiel aktywny nie ma w zoologu a to cud techniki hm węgiel aktywny to w prawie każdym zoologu jest nawet w największych dziurach jak moja węgiel aktywny granulowany też może być a daj ze trzy opakowania Smiley
Nie słuchaj faceta w zoologu
Po pierwsze węgiel nie jest do kuracji
a po drugie teoria z praktyką ma się inaczej

Rabula powoli i Twoje akwarium się zazieleni na buszoland jak masz aparat rób sobie fotki co 2-3 dzień zobaczysz różnice obecnie a za 2-3 tygodnie
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #51 : Styczeń 18, 2008, 06:39:50 »

ilość PO4 - 0,7mg/l

znajomi mają pytanie:  jaką rosliną mogę przykryć filtr wewnetrzny
czy któraś z tych się nadaje: Nurzaniec azjatycki, Rotala Rotundifolia (Rotala Okrągłolistna), Hygrophila Difformis (Hygrofila Zmienna), Limnophila sessiflora, jeśli nie to jaka?

dzięki za pomoc
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 06:50:36 wysłane przez marzenaszym » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #52 : Styczeń 18, 2008, 07:21:13 »

Limnophila sessiflora ta dość dobre kryje wszelaki sprzęt
radula wklej fotkę do tego wątku niech ludzie zobaczą że w naturalny sposób mozna mieć super akwarium z podłożem za 10 zl
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 07:23:17 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #53 : Styczeń 18, 2008, 11:05:49 »

i jak ilość fosforanów? dobra?
co będzie jak nie podniosę twardości węglanowej?

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #54 : Styczeń 18, 2008, 12:52:21 »

ilość po4 nie dobra ile masz te akwarium ?i czy coś dolewałaś do zbiornika jakiś nawóz albo co ?
do 1 jest dopuszczalna ale jak masz świeże akwarium świeć 6 h bo glony Cię złapią trzeba to wszystko ustabilizować
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 12:56:37 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #55 : Styczeń 18, 2008, 13:15:22 »

to jest ilość fosforanów w kranówce, ruszam z zalewaniem we wtorek, wtedy mi przyjdą rosliny z Ełku

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #56 : Styczeń 18, 2008, 13:31:56 »

a no trochę dużo ale za to jak będziesz stosować nawozy nie podawaj po4 i będzie ok
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #57 : Styczeń 18, 2008, 13:42:50 »

oki,

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Styczeń 18, 2008, 13:51:45 »

znajomi mają pytanie:  jaką rosliną mogę przykryć filtr wewnetrzny
czy któraś z tych się nadaje: Nurzaniec azjatycki, Rotala Rotundifolia (Rotala Okrągłolistna), Hygrophila Difformis (Hygrofila Zmienna), Limnophila sessiflora, jeśli nie to jaka?

Wszystkie się nadają.

oki,

Twardość węglanowa jest buforem dla ph. Im niższa twardość węglanowa tym wahania ph są wyższe co nie jest dobre dla ryb.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 13:53:31 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #59 : Styczeń 18, 2008, 15:03:07 »

tak sobie czytam ten wątek. w sumie zbyt późno się tu znalazłem by odnieść się do wszytkich "ciekawych wypowiedzi" więc trochę uwag do tego co mi się rzuciło w oczy, a przede wszystkim:

trochę nie rozumiem zasadności  nawożenia kolumny wody w ogóle przy założeniu, że to podłoże DIY jest sprawdzone i zdaje egzamin a takie podobno jest.
założeniem stosowania odpowiedniej mieszanki podłoża jest przede wszytkim:
- po pierwsze: dostarczenie roślinom pierwiastków odżywczych w taki sposób by mogły je absorbować przez korzenie bo jest to dla nich efektywniejsza forma odżywiania (no może z wyjątkeim wapnia, magnezu i potasu) i nie mówię tu o roślinach które się nie ukorzeniają w podłożu typu mchy, paprocie niektóre, rośliny pływające itd.
- po drugie: pozwala ograniczyć lub uniknąć całkowitego nawożenia kolumny wody, czyli dostarczania składników odżywczych glonom, bo one w końcu z podłoża nawozu nie pobierają.

a zatem. moim zdanie mnie ma sensu w ogóle nawozić a , przy założeniu że do podmian wody stosuje się kranówę która przecież jałowanie jest. powiem szczerze że przy takim rozwiązaniu pobawiłbym się tylko w ewentualne dodatkowe nawożenie potasem w pierwszym okresie funkcjonowania zbiornika.

turysta - ty nawozisz swój zbiornik dodatkowo?

no i pozostaje jedna zasadnicza kwestia. od konstrukcji podłoża i jego składu (struktury, zdolności wiązania jonów, kwasowości, pH itd)zależy ilość pierwiastków przenikających do toni wody. czyli tak naprawdę trzebaby zalać to podłoże na jakiś czas przed posadzeniem roślin wodą typu RO i zbadać testami co i ile przenika do wody i zastanowić się czy stężenia są bezpieczne z punktu widzenia obecności glonów w niepożądanych ilościach a co za tym idzie czy podłoże jest odpowiednie.  na tę radę pewnojuż za późno ale takczy siak proponuję zbadać stężenie fosforu i azotu po kilku dniach po zalaniu podłoża i ewentualnie wymienić większą część wody. no i ponownie przed wpuszczeniem obsady.

a co do stężenia fosforanów w wodzie. 0,7 ppm w kranówie to mało czy dużo. w tym momencie jest to nieistotne do czasu aż zbiornik nie zostanie porządnie obsadzony roślinami. po okresie ich adaptacji i badaniu stężenia odpowiednich pierwiastków można się zastanawiać czy fosforu będzie w kolumnie wody mało czy dużo. fosfor jest pierwiaskiemmobilnym i pobieranym przede wzytkim korzeniami więc dla mnie przy dobrze przygotowanym podłożu może go nie być w wodzie wcale, przy założeniu że rośliny nie będą wykazywały niedoborów. zresztą tygodniowa dawka fosfosu w takiej ilości (zakładam tu cotygodniowe podmiany wody) przy zarośniętym baniaku zostanie skonsumowana w mig (oczywiście przy założeniu że podłoże jest ubogie w ten pierwiastek) i nie martwiłbym się tym wcale.

a ijeszcze jedna bardzo ważna kwestia. chyba na pierwszej stronie marzena (autorka tematu) wyraziła się że w tym jej baniaku rośliny mają być dodatkiem do ryb. wszytko ok tylko pamietajmy o tym ze podłoża tego typu to podłoża roślinne i taka jest ich rola. a zatem w bianiaku musi być odpowiednio duża biomasa roslin, w innym wypadku glony murowane.

tak się trochę pomądrzyłem gdyż temat podłoża DIY jest mi teraz dość bliski.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: