Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy te rośliny będą rosły? - jestem pionierem w tej dziedzinie
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy te rośliny będą rosły? - jestem pionierem w tej dziedzinie  (Przeczytany 56465 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #75 : Styczeń 20, 2008, 17:19:39 »

Radula elegancko idziesz do przodu jak burza
Co do roślin to na efekty trochę jeszcze poczekasz dynamiczny przyrost nastąpi jak rośliny dobrze się ukorzenią i wydłuży się czas świecenie wtedy nożyczki i co tydzień wycinka Smiley
Ale spokojnie świeży zbiornik idzie dobrze będzie lepiej tylko cierpliwości u mnie znaczący przyrost był gdy oświetlenie przeszło na 8 h a na 10 to było roślinne szaleństwo Smiley
Tak więc cierpliwości
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #76 : Styczeń 21, 2008, 11:08:50 »

no, no Turysta, Twoje podłoże robi furorę Smiley

No Turysta, Diana rządzi. Aż dziwne, ze się tak wzbraniałeś przed tą ziemią Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #77 : Styczeń 21, 2008, 13:08:12 »

Nie wzbraniałem się tylko jakos mi to nie pasowało ale analiza złóż rzecznych amazonii pomogła mi w podjęciu decyzji przecież tam sie raz zalewa raz susza a i w efekcie bagno sie robi rośliny rosną ryby zyja dlaczego nie spróbować no ale jak to ja zrobiłem i tak swój mix
A co tu gdybać w stawach jeziorkach tez jest szlam i muł a rośliny rosną tam  ze hej więc kolejny krok  jak to sera pisze zgodne z naturą
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Styczeń 21, 2008, 13:16:04 »

analiza złóż rzecznych amazonii pomogła mi w podjęciu decyzji

Taaa, wszystko zgodne z naturą Good !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #79 : Styczeń 21, 2008, 15:18:30 »

Nie wzbraniałem się tylko jakos mi to nie pasowało ale analiza złóż rzecznych amazonii pomogła mi w podjęciu decyzji

ale się uśmiałem. to taki nowy Halik lub Pałkiewicz nam się udziela na forum, a my nie wiemy?. chylę czoło jako pierwszy.
a co do "odkrywczości" twojemo mixu. masz tu linka. ktoś niestety cię ubiegł i to nie jeden. nie opatentujesz tej receptury. jak ci się nie chce czytać bo to długie i przynudnawe to trochę cierpliwości. jak autor (albo jego spadkobiercy) wyda zgodę to będzie niedługo tłumaczenie po polskiemu. 

w każdym razie gratuluję efektów Good !

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #80 : Styczeń 21, 2008, 15:30:33 »

Nie wzbraniałem się tylko jakos mi to nie pasowało ale analiza złóż rzecznych amazonii pomogła mi w podjęciu decyzji

ale się uśmiałem. to taki nowy Halik lub Pałkiewicz nam się udziela na forum, a my nie wiemy?. chylę czoło jako pierwszy.
a co do "odkrywczości" twojemo mixu. masz tu linka. ktoś niestety cię ubiegł i to nie jeden. nie opatentujesz tej receptury. jak ci się nie chce czytać bo to długie i przynudnawe to trochę cierpliwości. jak autor (albo jego spadkobiercy) wyda zgodę to będzie niedługo tłumaczenie po polskiemu. 

w każdym razie gratuluję efektów Good !

Nie mam zamiaru tego opatentować co do odkrywczości trzeba było samemu zaoferować komuś coś aby też inni skorzystali szymanow !
Pomysł wzioł się od Emi a ja go sobie dostosowałem i podzieliłem się z innymi mogłęs to tez sam zrobić
A i po cholerę szum o coś co nie ma sensu
a co do złóż amazoni to sam chce zrobiuć akwarium na torfie i piasku tylko na razie nie mam gdzie
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Styczeń 21, 2008, 15:48:43 »

Nie mam zamiaru tego opatentować co do odkrywczości trzeba było samemu zaoferować komuś coś aby też inni skorzystali szymanow !
Pomysł wzioł się od Emi a ja go sobie dostosowałem i podzieliłem się z innymi mogłęs to tez sam zrobić
A i po cholerę szum o coś co nie ma sensu
a co do złóż amazoni to sam chce zrobiuć akwarium na torfie i piasku tylko na razie nie mam gdzie

no ja wiem że nie opatentujesz tego. i nie wtym rzecz. chodzi mi o to że takich baniaków opartych na ziemi ogrodowej, piasku, torfie, glinie itd jest coraz więcej (wraca stara moda) i nie ma się tym co chwalić na zasadze i "zrobiłem to samo ale inaczej" bo dodałem pół kilo piasku więcej a ziemi mniej. albo coś w tym stylu. ważne że ci zielsko rośnie tak jak powinno i tyle. ale jeśli uważasz że jest to przepis tak odkrywczy i skuteczny, że można go w ciemno polecić każdemu' (a widzę że dość ambiwalentnie podchodzisz do zastosowania takiego podłoża) to w tym względzie niestety się z tobą nie zgodzę.
i  proszę cię czytaj ze zrozumieniem (nicki także)   

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #82 : Styczeń 21, 2008, 16:36:13 »

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=21905
Akwarium na ziemi ogrodowej inna metoda ale też skuteczna jak widać

Tematem postu było czy te rośliny będą rosły więc sie może jego trzymajmy i sukcesem będzie galeria fotek Marzeny i innych którzy zrobili akwarium na ziemi ogrodowej

Sam jestem ciekaw jak to się sprawdzi u innych i jakie będą mieli swoje doświadczenia i uwagi zapewne sam z nich będę korzystał

Mam nadzieje że ktoś się znajdzie na experyment akwarium Amazonii opartego na podłożu torf piasek glina liście ja sam bardzo chętnie ale w chwili obecnej nie mam na czym

Szymonow polecić można wszystko zrobić dwa razy więcej może wpisał byś swoje za i przeciw i w ten sposób sam skorzystam z uwag i nie będę sam królikiem doświadczalnym
Jak na razie zielsko u mnie rośnie z wodą sie nic nie dzieje więc nie ma powodów aby u innych było inaczej no chyba że .......

No i na końcu mam nadzieje że na tym forum dopracujemy takie podłoże że inni będą nam zazdrościli ale samo bez experymetów się nic nie zrobi Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 16:48:01 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #83 : Styczeń 21, 2008, 17:21:08 »

no ale ja już swoje uwagi co do podłoża tego typu, jego składu i co bym dodał itd podałem w różnych wypowiedziach w tym temacie.. takze co myślę , o roślinach które mają w nim rosnąć w tym konkretnym przypadku. nie znam też składu ziemi ogrodowej któręj użyliście itd. więc się do tego nie odniosę. zresztą jest na tym forum więcej osób którym ta receptura nie jest obca, więc ich się pytaj a nie mnie. ale stwórz do tego najlepiej odrębny temat. nie będziemy tu robić marzenie młyna z wątku. na pewno się wypowiem i podzielęswoimi dalszymi spostrzeżeniami.

a co do eksperymentu "amazońskiego". na twoim miejscu poczytałbymo zastosowaniu materii organicznej z liści w podłozu. wiele z nich wydziela przy rozkładzie toksyczne związki w dużych ilościach. nie znalazłem dotąd żadnych racjonalnych tekstów z wykazem liści polskich lasów których ewentualnie można skorzystać więc sobie liście odpuścilem. może spróbuj użyć roślin akwariowych z tego rejonu świata ich szczątki zmieszaj w podłożu. życzę powodzenia. albo popytaj w palmiarni. może dostaniesz trochę kompostu.

a w ogóle mógłbyś podać linka do jakiegoś tekstu o glebach submersyjnych w dorzeczu amazonki. może być interesujący. z chęcią poczytam. będę mógł się odnieść do twojej analizy i może pomogę.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #84 : Styczeń 21, 2008, 18:49:28 »

niektóre z nich
http://www.apisto.pl/biale_wody.php
http://www.apisto.pl/czarne_wody.php
http://www.bryk.pl/teksty/gimnazjum/geografia/geografia_fizyczna/5965-nizina_amazonki.html
http://world.mongabay.com/polish/polish.doc
http://www.mojaamazonia.com/
http://www.bryk.pl/teksty/gimnazjum/geografia/geografia_spo%C5%82eczno_ekonomiczna/8016-puszcza_amazo%C5%84ska.html
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Styczeń 21, 2008, 19:30:54 »

Mam nadzieje że ktoś się znajdzie na experyment akwarium Amazonii opartego na podłożu torf piasek glina liście

Ano efekty można obejrzeć w mojej 144 BW. Podłoże (fragment) jest bez ziemi (prawie, odrobinka wmieszana) za to ze sporą ilością torfu, piasku, włókna kokosowego i keramzytu

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #86 : Styczeń 21, 2008, 20:27:36 »

akurat Twój zbiornik widziałem całkiem całkiem ale nie wiedziałem co jest w podłożu i zapewne znajdzie sie takich więcej zbiorników Smiley
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #87 : Styczeń 21, 2008, 23:09:46 »

Panowie, spokojnie, nie rozumiem, tego łapania za słówka, szymonw o co tyle hałasu?, czy to ważne, kto pierwszy i tak dalej ......
Turysta bardzo mi pomógł, za co mu bardzo dziękuję .
Szymonw poleć coś sensownego, Smiley, a nie zbaczasz z tematu

Panowie więcej luzu  Grin
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 10:52:18 wysłane przez marzenaszym » Zapisane

"veritas odium parit, obsequium amicos"
"prawda rodzi nienawiść, ustępliwość przyjaciół"
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #88 : Styczeń 21, 2008, 23:40:38 »

marzena, ale ja już ci przekazałem swoje uwagi ... na temat tego co bym dodał do tego nawozu i co myslę o roślinach które zamówiłaś i ich ilościach. i nie po to by się mądrzyć ale po to byś sobie uswiadomiła niebezpieczeństwo wysypu glonów, którego tak się boisz (niepotrzebnie zresztą). napisałem ci też co myślę o zastosowaniuu takiego podłoża jeśli rośliny u ciebie maja być dodatkiem do roślin. to powinnien ci już uświadomić twórca tej receptury. niedługo się okaże że będziemy (a raczej niektórzy będą) na tym podłożu próbowali tworzyć baniaki z trophami albo muszlowcami z dodatkiem nurzańca.

czego chcesz więcej na tym etapie? nie rozłoże tego nawozu na czynniki pierwsze, nie jestem chemikiem i nie dysponuję lab chem. to że pewien nawóz sprawdza się u kogoś to znaczy że można spróbować go zastosować. ale to nie znaczy ze się sprawdzi w innym zbiorniku. na razie Turysta ci nie pomógł. nawet nie masz zbiornika. podsunął ci pewien pomysł i super jeśli się u ciebie sprawdzi. ale przepisów na ładne akwariumjest mnóstwo. zastosowanie podłoża typu DIY do najprostrzych nie należy. ja by w każdym razienie propagpwał tego w taki sposób

i to nie jest kwestia łapania za słówka. ja nie chwalę się,  że dokonałem niewiadomo jakiej rewulocji w nawożeniu roślin bazując na analizie "złóż rzecznych amazonii" bo to tak ja powiedzieć "dokonałem analizy mineralnej skał w masywach gór euroazji i stwierdziłem że będę miał w ogródku skalniaczek z wapienia. 

P.S. i proszę bardzo "szymonw" (to imię i piersza litera nazwiska) anie szymanow i temu podobne twory. zmieniłbym sobie nicka jeśli Wam tak łatwiej ale nie da się.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 23:47:42 wysłane przez szymonw » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #89 : Styczeń 22, 2008, 07:22:01 »

a to sie zgadza że podłoże te nie nadaje sie do akwarium typu malaw i tangenika czy akwarium hodowlanego te podłoże jest dla zbiorników opartych na roślinach co pozwala na dobry ich rozwój
No ale chce zwrócić uwagę że temat tego postu to "Czy te rośliny będą rosły? - jestem pionierem w tej dziedzinie "  a rośliny z pierwszej strony tego postu rośliny będą rosły jak będzie dodatkowo odpowiednia woda +oświetlenie

Szymonw a byłeś może w Czechach w ogrodzie tropikalnym ?

Oglądałem program o tym zrobili sobie las deszczowy a podłoże do niego to ziemia torfowa z Litwy bo podobno ma lepsze parametry od polskiego torfu jest tam też duży staw  (czytaj akwarium) w którym żyją rybki amazoni
Mam nadzieje że uda sie w tym roku tam wybrać i zobaczyć na żywo jak to tam jest  faktycznie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 12:26:23 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  

Skocz do: