jaroslaw zolty
Nowy

|
 |
« : Grudzień 29, 2007, 15:49:31 » |
|
Witam.Od jakiegoś czasu borykam się z problemem ,który doprowadza mnie do szału, a mianowicie glonami.Akwarium mam od ponad roku i nie mogę dojść do tego,co zrobic aby problem glomów znikł.Akwarium 200 l ,filtracja Fluval 305 i wew750 l/h 24 h/24.Oświetlenie sylwana i power-glo 12 godz na dobę Obsada to 4 red-red 3 yellow i 4 jakieś niebieskie bliżej nieokreślone .Rośliny to moczarka kanadyjska.Podmiane robiłę raz w tygodniu 15-20% kranowki.Nie mogę sobie poradzić z glonami , które obrastają na kamieniach i na szybie.Z parametrów wody to znzm tylko twardośc 7.5-8.0 PH.Glony w początkowej fazie przypominają trawnik,a póżniej tak jakby na wszystkim porosła szara pleśń .Wodę mam kryszyał ,ryby czują się świetnie ,tylko te glony.Na święta wyczyściłem wszystkie kamienie (wapienne) szczotką ,spuściłem całą wodę i wyczyściłem akwarium,nie myłem tylko filtra ,aby zostawić jakieś bakterie.Po restarcie bielutkimi kamieniami cieszyłem się ok tygodnia ,a po 2 tyg wszystko bylo już zieloniutkie.Jak możecie napiszcie co robię żle,jednocześnie proszę o opinię na temat sterylizera ,bo już nawet nad tym się zastanawiam,tylko nie jest to tania żecz , nie chćę wyżucać pieniędzy w błoto,jak to nie spełni egzaminu.Lub czy jest jakaś inna opcja jak zapobiegać ww problemowi.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Janusz40
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2007, 19:10:10 » |
|
Kamienie wapienne i rośliny to zła konfiguracja. Na dzień dobry bym je wyrzucił. Czy z roślin masz tylko moczarkę? pH to nie twardość. pH masz ok.8 czyli zasadowa woda i kamienie wapienne dodają Ci dużo twardości ( stopnie niemieckie GH i KH). Glony uwielbiają dużo światła i twardą i zasadową wodę. Filtr masz jeden?
|
|
|
|
|
|
|
jaroslaw zolty
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2008, 21:27:48 » |
|
Moczarkę mam jedną ,ale wcześniej nie miałem żadnych roślin i też borykałem się z problemem glonów. Co do filtrów pisałem że mam 2.
|
|
|
|
|
|
|
slaw2006
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2008, 00:09:06 » |
|
witam też po 3tyg. od założenia akwa zaczołem borykać się z glonami, u mnie nitki myślę tak jak janusz40 kamienie wapienne musisz wyjąc z akwa - strasznie zatwardzają wode, jak na 200l to jedna moczarka nie uchroni cię od glonów nawet jak bedzie rosła 10cm/24godz.  - obsadź jak największą powierzchnie dna szybkorosnącymi roślinami, wyciągną one wówczas z wody zasoby minerłów i innych przydatnych dla glonów związków - pomyśl jak obniżyć ph, może woda destylowana jesli masz kase lub jeszcze lepiej RO - usuń zalegające cząści zgnitych roślin i pokarmu jeśli takowe zalegają na dnie też to jest niezła pożywka dla glonów a jakie światło i ile czasu palisz? nie napisałeś tego, może jakieś zdjęcia łatwiej bedzie zidentyfikować jak sie posune do przodu to dam znac 
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 00:10:48 wysłane przez slaw2006 »
|
|
|
|
|
adriano210
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2008, 02:07:29 » |
|
zacznijmy od tego ze : napisz jakie masz rybynapisz jakie masz oświetlenie ile wattparametry wody są konieczne ph, kh, gh, no3, no2bez tego ciężko powiedzieć od czego atak glonów, bez zdjecia cięzko zidentyfikowac jakie to glony, piszesz ze robisz regularne podmianki jednak czy przy okazji odmulasz dno? sprawdz tez filtr bynajmniej wyczysc w nim gąbki (filtr mechaniczny w fluvalu) zmiejsz czas naświetlania do 8 godzin jezeli to nie zachamuje rozwoju glonów to bedzie trzeba zrobić restart podejzewam ze to coś w podłożu z masz żwir i jaki to żwir  ?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2008, 08:09:28 » |
|
myślę tak jak janusz40 kamienie wapienne musisz wyjąc z akwa - strasznie zatwardzają wode, jak na 200l to jedna moczarka nie uchroni cię od glonów nawet jak bedzie rosła 10cm/24godz.  - obsadź jak największą powierzchnie dna szybkorosnącymi roślinami, wyciągną one wówczas z wody zasoby minerłów i innych przydatnych dla glonów związków - pomyśl jak obniżyć ph, może woda destylowana jesli masz kase lub jeszcze lepiej RO - usuń zalegające cząści zgnitych roślin i pokarmu jeśli takowe zalegają na dnie też to jest niezła pożywka dla glonów Zaraz, zaraz, kolega ma pyszczaki a Wy mu proponujecie obsadzenie akwarium szybko rosnącymi roślinami i wyjęcie wapieni  Przyczyną glonów może być: zbyt mocne światło, za duża ilość pokarmów, słabe odmulanie dna lub zbyt małe podmiany wody. Sprawdź przede wszystkim jakie masz parametry tej kranówki, zwłaszcza twardości, no3 i po4 - testy może zrobić Ci kolega akwarysta albo możesz zwrócić się do najbliższego stowarzyszenia akwarystycznego. I wymień te świetlówki na inne bo na tych to glony na pewno będą Ci dobrze rosły.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 08:11:16 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
jaroslaw zolty
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2008, 11:22:32 » |
|
Podmianę robię jak pisałem co tydz.15%,a odmulam co 2 m-ce.Co do świetłówek to jakie byś poleciła.a co do testów będe sięmusiał postarać o nie i sprawdzić parametry
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2008, 13:37:55 » |
|
Odmulać powinieneś co najmniej co tydzień. Co 2 miesiące to stanowczo za mało. Podmiany rób co 3-4 dni 15%. Światło power-glo + marine-glo jeśli chcesz mieć hagena. Sylvania (gro-lux?) wspomaga rozwój roślin, w tym glonów więc wątpię czy się nadaje do malwi. Ryby Ci glonów nie jedzą?
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 13:40:30 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
jaroslaw zolty
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2008, 16:06:40 » |
|
Odmulam co 2 tyg ,nie miesiące przejęzyczenie,co do ryb to coś tam dziubią ,ale porost jestwiększy niż zapotrzebowanie pysi na nie.Co do lamp pierwsze miałem power+aqua-glo obie 30 wat,też miałem problem z glonami i zmieniłem aque na sylwane aquastar,też zero poprawy,i tak eksperymentowałem ,i niewiem czy zakup znów nowej lampy tej marine-glo cos zmieni.Już sam niewiem.
|
|
|
|
|
|
|
jaroslaw zolty
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2008, 22:11:50 » |
|
Jeszcze chciałem zapytać gdzie mogę kupić niedrogo testery do wody, jak możecie podajcie jakąś stronkę
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2008, 22:20:21 » |
|
kórcze coś mi tu nie pasuje Kolego jak się da sprawdź poziom Fe To że po restarcie masz nitki to żadna nowina zaświeciłeś od razu na 12 h a to błąd Ja bym zrobił tak zmniejszył oświetlenie skrócił świecenie do 6-5 h podmieniał codziennie jakieś 10 % wody a co 3 dzień bym odmulił Na początek zbadał bym poziom po4 i no3 i jeśli to możliwe fe przy czym same no3 na poziomie do 20 to nie powinien być problem ale nie znam się za bardzo na wodach malawi Malawi to afryka więc szukaj światła bardziej słonecznego pełne spectrum albo jakaś arktyczna zimna barwa hmm może to pomoże ale najpierw woda i jej parametry po4 no3 zbiornik i kran a najlepiej lać ro i podnosić nie chemicznie parametry wody typu gh kh ph
|
|
|
|
|
|
|
|