Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brązowe glony  (Przeczytany 3317 razy)
tadek
Nowy
*

« : Grudzień 29, 2007, 17:18:50 »

Mam problemy z brązowymi glonami [nie nitkowate] zarastają mi szyby oraz żwirek... Często muszę zmieniać wodę [ok 30%] ponieważ jest zbyt mętna przez zbyt szybkie odrastanie glonów... Zmieniam wodę tak co tydzień - 2 tygodnie . Wyposażenie akwarium [48l] składa się z: 2x żarówki po 15W Rośliny: Żabienica biehera, Kabomba zielona, Żabionica delikatna Ryby: 5 Guraminy, 3 Danio, 2 Kiryski, 2 Glonojad i 3 Kakadu. Światło świeci się cały dzień, na noc wyłączam. Filtr chodzi 24/7... Woda - kranowa [miejska]... Zostawiam wodę na zmianę w naczyniach przez 2 dni by chlor z niej wyparował. Jestem początkującym hodowcą rybek akwariowych [mam to akwarium od 6 miesięcy] więc mam parę pytań... Jak często radzić karmić te rybki [ja karmie raz dziennie]?? I ogólne uwagi, i zmiany jakie mam wprowadzić w życie by nie było aż tylu glonów i bym umilił życie rybkom Wink
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2007, 21:39:48 »

Ja karmię 2xdziennie, ale bardzo małymi porcjami. Zdrowa ryba to chuda ryba. W naturze cały dzień pływają i szukają pożywienia, a nie zawsze znajdują. Raz w tygodniu głodówka. Przy Twoim oświetleniu jestem ciekawy jak rośnie Kabomba? Jaki masz filtr?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2007, 21:47:02 »

witamy  Smiley sklad niestety fatalnyy!! ale nie o tym mowa tylko o glonach...:wiec napisz jak Ci rosna rosliny? IMHO to b.istotne

tadek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2007, 22:36:35 »

Jaki masz filtr?
Nie znam się za bardzo na tym ale jest zbudowany z gąbki w obudowie a także przepuszcza ok. 300l/h...

napisz jak Ci rosna rosliny?
Ogólnie wszystkie rośliny prawie wogóle nie rosną i nie wyglądają aż tak źle i jestem też ciekaw jak to polepszyć... Smiley

sklad niestety fatalnyy!!
Co masz na myśli mówiąc skład.. Jeśli mógłbym od razu napisać jak to poprawić byłoby mi bardzo miło... Cheesy

PS: Czy takie światło jak wyżej wspomniałem jest dobre czy może za słabe... A także czy odpowiednio długo jest włączone?? Smiley
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 30, 2007, 10:52:06 »

Co masz na myśli mówiąc skład.. Jeśli mógłbym od razu napisać jak to poprawić byłoby mi bardzo miło...
Obsada Smiley Zdecydowanie fatalna. Do takiego litrażu gurami jest za duża rybą. Zbrojniki (glonojady) również.
Proponuję zostawić harem kakadu, kiryski i ewentualnie danio (ale zwiększyć do 5-6 szt)
Światło proponuję ograniczyć do 8h godzin na dobę ...
Mętna woda może wskazywać na przekarmianie (IMHO raz dziennie małe porcje wystarczą). Jak czyścisz filtr i jak często ? (mam nadzieję że nie pod kranem). Jaką masz ilość żwirku (jaki) ?

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2007, 11:01:20 »

Wszystkie rośliny jakie masz wymagają dużo światła dobrej jakości, dlatego pytałem jak Ci rosną rośliny. Podejrzewam, że zamiast pobierać składniki pokarmowe z wody - oddają je, ponieważ gniją, a azotany i fosforany rosną i rosną.... Jeśli tak jest to posadź rośliny z gatunku kryptokoryn. Rosną powoli, ale nie potrzebują dużo światła. Gąbka w filtrze jest gęsta jak do mycia pod prysznicem, czy rzadka jak firanka?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2007, 11:12:09 »

kakadu nie nadają się do 48l

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: