MarteQ15
|
|
« Odpowiedz #90 : Wrzesień 07, 2008, 19:28:46 » |
|
sorry ale nie mam czasu na czytanie i o rozmnażaniu daniu ze wzgledu na to ze chyba wlasnie mi sie tra w ogolnym.
czy moglby mi ktos napisac jak i czym mam potem przeniesc ikre do innego zbiornika tak zeby jej nie uszkodzic a inne ryby jej nie zeżarły???
Jak nie masz czasu? Przecież nim one się wytrą to zdązysz to przeczytac
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #91 : Wrzesień 07, 2008, 19:29:02 » |
|
ja w ogólnym przykryłam miejsce złożenia ikry plastikową muszelką bo nic innego nie było pod ręką ale muszla nie prawdziwa więc w akwa było wszystko ok...
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
~~@N@~~
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #92 : Wrzesień 07, 2008, 19:42:23 » |
|
wielkie dzięki lauri24 naprawde nie mam czasu na czytanie zwlaszcza teraz
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #93 : Wrzesień 07, 2008, 19:58:58 » |
|
ja w ogólnym przykryłam miejsce złożenia ikry plastikową muszelką bo nic innego nie było pod ręką ale muszla nie prawdziwa więc w akwa było wszystko ok...
A co z małymi rybkami po wykluciu z jajeczek? Nie uważacie,że nie mają szans na przetrwanie w ogólnym? Przecież to "przecinki" ok 1mm.
|
|
|
|
Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #94 : Wrzesień 07, 2008, 20:07:28 » |
|
wiesz jak wyglądają te stare opakowania od zabawek z kinder niespodzianek ?? wsadzałam ręke do akwa i po jednym wyławiałam do kotnika...ale ja miałam troche inną sytuację bo miałam jeszcze 112l. a one rozmnożyły się w 40 więc miałam plan akwaryjny a poza tym jak się wyklują to przez tydzień będą tylko leżeć na dnie w miejscu wyklucia więc jest dużo sposobów i dużo czasu na przemyślenie
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #95 : Listopad 18, 2008, 14:39:11 » |
|
Hej Już kiedys probowalem rozmnozyc danio czego mozna sie dowiedziec z poprzednich postow. Niedługo po restarcie mojego akwa zauwazylem ze moje danio strasznie sie ganiaja (1 samiec 5 samic) do tego wszystkie samice(chodz nie zmienialem menu rybkom) maja spore brzuchy a samiec nie wiec choroba chyba odpada. dzisiaj z rana jak wlaczylem swiatlo to samiec ganial samiczki i uciekal w mech tak jakby je tam zaganial ale cos mu to nie wychodzilo. Jak wrocilem ze szkoly nic sie nie zmienilo ryby dalej grube tylko sie juz nie ganiaja.
I teraz pytanie czy zostawic je w ogolnym zeby sie tam w spokoju wytarly czy jednak do 25 l?
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #96 : Listopad 21, 2008, 15:56:59 » |
|
Zostaw w ogólnym ... pewnie nic nie przezyje, ale będziesz miała doświadczenie co i jak i następnym razem będziesz mogła dobrze "wyczuć" moment tarła i odpowiednio przygotować sobie akwa tarliskowe
|
|
|
|
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #97 : Listopad 22, 2008, 16:59:31 » |
|
No dalej nic sie nie dzieje nie bede ich meczył. Seboos przeczytaj jeszcze raz mój post i dowiesz się gdzie popełnileś bład hehe jestem mężczyzną a nie kobieta:P
|
|
|
|
|
|
|
paweł_xxxD
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #98 : Styczeń 02, 2009, 14:56:45 » |
|
Witajcie,ja tez probowalem rozmnozyc danio ale nic mi nie wyszlo przygotowalem akwa tarliskowe i wszystko tak jak tu piszecie (temp. ok i pH) i mi nie zlozyly ikry a gonily sie tylko troche. pomózcie mi i napiszcie jeszcze raz wszystko po kolei )
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #99 : Styczeń 05, 2009, 22:18:47 » |
|
Ja już kilka razy dochowałem się młodych danio - wyciearały mi się w kotniku, kojcu jak i osobnym akwarium. Czasem miałem problemy aby pobudzić parkę do "zalotów" ale zawsze udawało mi pobudzić danio do tarła. Ostatnim razem miałem natomiast problem ponieważ danio pięknie się wytarły i złożyły ikrę ale ikra na drugi dzień zamieniła się w "czarne ziarenka piasku" - dlaczego? Czy było to następstwem spleśnienia czy może jeszcze coś innego? Po wytarciu w akwarium (osobne akwarium) podskoczyło mi niespodziewanie NO2 (0,2mg/l)- może to ono było tego powodem? Po złożeniu ikry akwarium było oczywiście zasłonięte, temp. 25stC.
|
|
|
|
Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
|
|
|
paweł_xxxD
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #100 : Styczeń 06, 2009, 15:05:11 » |
|
danio skonczylem rozmnazac przez jakis czas a blyszczyki paranskie dzisiaj zlozyly mi ikre odlowilem juz tarlaki tylko ze w tym akwarium mam glonojady i nie wiem co bedzie
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #101 : Styczeń 06, 2009, 16:00:22 » |
|
Aneczka146 twoje rybki to Danio roseus . Aby rozmnożyć ryby poza molkami i gupolami potrzebne są odpowiednie parametry wody, w wodzie twardej raczej do tarła nie dojdzie a jak dojdzie to młode się nie wylęgnom . Danio pręgowanego najlepiej wycierać samce i samice z proporcji 2:1,akwarium tarliskowe dla trójki ryb może mieć pojemność około 4 l poziom wody około 7 cm, na dno dobrze jest włożyć ruszt ikrowy.a na nim kępki drobnolistnych roślin jak nie ma rusztu to więcej roślin.Akwarium ustawiamy w jasno oświetlonym miejscu .Woda powinna mieć twardość ogólną 5-12 stopni, twardość węglanową do 2 stopni pH około 7 i temperaturę 23-25°C. Na kilka dni przed tarłem no tak około 4 -5 dni dobrze jest ryby rozdzielić według płci ,i tam trzeba je dobrze karmić .Potem przenosimy ryby do tarliska można wieczorem i rano zazwyczaj dochodzi do tarła, nieraz trzeba poczekać jeszcze dobę .Jeżeli do tarła nie dojdzie to je wyławiamy i można spróbować za kilka dni .Jeżeli do tarła dojdzie to po tarle ryby trzeba odłowić , ponieważ zjadają ikrę a akwarium lekko zaciemnić. Gdy młode rybki pływają już w normalnej pozycji , to odsłaniamy akwarium i rozpoczynamy karmienie. Najlepiej je karmić pyłem,to takie maleńkie stworzonka wodne ,jak pierwotniaki, wrotki, oczywiście można też sypać roztarty na proszek suchy pokarm. Ale wtedy trzeba regularnie odświeżać wodę ,bo w zbyt starej następuje za hamowanie wzrostu.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
rzymek1995
|
|
« Odpowiedz #102 : Styczeń 28, 2009, 19:15:49 » |
|
A czy bez promieni da rade Poniewaz akwa stoi na szawce i tam słonce nie dochodzi a mam bardzo gruba samice???
|
|
|
|
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #103 : Styczeń 29, 2009, 18:07:42 » |
|
Leniwiec o_O Czytałeś cały temat? Na pewno nie. Ale podpowiem Ci że jak promienie nie docierają to zapal lampkę w (tarlisku?) to będzie to samo.
Ja po prawie 4 miesiącach przerwy wracam do rozmnażania pręgowców, dzisiaj zrobiłem ruszt ikrowy taki naprawdę solidny i jak tylko dorwę cyfrówkę to obiecuje wrzucić fotki do działu "Zrób to sam", a następnie fotorelację z tarła Danio.
PoZdRo
|
|
|
|
|
|
|
paweł_xxxD
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #104 : Styczeń 29, 2009, 18:50:24 » |
|
no wlasnie wrzuc zdjecia rusztu i powiedz wszystko po kolei jak go wykonales. Bardzo cie prosze!!!
|
|
|
|
|
|
|
|