Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciąza u Danio.  (Przeczytany 201754 razy)
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #90 : Wrzesień 07, 2008, 19:28:46 »

sorry ale nie mam czasu na czytanie i o rozmnażaniu daniu ze wzgledu na to ze chyba wlasnie mi sie tra w ogolnym.

czy moglby mi ktos napisac jak i czym mam potem przeniesc ikre do innego zbiornika tak zeby jej nie uszkodzic a inne ryby jej nie zeżarły???

Roll Eyes Jak nie masz  czasu?

Przecież nim one się wytrą to zdązysz to przeczytac  Undecided
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #91 : Wrzesień 07, 2008, 19:29:02 »

ja w ogólnym przykryłam miejsce złożenia ikry plastikową muszelką bo nic innego nie było pod ręką ale muszla nie prawdziwa więc w akwa było wszystko ok...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #92 : Wrzesień 07, 2008, 19:42:23 »

wielkie dzięki lauri24 naprawde nie mam czasu na czytanie zwlaszcza teraz Embarrassed
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #93 : Wrzesień 07, 2008, 19:58:58 »

ja w ogólnym przykryłam miejsce złożenia ikry plastikową muszelką bo nic innego nie było pod ręką ale muszla nie prawdziwa więc w akwa było wszystko ok...

A co z małymi rybkami po wykluciu z jajeczek? Nie uważacie,że nie mają szans na przetrwanie w ogólnym? Przecież to "przecinki" ok 1mm.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #94 : Wrzesień 07, 2008, 20:07:28 »

wiesz jak wyglądają te stare opakowania od zabawek z kinder niespodzianek  Wink ?? wsadzałam ręke do akwa i po jednym wyławiałam do kotnika...ale ja miałam troche inną sytuację bo miałam jeszcze 112l. a one rozmnożyły się w 40 więc miałam plan akwaryjny  Wink a poza tym jak się wyklują to przez tydzień będą tylko leżeć na dnie w miejscu wyklucia więc jest dużo sposobów i dużo czasu na przemyślenie  Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
kristix14
Stały użytkownik

« Odpowiedz #95 : Listopad 18, 2008, 14:39:11 »

Hej
Już kiedys probowalem rozmnozyc danio czego mozna sie dowiedziec z poprzednich postow.
Niedługo po restarcie mojego akwa zauwazylem ze moje danio strasznie sie ganiaja (1 samiec 5 samic)
do tego wszystkie samice(chodz nie zmienialem menu rybkom) maja spore brzuchy a samiec nie wiec choroba chyba odpada. dzisiaj z rana jak wlaczylem swiatlo to samiec ganial samiczki i uciekal w mech tak jakby je tam zaganial ale cos mu to nie wychodzilo. Jak wrocilem ze szkoly nic sie nie zmienilo ryby dalej grube tylko sie juz nie ganiaja.

I teraz pytanie czy zostawic je w ogolnym zeby sie tam w spokoju wytarly czy jednak do 25 l?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #96 : Listopad 21, 2008, 15:56:59 »

Zostaw w ogólnym ... pewnie nic nie przezyje, ale będziesz miała doświadczenie co i jak i następnym razem będziesz mogła dobrze "wyczuć" moment tarła i odpowiednio przygotować sobie akwa tarliskowe

kristix14
Stały użytkownik

« Odpowiedz #97 : Listopad 22, 2008, 16:59:31 »

No dalej nic sie nie dzieje nie bede ich meczył. Seboos przeczytaj jeszcze raz mój post i dowiesz się gdzie popełnileś bład Cheesy hehe jestem mężczyzną a nie kobieta:P
paweł_xxxD
Stały użytkownik

« Odpowiedz #98 : Styczeń 02, 2009, 14:56:45 »

Witajcie,ja tez probowalem rozmnozyc danio ale nic mi nie wyszlo  Sad
przygotowalem akwa tarliskowe i wszystko tak jak tu piszecie (temp. ok i pH) i mi nie zlozyly ikry a gonily sie tylko troche.   pomózcie mi i napiszcie jeszcze raz wszystko po kolei    Smiley)
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #99 : Styczeń 05, 2009, 22:18:47 »

Ja już kilka razy dochowałem się młodych danio - wyciearały mi się w kotniku, kojcu jak i osobnym akwarium. Czasem miałem problemy aby pobudzić parkę do "zalotów" ale zawsze udawało mi pobudzić danio do tarła.
Ostatnim razem miałem natomiast problem ponieważ danio pięknie się wytarły i złożyły ikrę ale ikra na drugi dzień zamieniła się w "czarne ziarenka piasku" - dlaczego?
Czy było to następstwem spleśnienia czy może jeszcze coś innego?
Po wytarciu w akwarium (osobne akwarium) podskoczyło mi niespodziewanie NO2 (0,2mg/l)- może to ono było tego powodem?
Po złożeniu ikry akwarium było oczywiście zasłonięte, temp. 25stC.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
paweł_xxxD
Stały użytkownik

« Odpowiedz #100 : Styczeń 06, 2009, 15:05:11 »

danio skonczylem rozmnazac przez jakis czas a blyszczyki paranskie dzisiaj zlozyly mi ikre odlowilem juz tarlaki tylko ze w tym akwarium mam glonojady i nie wiem co bedzie
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #101 : Styczeń 06, 2009, 16:00:22 »

Aneczka146 twoje rybki to Danio roseus .
Aby rozmnożyć ryby poza molkami i gupolami potrzebne są odpowiednie parametry wody, w wodzie twardej raczej do tarła nie dojdzie a jak dojdzie to młode się nie wylęgnom .
 Danio pręgowanego najlepiej wycierać samce i samice z proporcji 2:1,akwarium tarliskowe dla trójki ryb może mieć pojemność około 4 l poziom wody około 7 cm, na dno dobrze jest włożyć ruszt ikrowy.a na nim kępki drobnolistnych roślin jak nie ma rusztu to więcej roślin.Akwarium ustawiamy w jasno oświetlonym miejscu .Woda powinna mieć twardość ogólną 5-12 stopni, twardość węglanową do 2 stopni pH około 7 i temperaturę 23-25°C. Na kilka dni przed tarłem no tak około 4 -5 dni dobrze jest ryby rozdzielić według płci ,i tam trzeba je dobrze karmić .Potem przenosimy ryby do tarliska można wieczorem i rano zazwyczaj dochodzi do tarła, nieraz trzeba poczekać jeszcze dobę .Jeżeli do tarła nie dojdzie to je wyławiamy i można spróbować za kilka dni .Jeżeli do tarła dojdzie to po tarle ryby trzeba odłowić , ponieważ zjadają ikrę a akwarium lekko zaciemnić. Gdy młode rybki pływają już w normalnej pozycji , to  odsłaniamy akwarium i rozpoczynamy karmienie. Najlepiej je karmić pyłem,to takie maleńkie stworzonka wodne ,jak pierwotniaki, wrotki, oczywiście można też sypać roztarty na proszek suchy pokarm. Ale wtedy trzeba regularnie odświeżać wodę ,bo w zbyt starej następuje za hamowanie wzrostu.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #102 : Styczeń 28, 2009, 19:15:49 »

A czy bez promieni da rade Huh Poniewaz akwa stoi na szawce i tam słonce nie dochodzi a mam bardzo gruba samice???

kristix14
Stały użytkownik

« Odpowiedz #103 : Styczeń 29, 2009, 18:07:42 »

Leniwiec o_O Czytałeś cały temat? Na pewno nie. Ale podpowiem Ci że jak promienie nie docierają to zapal lampkę w (tarlisku?) to będzie to samo.

Ja po prawie 4 miesiącach przerwy wracam do rozmnażania pręgowców, dzisiaj zrobiłem ruszt ikrowy taki naprawdę solidny i jak tylko dorwę cyfrówkę to obiecuje wrzucić fotki do działu "Zrób to sam", a następnie fotorelację z tarła Danio.

PoZdRo
paweł_xxxD
Stały użytkownik

« Odpowiedz #104 : Styczeń 29, 2009, 18:50:24 »

no  wlasnie wrzuc zdjecia rusztu i powiedz wszystko po kolei jak go wykonales. Bardzo cie prosze!!!
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12
  Drukuj  

Skocz do: