kristix14
|
|
« Odpowiedz #60 : Luty 03, 2008, 14:03:05 » |
|
niestety, zeby rozmnozyc ryby trzeba byc cierpliwym, ja niestety do tej grupy sie nie zaliczam. Dam im jutro jeszcze jedna szanse do południa. Jutro zamierzam jechac do sklepu zoologicznego ile dokupić danio mysle ze 2 samce i samice co o tym sadzicie??
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
|
« Odpowiedz #61 : Luty 03, 2008, 19:18:00 » |
|
Możesz kupić samiczkę i ze 3 samce. A tak na marginesie to wogóle możesz podarować sobie w tarliskowym i żwirek i rośliny. Ja nawet rusztu ikrowego nie używałem przy danio
|
|
|
|
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #62 : Luty 03, 2008, 19:39:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
|
« Odpowiedz #63 : Luty 03, 2008, 19:53:01 » |
|
Ja proponuje ci zrobić tak. Odłów rybki, odlej wodę, wyjmij wszystko. Wlej wodę tylko nie prosto z kranu. Wpuść rybki. WeX ze 3 samce na samiczkę. Ustaw temp na 26* i mam być tarło
|
|
|
|
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #64 : Luty 03, 2008, 21:05:08 » |
|
wisnia ale co moge zrobic teraz w taj chwili zeby ryby się wytarly bo dopiero jutro bede mogl to wszystko zrobić. czykam no twoje porady. Chcialbym zeby wytarly sie w nocy albo rano, ale niewiem co mam robić
|
|
|
|
|
|
|
Filip2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #65 : Luty 03, 2008, 22:22:44 » |
|
Ja proponuje ci zrobić tak. Odłów rybki, odlej wodę, wyjmij wszystko. Wlej wodę tylko nie prosto z kranu. Wpuść rybki. WeX ze 3 samce na samiczkę. Ustaw temp na 26* i mam być tarło Ja to samo mialem ci napisac jak jutro nie dojdzie do tarła to wez odłów rybki w akwarium tarliskowym najlepiej zeby byly tylko rosliny pływające grzalka i filtr no i ruszt jak masz.Od odłowienia rybek przetrzymaj je z kilka dni w ogolnym i dopiero do napowietrzanego i ogrzewanego tarliskowego akwarium wpusc
|
|
|
|
|
|
|
Filip2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #66 : Luty 08, 2008, 10:36:54 » |
|
Musze sie pochwalic ze chyba moje danio odbyły tarło po tym jak kupiłem mech i ikra tez jest, widziałem w mchu takie jakby trzepotanie sie samicy z kilkoma samcami u mnie samice nie zaganiały samce sama popłyneła do mchu a ikre zobaczyłyłem gdy przez przypadek trąciłem korzen własnie na nim mam mech w wyleciało dużo takich kulek na poczatku myslalem ze to zarienka piachu ale kazda była taka sama i przezroczysta.No to innego wytłumaczenia nie mam
|
|
|
|
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #67 : Luty 24, 2008, 14:11:31 » |
|
Ja nie moge. Trzecia próba i znow nic. Opisze wszystko po koleji. Napoczatku wymyłem akwa ciepłą wodą , potem na dnie ułorzyłem siatkę, ktorą przymocowałem kamieniami, nalalem wody (50% z kranu z uzdatniaczem i 50% z ogólnego akwa) wsadziłem filtr, grzałkę i napowietrzacz i zwartkę. Około 17 wpuściłem 3 samce i 2 samice, nie zapalałem i m światła tylko zakryłem górę tekturą. http://robaki.5v.pl/srodowisko.html Temp. 26, woda nalana 14 cm. Co zrobiłem znow nie tak??? prosił bym o opisanie jak u was odbywało sie tarło i jakie warunki mieliscie(temp)
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2018, 13:22:43 wysłane przez kristix14 »
|
|
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #68 : Luty 24, 2008, 18:28:29 » |
|
wreszcie zaczyna się coś dziać samiec tak jakby "caluje'' samice w brzuch, czy to cos oznacza
|
|
|
|
|
|
|
Filip2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #69 : Luty 25, 2008, 14:43:49 » |
|
może oznaczac a może nie.Jednak mam pecha rybki mi sie nie wykluły z ikry ale spoko wiem ze to przez samice ktoora wypadła ze 2 razy z akwarium i napewno ikra sie uszkodzila.Aha i jak chcesz miec tarło to nie zakrywaj im akwarium lecz oswiec im je dosc intensywnie zakrywa sie dopiero gdy złożą ikre
|
|
|
|
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #70 : Luty 25, 2008, 14:57:59 » |
|
zakryłem na noc a rano oświetliłem ale znów nic. Filip2 mógł byś opisać jak wygladało tarlo
|
|
|
|
|
|
|
Filip2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #71 : Luty 27, 2008, 18:14:13 » |
|
u mnie to odbyło sie gdzies koło 11 na parapecie , myslalem ze dzisiaj rybki odpuscily sobie tarlo bo specjalnie sie nie goniły tylko troche , mam mech samica podpłyneła po mchu odrazu pełno samców przypłyneło i zaczeło sie tało w mchu u mnie wygladalo to ja by taka bujka tylko było widac jak sie ocierały i tak było ze 2 razy ,działo sie to strasznie szybko.Ja na twoim miejscu bym niew zakrywał akwarium na noc bo i tak jest ciemno nie ma sensu.Jak nie masz akwarium na parapecie to z samego rana oswiec ostre swiatło
|
|
|
|
|
|
|
kristix14
|
|
« Odpowiedz #72 : Luty 27, 2008, 19:07:39 » |
|
a mam jeszcze jedno pytania jak mam mech to opłaca sie dawać jeszcze ruszt ikrowy. Dodam jeszcze, że mech zajmuje połowe akwarium ale to chyba zbędne bo ryby i tak sie wytrą w mchu akwa mam na parapecie, ale ostatnio takie pochmurne dni wiec zapalam lampkę http://hobby-elektronika.eu/migacz.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2018, 13:11:55 wysłane przez kristix14 »
|
|
|
|
|
Filip2
Nowy
|
|