Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Rybki zdychają w nowym akwarium prosze o pomoc
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki zdychają w nowym akwarium prosze o pomoc  (Przeczytany 12464 razy)
Pribus
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 07, 2008, 21:33:26 »

a kto Ci wogle powiedział ze skalary musza miec baniak na 50 cemów wyskoki???!!! moi znajomi majuą juz ze trzy lata dwa piekne skalary na 40 cemach i czują się wspaniale do tego jakie płodne:)

50L
2 Karasie
2 platki (parka)
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #16 : Styczeń 08, 2008, 23:14:09 »

Nie sposób nie zgodzić się z przedmówcami. Za wcześnie wpuściłeś rybki (nie zbyt trafnie dobrane). Jedna tylko uwaga - napisałeś że masz pokrywę więc możesz mieś bojownika? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba tak napisałeś. Bojownik należy do rodziny labiryntowatych, oddycha więc tlenem z powietrza, nie jak inne rybki tlenem zawartym w wodzie. Rybki takie nie przejawiają chęci do wyskakiwania z akwarium. Mam bojowniki, więc wiem to z doświadczenia.

Jeszcze jedna rada- zanim się za coś weźmiesz dowiedz się o tym chociażby podstaw. O tym że źle zakładasz akwarium dowiedziałbyś się z pierwszej lepszej strony o akwarystyce.
olciaqa
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Styczeń 11, 2008, 19:10:10 »

mam akwarium od niedawna... przed wpuszczeniem rybek woda filtrowana była 7 dni... po 4 dniach od wpuszczenia rybek 2 z 2 glonojadków mi zesztywniały T-T ... inne rybki czuja sie dobrze z tym że dzisiaj Danio są jakieś strasznie dziwne... wszystkie pływają tuż przy granicy wody z powietrzem... wygląda jak by łapały ten tlen z powietrza... co im może być? i jaki moze byc powód "odejścia" glonojadków?...
Obsada:
5 danio,5 neonów inessa,2 kirysy
roślinność : Cabomba caroliniana
temp. 26-28 st. C(moze termometr "kłamie")
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #18 : Styczeń 11, 2008, 19:19:59 »

7 dni to za mało , pewnie zatrucie azotanami -sprawdz parametry

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 11, 2008, 20:02:30 »

. Jedna tylko uwaga - napisałeś że masz pokrywę więc możesz mieś bojownika? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba tak napisałeś. Bojownik należy do rodziny labiryntowatych, oddycha więc tlenem z powietrza, nie jak inne rybki tlenem zawartym w wodzie. Rybki takie nie przejawiają chęci do wyskakiwania z akwarium. Mam bojowniki, więc wiem to z doświadczenia.

Po pierwsze, pokrywa dla bojowników jest przede wszystkim po to, żeby miały nad lustrem wody ciepłe powietrze, żeby nie przeziębiły sobie błędnika. Po drugie, może nie przejawiają wielkich skłonności do skakania, ale jednak im się zdarza. Ja też mam bojowniki i właśnie w ten sposób jednego straciłam.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
seba75
Gość
« Odpowiedz #20 : Styczeń 11, 2008, 21:47:41 »

a kto Ci wogle powiedział ze skalary musza miec baniak na 50 cemów wyskoki???!!! moi znajomi majuą juz ze trzy lata dwa piekne skalary na 40 cemach i czują się wspaniale do tego jakie płodne:)

Rowniez dosyc dlugo hodowalem skalary, niektore z nich mialy po 25 cm oczywiscie wysokosci, przyjmijmy ze masz tylko 5 cm zwiru do tego twoja woda w akwa jest po sam brzeg i oczywiscie skalary Twoich znajomych sa rownie duzymi okazami, ile im zostaje na poruszanie sie, plywanie gora dol ? wychodzi 10 cm wiec nie sadze ze jest to jakakolwiek rewelacja dla tych ryb,  a moze nawet ze wzgledu na zbiornik skarlowacialy   Undecided
Pribus
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 11, 2008, 22:23:45 »

wszystkie pływają tuż przy granicy wody z powietrzem... wygląda jak by łapały ten tlen z powietrza... co im może być? i jaki moze byc powód "odejścia" glonojadków?...
[/color]

a filtr posiada dobre napowietrzanie? czy wogle ma napowietrzanie? zgadzam się z "ala" 7 dni to moze być za mało, wydaje mi się iż glonojady mogły zatruć się albo faktycznie azotanami, albo po prosyu zdechnąć z powodu braku glonów w akwa(chociaz wątpię żeby z głodu:/) one pierwsze zbierają wszystkie "śmieci" z akwa bo je "liżą" . A może po prosty lichy hodowca Ci je upchnął z jakimś chorubskiem

50L
2 Karasie
2 platki (parka)
olciaqa
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Styczeń 12, 2008, 11:30:26 »

mam filtr firmy Atman model At-f300 ... nie znam sie na tych filtrach a że mam nieduże akwa(20l) to ten był chyba najodpowiednieszy i nie wiem czy ma napowietrzenie ale chyba ma  Undecided ... doradźcie mi coś  Cry
Pribus
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 12, 2008, 12:56:31 »

szczerrze m,ówiąc to na tą ilość rybek co posiadasz akwarium 20 litrowe jest za małe:/ przeliczając (1l na 1 cm ciała ryby) akwarium do tej osady powinno mieć około 40 litrów czyli jeszcze raz takie jak Twoje...pomyśl o kupnie większego, a ten filtr do dodatkowego napowietrzania powinien mieć chyba deszczownię-odradzam jeśli śpisz w tym pokoju(hałasuje) jedne z lepszych to filtry AQUAEL do 40 litrowego wystarczy taki co filtruje 260L/h np fan mini plus.

ps. jeszcze jedno napisz tylko czy w gornej czesci filtra jest wylot gdzie lecą bąbelki powitrza i czy ma wężyk odprowadzający na zewnątrz wtedy dowiemy sie czy Twoj filtr ma napowietrzanie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2008, 12:58:39 wysłane przez Pribus » Zapisane

50L
2 Karasie
2 platki (parka)
olciaqa
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Styczeń 12, 2008, 13:18:11 »

podłączyłam do niego jakąś rureczke (to chyba to) i wydobywają się wtedy z filtra bąbelki (to chyba tlen) ... mam jeszcze jedno pytanie... to troche dziwne ale ta woda jakoś dziwnie pachnie żeby nie powiedzieć że śmierdzi  Lips Sealed ... jakie śa tego powody? i co moge zrobić żeby sie pozbyć tego zapachu?
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Styczeń 12, 2008, 17:29:43 »

Podmieniasz regularnie wodę ?Masz jakieś rośliny pływające ?Zauważyłeś na tafli wody takie dziwne kolorki ?

olciaqa
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Styczeń 12, 2008, 17:53:34 »

podmieniam wode co tydzien... z roślin mam tylko Cabombe Caroliniane(jakiś dziwny nalocik jest na nim)... nie ma żadnych kolorków(woda jest lekko mętna) Smiley
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Styczeń 12, 2008, 19:11:23 »

Pewnie masz nie dojrzałe akwarium i jak wprowadziłaś ryby do tego to już w ogóle się nie dziw ,że ci rybki padają dawaj im mniej karmy (sądze ,że je przekarmiasz).I dodaj sera Nitrivec zrób testy szczególnie na NO2 i NO3.Dodaj roślin szybko rosnących typu:moczarka argentyńska i rogatek sztywny.

Pribus
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Styczeń 13, 2008, 10:18:58 »

woda w akwarium zawsze troszke zalatuje "jeziorkiem" zwłaszcza ta dojrzała. Dosyp soli tej niejodowanej! jest dobrym odkażaczem. (1 lyżeczka na 5 litrów- zanim dodasz rozpuść)

50L
2 Karasie
2 platki (parka)
olciaqa
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Styczeń 13, 2008, 10:48:10 »

nie zaszkodzi to rybkom? (danio,neon inessa,kirys,glonojad)...
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: