Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Podgrzewane dno poprawą wegetacji roślin???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podgrzewane dno poprawą wegetacji roślin???  (Przeczytany 978 razy)
Rafał86
Nowy
*

« : Grudzień 31, 2007, 12:12:46 »

Witam. ostatnio dorwałem się do książki dot. uprawy roślin akwariowych
Autor poruszając temat podłoża dla roślin poleca, aby pod warstwą piasku na dnie zbiornika umieścić 
kable grzejne aby podłoże miało minimalnie wyższą temperaturę niż woda.
Powiedzcie czy montowanie rybom podłogowego ogrzewania Grin ma znaczący wpływ na rozwój roślin i ich układu korzeniowego?

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2007, 13:07:50 »

Też się spotkałem z takim pomysłem ale dzięku bogu akwarium miałem już urządzone więc zostawiłem rozważania na ten temat sobie na później. Mimo to chętnie usłyszę uwagi bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek Smiley

Według mnie zabawa w ogrzewanie podłogowe Smiley ma sens ale tylko w przypadku holendrów. Jeżeli nie nastawiasz się na akwarium typowo roślinne takie gadżety można według mnie potraktować jako zbędny dodatek. Choć sam pomysł z tym ogrzewaniem też wydaje mi się trochę na siłę - przede wszystkim roślinom należy zapewnić dobre podłoże, nawożenie i oświetlenie - jeżeli te warunki spełnisz wszystko powinno pięknie grać.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2007, 13:47:08 »

tu nie chodzi o temp podłoża Wink
ciepło wędruje do góry, co powoduje ruch wody, co powoduje natlenienie podłoża, a rośliny to kochaja Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: