Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czego brakuje roślinom - nowe pędy karłowate
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czego brakuje roślinom - nowe pędy karłowate  (Przeczytany 3771 razy)
lisekx
Zainteresowany
**

GG 5974127

« Odpowiedz #15 : Luty 13, 2008, 00:17:41 »

Obniżyłem NO3 do 10ppm poprzez dwie większe podmiany, a z nawozów dodaję tylko K2SO4 (3ml na dzień co daje 3mg/l, a nie wiem ile to jest ppm) jednak dziurki na liściach nie giną, niektóre rośliny nadal maja końcówki karłowate i co zauważyłem po przycince i wsadzeniu ściętej rośliny nie rośnie ona nadal tylko wypuści kilka listków karłowatych i przestaje rosnąć, a następnie wypuszcza kilka bocznych pędów i to one dopiero rosną.
Za to bardzo dobrze czują sie nitki, które to potrafią w niektórych miejscach tworzyć już całe kilkunastocentymetrowe pajęczyny (najbardziej na mchu i pelli), usunięcie ich nic nie daje, gdyż następnego dnia odradzają się ponownie. Inne rośliny np. Alternanthera pokryte są na liściach całymi dywanikami zielonych krótkich nitek.
Dodam, że mam dołożone oświetlenie o kolejną 15W i teraz ogólnie jest 45W.
Czas oświetlania 8h.
Co dalej robić ?
alerybka
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 14, 2008, 15:44:51 »

Witaj ! Brakuje fosforu !
lisekx
Zainteresowany
**

GG 5974127

« Odpowiedz #17 : Luty 14, 2008, 18:37:01 »

Witaj ! Brakuje fosforu !
Po czym to wywnioskowałeś, skoro ciągle słyszę, że mam go za dużo, dlatego są nitki...
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: