Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 200 moja obsada jakie jest wasze zdanie na ten temat
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 200 moja obsada jakie jest wasze zdanie na ten temat  (Przeczytany 2658 razy)
zablos
Nowy
*

« : Styczeń 01, 2008, 20:43:50 »

Moje akwarium to 200 litrow narazie mam

2 gurami mozaikowe
7 pretnikow karlowatych
7 kardynalkow
3 glonojady syjamskie

co myslicie o takiej obsadzie ?
mucha
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 01, 2008, 20:53:04 »

Hmm ja bym coś tu dał na dno tak z 5 kirysków
I coś mi nie pasuje gurami i pretnik ...

pozdrawiam

Akwaria:

15L - Kotnik/Kwaratanna

50L

4x Pyszczak

102L

1xGurami
2xŻałobniczki
2xZbrojnik
3xKiryski
1xBocja wspaniała
2xBocja pręowana
6xZwinnik blehera
3xGupik
2xDanio czerwone(parka)
seba75
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 01, 2008, 20:53:43 »

gurami i pretnik obia gatunki trzymamy w parach lub w niewielkim stadku wiec moze dodasz pare gurami a zmniejszysz pretniki
kardynalek np (Tanichthys albonubes) pochodzi z gorskich strumieni temp. od 10 do 25 ryba stadna dobrze sie czuje w grupie 10 sztuk
glonojady w twoim akwa dadza rade Wink moze do tego kilka otoskow np z 5  Smiley
zablos
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2008, 03:54:10 »

o zwiekszeniu stada kardynalkow myslam i zamierzam to zrobic

dzieki za sugestie

pozdro
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2008, 19:37:33 »

Idąc dalej w stronę Azji możesz dołożyć stadko razbor (np. klinowych). Dokup też kilka kardynałków. Zdecyduj się na jeden rodzaj labiryntowców, żebyś w przyszłości nie żałował, bo może dojść do walki między samcami. Ja zostawiłbym harem prętników, ale sam zdecyduj czy bardziej podobają ci się prętniki czy gurami

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2008, 19:47:24 »

jezeli sie nie myle kardynalki to nie ten biotop i napewno wola nizsze temperatury =18-21st. jezeli gurami i pretniki czuja sie dobrze w swoim toazystwie i w tych gropach liczebnych to ja bym tego nie zmieniala.

kiryski Huh . Z biotopu azja na dno polecam cierniooczka tzw.piskorek wstadku ok. 5szt.

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2008, 19:57:20 »

jezeli sie nie myle kardynalki to nie ten biotop i napewno wola nizsze temperatury =18-21st. jezeli gurami i pretniki czuja sie dobrze w swoim toazystwie i w tych gropach liczebnych to ja bym tego nie zmieniala.

kiryski Huh . Z biotopu azja na dno polecam cierniooczka tzw.piskorek wstadku ok. 5szt.

No wiesz ala... Jak sama nazwa wskazuje(kardynałek chński) kardynałek pochodzi z Chin, a chyba wiesz na jakim kontynencie leża Chiny Tongue Grin

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Styczeń 02, 2008, 20:10:56 »

jezeli sie nie myle kardynalki to nie ten biotop
wiec jednak sie myle Cheesy chinski Embarrassed Embarrassed Grin...no zeczywiscie Grin

zablos
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2008, 01:49:45 »

Z biotopu azja na dno polecam cierniooczka tzw.piskorek wstadku ok. 5szt.

na dno planowalem wlasnie piskorka badz jakas bocje a co do cierniooczka jezeli chodzi o jego usposobienie nalezy do ryb spokojnych czy raczej nie bo juz mam w akwarium jednego gamonia glonojada co gania moje pretniki

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2008, 01:58:56 »

I coś mi nie pasuje gurami i pretnik ...

pozdrawiam
świetna rada kardynałki potrzebują zimniejszej wody niz prętniki i gurami,

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2008, 08:52:08 »

Azja jest zbyt duża, zeby można ją było uznać za jeden biotop i generalizować, ze wszystkie ryby tam żyjące wymagają tych samych warunków więc ala miała rację: kardynałki to nie jest biotop prętników ani gurami.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2008, 18:26:40 »

Zgadzam się. Mój błąd, że nie wspomniałem o tym, że gurami, prętniki potrzebują cieplejszej wody niż kardynałki, co jednak nie zmienia faktu, że i gurami i kardynałki pochodzą z Azji Tongue Tongue

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2008, 18:41:07 »

na dno planowalem wlasnie piskorka badz jakas bocje a co do cierniooczka jezeli chodzi o jego usposobienie nalezy do ryb spokojnych czy raczej nie bo juz mam w akwarium jednego gamonia glonojada co gania moje pretniki

cierniooczek bardzo fajny i spokojny Cheesy,podobno nocny ale u mnie aktywny w dzien. Bocja za to piekna ryba mniej spokojna niz cierniooczek ale w wiekszym stadku nie powinna byc agresywna. IMHO mozna te gatunki polaczyc

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: