Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « W jaki sposób umieścić w akwarium ciężki korzeń?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: W jaki sposób umieścić w akwarium ciężki korzeń?  (Przeczytany 10109 razy)
aeon
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2008, 22:05:01 »

witam.

przepraszam, jeśli dodałem to pytanie w nieodpowiednim dziale - ten wydał mi się najwłaściwszy.
mam takie pytanie - posiadam duży, ciężki korzeń, który chcę umieścić w moim akwarium.
nie wiem tylko w jaki sposób umieścić go, gdyż obawiam się o to, czy nic się nie stanie z szybą dna. czy korzeń ma leżeć bezpośrednio na szkle, czy na żwirku ?? szukałem odpowiedzi w internecie, ale każdy mówi co innego.

może to niemądre pytanie, ale po prostu pierwszy raz mam do czynienie z cięższym korzeniem, dlatego trochę się obawiam Smiley
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2008, 22:43:55 »

jeżeli zbiornik stoi na równej płaskiej powierzchni i cala spodnia szyta równomiernie przylega do podłoża nie masz się co martwić jak nie położysz powinno być dobrze. ja bym położyła na żwirku Cheesy

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2008, 22:51:31 »

ala ma racje -po prostu delikatnie wcisnij go w podłoże. Sprawdź, czy nie bedzie wypływał np. we wannie. Jesli tak to trzeba go najpierw przygotować - nie wiem czy ten korzeń był już w akwa czy jest po prostu nowy. papa
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2008, 23:36:13 »

Pełen luz, połuż jak Ci pasuje, nie ważne, czy szyba czy żwir, totalnie wszystko jedno, akwarium kompletnie nic nie grozi i nie przejmuj się kopletnie niczym (piony, poziomy, czy gradusy - wszystko jedno), jedynie, gdyby wypływał, to musisz go czasowo obciążyć, reszta to nieważne bzdety.

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2008, 23:38:31 »

niech cie nie boli twoja rozczochrana Wink pamietaj o rozchodzeniu sie sil. jednak jesli est na prawde ciezki to nie radze "wciskac" w podloze bo zwir pod nim zbyt mocno docisniety moze porysowac szybe. polecam wsuwanie go przykladajac go do dna i delikatne ruszanie na boki- tak by rozsuwac pod nim zwir.

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2008, 00:15:58 »

delikatne ruszanie na boki- tak by rozsuwac pod nim zwir.   =======    delikatnie wcisnij go w podłoże, a jesli jest tak ciężki jak piszesz, a będzie wypływał to trudno go bedzie przytwierdzic-uważam,że lepiej go najoierw przez tydzień lub dwa porządnie namoczyc-no chyba , że ma na tyle regularne kształty, że będziesz go mógł obciążyć np. kamieniami papa
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2008, 00:17:17 »

podobnie jak z kobietą wkladasz a reszta robi się juz sama

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2008, 12:49:43 »

Jak korzeń jest ciężki to trzeba pamiętać że będzie nacisk punktowy na szybę a to nie jest dobre Smiley
Położenie na żwirku bezpośrednio przy ciężkiej wadze też złe rozwiązanie lepsze na piasku Smiley
Ale najlepszym jest włożenie styropianu a na niego położyć korzeń tak się wkłada ciężkie elementy do zbiornika wtedy nacisk jest rozłożony a styropian amortyzuje nacisk bezpośrednio na szybę i unikamy bęc Smiley
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2008, 21:15:08 »

witam
spodobał mi sie ładny korzen i to z lasu moge go do akwa wsadzic jest płukany i wygotowany niestety pływa po powierzchni i bym go obcizył.Cowy na to?HuhHuh
pozdr.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Styczeń 05, 2008, 21:35:47 »

zależy z jakiego drzewa jest.

rav
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2008, 11:02:52 »

Szkło jest kruche i tak jak pisał Turysta, punktowe naprężenia są niebezpieczne. Z pewnością naprężenia się rozłożą, jeżeli położysz korzeń na żwir lub piasek. Dodatkowo od spodu pod całe dno akwa warto podłożyć piankę (można kupić w sklepach zoo lub po prostu ze starej karimaty wykorzystać).

hunk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 07, 2008, 17:53:45 »

jakiego jeszcze materiału możemy użyc do podłożenia pod np. kamienie w akwarium?? wiem juz o styropianie i o kratce z filtra dennego. A czego jeszcze można użyc ??

"Albo rybka, albo pipka. Jak powiedział Hamlet"
porlock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 07, 2008, 23:57:38 »

Nie należy zapominać ze
ciało zanurzone w cieczy traci na wadze tyle ile wazy wyparta przez nie ciecz  Afro

wiec do not panic :-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2008, 23:59:11 wysłane przez porlock » Zapisane

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #13 : Styczeń 08, 2008, 00:14:13 »

witam
spodobał mi sie ładny korzen i to z lasu moge go do akwa wsadzic jest płukany i wygotowany niestety pływa po powierzchni i bym go obcizył.Cowy na to?HuhHuh
pozdr.

jesli masz jakas wolna beczke albo duzy pojemnik gdzie wejdzie korzen to nalej tam wody, nasyp soli duzo, wymieszaj i wpakuj tam korzen. pomocz go ze dwa tygodnie przynajmniej- sprawdzaj czy nasiaka woda, jesli tak to spoko... po czasie przybije do dna Wink
poza tym zalezy jakiej wielkosci to korzen,bo w praktyce im wiekszy tym trudniej go bedzie utrzymac przy dnie...

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2008, 09:20:03 »

każdy materiał który się nie utlenia a jest mięki
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: