Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium 112l w spadku...  (Przeczytany 3361 razy)
jareksslub
Nowy
*

« : Styczeń 05, 2008, 17:16:32 »

Witam! Jakiś czas temu dostałem "pod opiekę" akwarium 112l. Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o akwarystykę, więc poczytałem troszkę na ten temat i chyba muszę stwierdzić duże przerybienie... W tym zbiorniczku pływa 1 meeka (były 2...), 3 kakadu (samiec i 2 samiczki), 2 ramirezy, 12 neonków, 4 gurami dwuplamiste (2 szare, 2 złociste), para mieczyków, 4 glonojady (2 malutkie ok 2 cm, 1 ok 8 cm i 1 jakiś taki biały ok 4 cm), 5 kirysków (2 spiżowe, 1 panda i 2 nie wiem jakie...), 2 skalary, 1 labeo i 1 pielęgnica papuzia... Wszystkie rybki są raczej młode, bo daleko im jeszcze do rozmiarów, które wg internetu Wink osiągają.
Moje pytanie jest takie : co mam z tym fantem zrobić? Nie chcę, żeby się cisnęły, ale spuścić w wc to tak trochę mało fajnie... Jeżeli już bym się pozbywał, to których najlepiej?
Z góry dziękuję za jakieś konstruktywne uwagi!
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2008, 17:23:21 »

ogłoś się na giełdach na forach że oddasz Wink ew. do sklepu
i kup duuuużo rośłin żeby pochłaniały tą b. duża ilość przemiany materii
najlepiej typu rogatek, mocszarka

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
jareksslub
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2008, 18:52:07 »

Jest dużo roślinek. Generalnie jest dosyć fajnie (wg mnie) wystrojone (kokos, jaskinia z położonego zamku, 2 korzenie), tylko ta duża ilość rybek... Zapomniałem wymienić jeszcze długonosa...
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2008, 13:34:00 »

No to zrób tak jak kolega ci podpowiedział. Ogłoś się na jakiejś giełdzie(np naszej) a jak nie to popytaj w sklepach czy przyjmą rybki. Ja na twoim miejscu zostawiłbym: ramirezki, neonki, kiryski( choć jeszcze kilka by się przydało bo to rybki stadne), a zamiast zbrojników kupiłbym otoski

marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2008, 15:10:57 »

Nie nie nie no wiecie jeśli chodzi o PIELĘGNICĘ RAMIREZA to nie jest dobrze Sad A jeśli o PIELĘGNICZKĘ RAMIREZA
to dobrze meeki oddaj  Sad I te "ramirezki" potrzebują dobrych parametrów wody i do tych parametrów pasuja też neony czerwone Roll Eyes
Kiryski wystarczą.Ale najlepiej jak jednego rodzaju.
Skalar za duży Angry
Papuzią oddaj Angry
Kakadu też Wściekły
Dla mnie to totalna przeróbka musi być Lips Sealed

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
jareksslub
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2008, 20:40:43 »

Dlaczego oddać kakadu? Dlaczego otoski zamiast zbrojników?
Wymyśliłem sobie zostawić zbrojniki, długonosa, kakadu, neonki, kiryski i jeszcze dokupić ze 3 ramirezki. Czyli usunąć mieczyki, papuzią, labeo, skalary i gurami. Czy może tak być? I dlaczego nie? Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 22:40:01 wysłane przez jareksslub » Zapisane
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2008, 19:37:28 »

Nie mozesz laczyc w tak malym zbiorniku kakadu z ramirezkami. Kakadu je zamecza. Albo jedne albo drugie.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 08, 2008, 11:41:09 »

Jak na razie ich nie zamęczyły. Chyba zadziałało przerybienie bo ryby miały inne zmartwienia niż gonić się nawzajem.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
jareksslub
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 08, 2008, 22:09:06 »

Jeszcze nie widziałem, żeby kakadu pogonił ramireza. Gania się tylko z labeo. Ale za to ramirez gania za gurami, mieczykiem i samiczkami kakadu... Myślałem, że hodowanie rybek jest łatwiejsze Smiley
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2008, 17:56:35 »

Myślałem, że hodowanie rybek jest łatwiejsze Smiley
No to tu się grubo mylisz rybki niewymagające tak ale np.paletki pielęgnice ramireza to są dość trudne rybki w hodowli  Afro

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
jareksslub
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 18, 2008, 16:56:48 »

Myślę, że obsada tego akwarium już się ustatkowała:
3 małe zbrojniki
4 kiryski
p.kakadu 1+2
5 p.ramireza (młodziutkie, nie potrafię rozpoznać płci)
2 skalary
12 neonków
1 długonos ciernisty

Miłego dnia!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 21, 2008, 12:30:36 »

Na trzymanie 2 gatunków pielęgniczek to akwa jest za małe (albo kakadu albo ramirezy)
Skalary też odpodają ...
Długonos zdecydowanie nie jest do tego akwarium (dorasta do 35 cm)

Ogólnie ... nadal źle ...

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 21, 2008, 13:32:43 »

Jeżeli masz młode ramirezki to nie powiino być problemu z ich oddaniem/sprzedażą, jak Ci podrosną najprawdopodobniej będziesz miał nieustanny kocioł, między pielęgniczkami więc zdecydowanie tylko jeden gatunek. Długonos jest fajny ale nie ten litraż (też mam 112 przymierzałem się do tej ryby ale po poczytaniu o wymaganiach i rozmiarach zdecydowanie dałem na wstrzymanie). Skalary zdecydowanie się nie nadają... po pierwsze nie ten litraż, po drugie przetrzebią Ci neonki Smiley... co to "małe zbrojniki"?
jareksslub
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 21, 2008, 17:13:03 »

"małe zbrojniki"?

glonojadki Tongue
spokojnie, skalary są malutkie, jak podrosną lub staną się agresywne, to wtedy je oddam.
a w p.kakadu i ramirezach jestem poprostu zakochany Smiley

moja znajoma w akwarium 30l trzyma wywrotka, suma rekiniego, 6 gupików, 10 neonków, 2 zagrzebki afrykańskie, samca bojownika, 3 żabki i jakieś krewetki... więc u mnie nie jest jeszcze aż tak źle Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 21, 2008, 19:49:18 »

Rób jak chcesz ...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: