Do kilku dni myślę o tym co napisałes... tak się przyglądam roślinom w akwarium i zdjęciom i znowu akwarium... i teraz znowu zdjęciom i nie widzę jakiegoś szczególnego zmęczenia zielska.
Trawa była w słoiku z razborami które kupowałem od kogoś... no to wsadziłem ją na pierwszy plan żeby było łatwiej wyrwać, bo żal mi było wyrzucić, korzeń miała OK a to że troche połamana... już mam 3 trawy tak podgoniła..
To czerwono fioletowe coś - ta łodyga z korzeniami - mam tą roślinę od roku. Nie rosła nigdzie - tzn. rosła - ale tylko w cieniu, jak wiecej światła dostawała to odrazu traciła liście i zostawała łodyga. Przenosiłaem ją między akwariami, a teraz trafiła do trzeciego - ostatniego już miejsca - jeśli tu stanie się śliczną rozłożystą czerwoną roślinką - to zostanie, jeśli nie... to skończy w koszu na śmieci. Dałem jej szansę w tym baniaku - bo jest niski i już sobie roślinka wyrosła na powierzchni, za kilka tygodni utnę ją przy samym korzeniu i zobaczymy co zrobi.
Heniek mały faktycznie jeszcze nie rośnie - ale tego akurat na zdjeciach nie widać

tzn rośnie ale plackami, jestem dobrej myśli - dołożę jeszcze jedną świetlówkę i będzie OK.
Reszta roślin idzie jak burza, rogatka wycinam co tydzień dużą garść, heniek wysoki za tydzień dosiegnie powierzchni, polispermia zaczyna się płożyć, Hygrophila difformis tak samo, jest ich już 2 razy wiecej, Microsorium - trzyma się samo korzeni i zaczyna zarastać boki korzeni, kryptokoryn na zdjeciach nie widać - bo jeszcze małe, ale cały czas są i były w idealnym stanie, wgłębka też zdrowa... ot tak wrzucona dla krewetek... a na zdjęciach też rośliny są w dobrym stanie.
No więc o co chodzi z tą zmęczoną odmianą ??
Szkoda że to akwarium takie małe - bo dałbym jeszcze więcej roślin...