Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Piterix [216l] narożne, ogólne, [112] - ogóle, [52l] - krewetkarium.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Piterix [216l] narożne, ogólne, [112] - ogóle, [52l] - krewetkarium.  (Przeczytany 21084 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #75 : Grudzień 12, 2008, 16:52:00 »

A co w tym 52l się stało -  te zielsko wygląda jakby "zmeczona odmiana" była, albo bomba wpadła

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #76 : Grudzień 18, 2008, 12:57:19 »

Do kilku dni myślę o tym co napisałes... tak się przyglądam roślinom w akwarium i zdjęciom i znowu akwarium... i teraz znowu zdjęciom i nie widzę jakiegoś szczególnego zmęczenia zielska.
Trawa była w słoiku z razborami które kupowałem od kogoś... no to wsadziłem ją na pierwszy plan żeby było łatwiej wyrwać, bo żal mi było wyrzucić, korzeń miała OK a to że troche połamana... już mam 3 trawy tak podgoniła..
To czerwono fioletowe coś - ta łodyga z korzeniami - mam tą roślinę od roku. Nie rosła nigdzie - tzn. rosła - ale tylko w cieniu, jak wiecej światła dostawała to odrazu traciła liście i zostawała łodyga. Przenosiłaem ją między akwariami, a teraz trafiła do trzeciego - ostatniego już miejsca - jeśli tu stanie się śliczną rozłożystą czerwoną roślinką - to zostanie, jeśli nie... to skończy w koszu na śmieci. Dałem jej szansę w tym baniaku - bo jest niski i już sobie roślinka wyrosła na powierzchni, za kilka tygodni utnę ją przy samym korzeniu i zobaczymy co zrobi.

Heniek mały faktycznie jeszcze nie rośnie - ale tego akurat na zdjeciach nie widać Wink tzn rośnie ale plackami, jestem dobrej myśli - dołożę jeszcze jedną świetlówkę i będzie OK.

Reszta roślin idzie jak burza, rogatka wycinam co tydzień dużą garść, heniek wysoki za tydzień dosiegnie powierzchni, polispermia zaczyna się płożyć, Hygrophila difformis tak samo, jest ich już 2 razy wiecej, Microsorium - trzyma się samo korzeni i zaczyna zarastać boki korzeni, kryptokoryn na zdjeciach nie widać - bo jeszcze małe, ale cały czas są i były w idealnym stanie, wgłębka też zdrowa... ot tak wrzucona dla krewetek... a na zdjęciach też rośliny są w dobrym stanie.

No więc o co chodzi z tą zmęczoną odmianą ??
Szkoda że to akwarium takie małe - bo dałbym jeszcze więcej roślin...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 13:00:22 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #77 : Grudzień 18, 2008, 17:58:30 »

Stary nie miałem na mysli nic złosliwego zmeczona - czytaj jakos powykrecane ale faktycznie jak się przyjrzeć to jest ok.
Ja za to dzis uzyskałem w baniaku piękny seledynowy zakwit... jeszcze nie wiem od czego pewnie ktoś mi  pozazdrościł  i według zabobomu mojej babci "zauroczył" baniak Wink

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #78 : Styczeń 16, 2009, 16:33:36 »

Więc odpowiem Ci w Twoim wątku, bo wiele razy oglądałem, a nie pisałem za wiele.
Piterix - dzięki za dobre słowo. Domyślam się, że dałeś pięć, albo nawet Cudo (oba wzrosły o jeden)  Embarrassed Bo ja Tobie na pewno bym tyle dał; Cudo znaczy się. Szkoda, że jednak nie brzanki, ale skalary też fajnie wyglądają na tle tej rośliny w 112L (nie wiem co to za gatunek - na środku, taki soczyście zielony)  Cheesy . Ja jeszcze czekam, aż mi się trawniczek wybuja, wybrałem trudne roślinki, ale uparty jestem i będę miał taką dżunglę jak u Ciebie.
A tak z pomniejszych uwag - czy ja widziałem molinezje z razborami? One raczej preferują różną wodę  Wink

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #79 : Styczeń 17, 2009, 14:43:29 »

zarąbiste Wink

126l Ogólniak

160l Malawi
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #80 : Styczeń 18, 2009, 19:26:41 »

No teraz tak super nie wygląda  Wink

Ale będzie dobrze - poradźcie - gdzie posadzić wysokiego heńka ??
Rogi akwarium:

C

A               B

Na odcinku CB... przy C... a może przy A...??

@KSnake - ja swojemu przed restartem dawałem 4. "czy ja widziałem molinezje z razborami?" widziałeś Wink przez kilka dni miałem kilka molinezji w 216 (przeprowadzałem selekcję).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 19:32:20 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Styczeń 20, 2009, 11:52:53 »

Ja bym henka posadzil przy rogu B bo pusto tam cos... Wink
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #82 : Styczeń 20, 2009, 11:55:09 »

A co to w tym worze wisi i po co ? Tongue

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #83 : Styczeń 20, 2009, 14:56:59 »

W tym worze wisi mech jawajski i czeka. Bez wora by się rozlazł po całym akwarium i połowę zjadłyby kosiarki. A nie mam już więcej wiader ani gdzie postawić samego mchu więc... wisi.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #84 : Styczeń 26, 2009, 11:00:07 »

No coz, mozna i tak... Do czego ma sluzyc ten mech? Wink
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Styczeń 26, 2009, 11:31:08 »

Mech - 30 % do obsadzenia korzeni w 2 innych zbiornikach, a resztę sprzedaję. Już nie wisi w tej siatce.

W akwarium zrobiłem porządek heńka pozadziłem (po prawej za korzeniem) (w rogu B było za mało światła - tam posadziłem polispermę), i nne roślinki poprzesadzałem - za jakiś miesiac lub dwa - będą efekty i wtedy wstawię zdjecia - ale już wyglada to fajnie Wink.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #86 : Styczeń 26, 2009, 11:53:56 »

Ciekawe jak ci to wyszlo... Czekam z niecierpliwoscia. Cool
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #87 : Marzec 16, 2009, 10:53:14 »

Akwaria są super.
Pięknie zarośnięte  Grin  Grin
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #88 : Marzec 16, 2009, 12:20:14 »

Za tydzień restart zbiornika 216l - będzie ziemia + koci żwirek, teraz wygląda tak:

a tak krewetkarium -

waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #89 : Marzec 16, 2009, 14:23:56 »

Pięknie urządzone akwaria:) Jednak nic nie zastąpi tej ekscytacji podczas startów i restartów naszych zbiorników...Smiley
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7
  Drukuj  

Skocz do: