Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Pokrywy - z czego i jak zrobić
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 29
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywy - z czego i jak zrobić  (Przeczytany 284517 razy)
helbards
Stały użytkownik

« Odpowiedz #150 : Czerwiec 14, 2007, 13:51:50 »

Witam!
Mam zamiar zrobić własną pokrywę na akwarium...ponieważ robi mi się aqua pod zamówienie indywidualnie...(tata robi)
i mam mały problem ponieważ gdy chcę wykonać pokrywę to nie wiem do czego ma być podłączona ta Świetlówka.
Czy to ma taką samą "wtyczkę" jak jarzeniówka Huh
Chodzi mi do czego tą lampkę się wsadza  Grin Huh Huh

gigol
Nowy
*

« Odpowiedz #151 : Czerwiec 14, 2007, 18:25:06 »

Witam,
chciałem zaprezentować szybki sposób zrobienia pokrywy tymczasowej

Potrzebne materiały:
1 płat styropianu
listewki z drewna
świetlówki
ładny materiał na przykrycie

Listewki drewniane kładziemy na akwarium, najpierw dłuższe potem krótsze w poprzek akwarium. W płacie styropianowym wycinamy dziurę odpowiednią aby umocować w niej świetlówkę .  Po zamocowaniu pokrywę kładziemy ją na listewkach i przykrywamy płótnem pasującym do wystroju. Aby płótno nie przesuwało się wbrew naszej woli można przymocować je szpilkami do styropianu.

Proszę o opinię specjalistów  Smiley

Moje akwarium:
Glonojad ~20cm
gurami
3 skalary
mieczyk
ślimak
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #152 : Lipiec 14, 2007, 21:06:49 »

Całkiem fajnie opisana budowa pokrywy. I nie tylko...

http://www.torun.mm.pl/~mewash/handmade.html

Dałem ten post tu (Oswald)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2007, 21:14:11 wysłane przez Oswald » Zapisane
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452

« Odpowiedz #153 : Lipiec 24, 2007, 08:37:03 »

Ja muszę zrobić sobie pokrywę do 54 l Smiley

25 Litrów
-3 molinezje
-MAŁY glonojad
-3 krewetki
deperosa
Nowy
*

2 akwa - początkujący

« Odpowiedz #154 : Lipiec 24, 2007, 20:04:46 »

Całkiem fajnie opisana budowa pokrywy. I nie tylko...

http://www.torun.mm.pl/~mewash/handmade.html

Dałem ten post tu (Oswald)

Faktycznie fajna stronka  Good !
co do ściekania parującej wody to czytalam gdzieś, że pod pokrywą zasłania się akwa szybą, ale to i tak trzebaby było przemyśleć bo jak przez szybę karmić rybki Huh
U mnie na razie na akwarium leżą szyby a na szybach obudowana świetlówka, problem z budową pokrywy polega na tym , ż e przód akwa jest zaokrąglony a nie prosty.
micgal
Nowy
*

« Odpowiedz #155 : Lipiec 27, 2007, 16:24:00 »

ludzieee!!!!!!!!!!!!!! szukam pokrywy na akwa25x50
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #156 : Lipiec 28, 2007, 15:32:54 »

człowiekuuuuuu !!! Poszukaj po sklepach albo zrób sobie samemu

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #157 : Wrzesień 22, 2007, 09:13:14 »

Hej Smiley

Mam zamiar zrobić własną pokrywę do 240l z paneli podłogowych Smiley Narazie zbieram elementy potrzebne do oświelenia.

Pyt.1 - Jak mam statecznik elektroniczny to startery nie są potrzebne? Bo kupiłem takie oprawki do świetlówek, gdzie obok nich jest odrazu miejsce na starter. Czy jeżeli nie potrzebuje starterów to moge użyć tych oprawek nie podłączając starterów?

Pyt.2 - Nie posiadam jeszcze kabli, które łączą wszystkie elementy. Czy kabel potrzebny do połączenia statecznika ze oprawkami do świetlówek itp... ma jakąś własną nazwę, czy idąc do sklepu mam poprosić o "kabel do świetlówki" Smiley?

W pokrywie chcę umieścić 4x30W, 2x18W no i może 1x15W (ale ta 15W to chyba nie) Smiley

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #158 : Wrzesień 22, 2007, 13:27:19 »

Hej Smiley

Mam zamiar zrobić własną pokrywę do 240l z paneli podłogowych Smiley Narazie zbieram elementy potrzebne do oświelenia.

Pyt.1 - Jak mam statecznik elektroniczny to startery nie są potrzebne? Bo kupiłem takie oprawki do świetlówek, gdzie obok nich jest odrazu miejsce na starter. Czy jeżeli nie potrzebuje starterów to moge użyć tych oprawek nie podłączając starterów?

Pyt.2 - Nie posiadam jeszcze kabli, które łączą wszystkie elementy. Czy kabel potrzebny do połączenia statecznika ze oprawkami do świetlówek itp... ma jakąś własną nazwę, czy idąc do sklepu mam poprosić o "kabel do świetlówki" Smiley?

W pokrywie chcę umieścić 4x30W, 2x18W no i może 1x15W (ale ta 15W to chyba nie) Smiley

Witam,

1. Ze statecznikami elektronicznymi nie stosuje się starterów - to jest jedna z ich zalet.

2. Nie ma specjalncyh przewodów do świetlówek. Pytasz po prostu o dwużyłową linkę (białą lub czarna- do wyboru). Co do pola jej przekroju to myślę ze 1mm2 będzei wystarczający a moze nawet i za duży.
Moze inni podpowiedza jakie przekroje uzywaja.
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #159 : Wrzesień 22, 2007, 18:48:54 »

Dzięki za odp Smiley

Bo kupiłem takie oprawki do świetlówek, gdzie obok nich jest odrazu miejsce na starter. Czy jeżeli nie potrzebuje starterów to moge użyć tych oprawek nie podłączając starterów?

Jeszcze to pytanie mnie ciekawi Smiley

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #160 : Wrzesień 22, 2007, 22:10:41 »

Dzięki za odp Smiley

Bo kupiłem takie oprawki do świetlówek, gdzie obok nich jest odrazu miejsce na starter. Czy jeżeli nie potrzebuje starterów to moge użyć tych oprawek nie podłączając starterów?

Jeszcze to pytanie mnie ciekawi Smiley

Możesz użyć ale musisz sobie gdzieś tu znaleźć schemat podłączania świetlówki do startera elektronicznego lub na samym starterze może być i odpowiednio podłaczyć przewody.
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #161 : Wrzesień 23, 2007, 12:43:20 »

Wielkie dzięki Smiley Schemat mam na stateczniku Smiley

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #162 : Październik 01, 2007, 18:27:37 »

Listewki drewniane kładziemy na akwarium, najpierw dłuższe potem krótsze w poprzek akwarium. W płacie styropianowym wycinamy dziurę odpowiednią aby umocować w niej świetlówkę .  Po zamocowaniu pokrywę kładziemy ją na listewkach i przykrywamy płótnem pasującym do wystroju. Aby płótno nie przesuwało się wbrew naszej woli można przymocować je szpilkami do styropianu.

Proszę o opinię specjalistów  Smiley

Jak te ilstewki Huh W poprzek to przecież zasłonią światło  Roll Eyes
Nie rozumiem

A i jakie świetlówki do akwa 54l Huh

damianio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #163 : Październik 19, 2007, 16:04:38 »

Zrobilem juz pokrywe na moje akwa. Pomalowalem zwyklym lakierem i zaczela mi wychodzic plesn. Jaki lakier zakupic?? Podajcie dokladnie nazwe i firme bo w sklepach mi nikt nie moze doradzic Sad i dodam ze ma to byc mala puszka. Zdemontowalem juz wszystko i oczyscilem papierem sciernym. Pokrywa juz schnie 5 dni. Czekam tylko na odp.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #164 : Październik 24, 2007, 14:23:02 »

Ostatnio robioną pokrywę malowałem lakierem firmy Śnieżka, dokładna nazwa Lakier olejny zewnętrzny do drewna. najmniejsza pojemność 200 ml.
Tak jak juz pisałem lakierować należy przynajmniej 2 razy, a najlepiej 3, po pierwszym lakierowaniu przetrzeć lakier drobnym papierem, kolejne warstwy nakładać po dokładnym wyschnięciu tj. ok 12 godz.

385 l - dyskowce
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 29
  Drukuj  

Skocz do: