Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik
Akwarium ma cieszyć ! :)
|
|
« Odpowiedz #375 : Grudzień 06, 2010, 16:30:48 » |
|
Przy szybie nakrywkowej pewne straty światła są ale nie takie duże pod jednym warunkiem, że owa szyba będzie czysta, no i nie może być za gruba 3-5mm powinno wystarczyć.
dzieki, poszperam jutro i powiem co i jak jeszcze raz dzieki
|
|
|
|
|
|
|
piotrekiwiola
Nowy
|
|
« Odpowiedz #376 : Styczeń 05, 2011, 08:42:10 » |
|
Witam wszystkich jestem tutaj nowy ;)mam akwarium od około miesiąca,wielkości 112litrów,kupiłem je już z rybkami i wszystkim co potrzebne.Nie miałem niestety żadnej pokrywy do niego to znalazłem na strychu w domu starą szybę okienną wymyłem ją dokładnie i przykryłem całe akwarium pozostawiając niewielką szczelinę z boku aby dokarmiać rybki.Oświetlenie mam na szybie i światło ładnie się rozprasza po całym akwarium a dodam,że oświetlenie mam niestety nie profesjonalne :(jedna lampa świetlówka taka nie duża i lampka nocna ale na razie to musi wystarczyć
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
|
« Odpowiedz #377 : Styczeń 21, 2011, 12:43:46 » |
|
Ja własnie buduje obudowę i się teraz zastanawiam... Chcę zrobić klapę, tak, żeby po otwarciu widać było całą powierzchnię wody i moje pytanie brzmi, czy lepiej przymocować świetlówki do klapy czy do boków obudowy ? Miałem kiedyś jedną pokrywę ze świetlówkami przymocowanymi do klapy, problemy były po otwarciu, oślepiały mnie i nic nie widziałem wewnątrz akwarium, a po drugie klapa robiła się bardzo ciężka. Jednak nie mogę się dopatrzeć minusów w świetlówkach przymocowanych do boków obudowy. Nie wiem tylko jak to wpłynie na oświetlenie akwarium. Będę ograniczony tylko do dwóch świetlówek, ale na ten litraż i tak mi tylko dwie wystarczą, a poza tym, chcę zrobić mały lufcik do karmienia i na ten moment wypada mi on dokładnie nad świetlówką, musiałbym go umieścić bardziej po środku, ale to chyba też by nie był problem.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #378 : Styczeń 21, 2011, 19:28:49 » |
|
Tylko, że jak przykręcisz świetlówki z boków pokrywy do w środkowej części baniaka będziesz miał ciemniej no i będą ci zasłaniac dostęp do baniaka. Wg mnie lepszą opcją jest przymocowanie do klapy otwieranej. U siebie miałem nawet przesuwaną belkę a i tak mi przeszkadzała a teraz mam na klapie i dostęp jest najlepszy. Więc jak chcesz opcje są dwie lecz uważam, że belka przesuwna będzie lepsza.
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
|
« Odpowiedz #379 : Styczeń 21, 2011, 20:30:14 » |
|
Dobra, prawie skonczyłem robić - na dziś, jutro dokończę, ale stwierdzam, że świetlówka na bokach to jednak kiepski pomysł, baniakmaniak masz racje, właśnie o tym myślałem, a poza tym z tym karmieniem mam problem, bo akwarium wystaje tylko około 6cm od wnętrza wnęki, więc dziurka/lufcik znajdowałby się nad świetlówką, inaczej musiałbym za każdym razem wysuwać akwarium, żeby nakarmić rybki (akwarium 38L - nie za ciężkie) ale tak suwać tym akwarium codziennie... nie - odpada :/ Jak większość forumowiczów.. najpierw spytałem, potem sprawdziłem - co za wstyd Dzięki i pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 11:17:14 wysłane przez fr0t »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #380 : Styczeń 21, 2011, 20:45:45 » |
|
Skoro to baniaczek 38l to odpada belka przesuwna bo szerokość bańki zbyt mała zostaje tylko na klapie umieścić.
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
|
« Odpowiedz #381 : Styczeń 21, 2011, 21:11:42 » |
|
No właśnie, głupia sprawa, bo fabryczna obudowa mieści tylko jedną świetlówkę 14W, ja chcę dać dwie. No nic, jeszcze jutro sie pobawie.
|
|
|
|
|
|
|
ecnad
Nowy
|
|
« Odpowiedz #382 : Marzec 19, 2011, 21:25:52 » |
|
mam pytanie odnosnie pokrywy z paneli podłogowych/ściennych pcv? czy taką pokrywe tez trzeba lakierować/zabezpieczać przed wilgocią?
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #383 : Marzec 19, 2011, 21:59:41 » |
|
Jak z PCV to nie. A jak z podłogowych to krawędzie trzeba by zabezpieczyc przed wilgocią malując lub oklejając jakimiś plastikowymi krawędziakami lub szpachlując a później malując to też dobra metoda.
|
|
|
|
|
|
|
ecnad
Nowy
|
|
« Odpowiedz #384 : Marzec 19, 2011, 22:55:55 » |
|
dzięki:P a jaka będzie lepsza, z podłogowych czy ściennych pcv? wiem ze najlepiej ze spienionego pcv, ale ustrojstwo drogie i cięzsze do dostania... ktore panele lepiej sie dają się obrabiać, bo przyznam szcrecze że bedzie to moja pierwsza pokrywa (tej sprzed 5 lat nie liczę bo była z kartonu ) i chce wybrać najlepszy materiał by wszystko wyszło cacy:P i zebym nei musiał zbytnio się "mordować"...
|
|
|
|
|
|
|
moroboro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #385 : Marzec 20, 2011, 09:53:18 » |
|
Tylko, że jak przykręcisz świetlówki z boków pokrywy do w środkowej części baniaka będziesz miał ciemniej no i będą ci zasłaniac dostęp do baniaka. Wg mnie lepszą opcją jest przymocowanie do klapy otwieranej. U siebie miałem nawet przesuwaną belkę a i tak mi przeszkadzała a teraz mam na klapie i dostęp jest najlepszy. Więc jak chcesz opcje są dwie lecz uważam, że belka przesuwna będzie lepsza.
Jest jakiś link do widoku belki przesuwnej? Ewentualnie krótki opis? 120x40. Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
komanch
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #387 : Marzec 23, 2011, 13:39:56 » |
|
Ja przymierzam się do zrobienia takiej pokrywy http://www.retez.pl/Budowa-pokrywy.phpi jednocześnie do uruchomienia mojego pierwszego akwarium. Z uwagi na to, że akwarium będzie stało max przysuniete do tylnej ścianki, pasowałoby mi zrobić otwory doprowadzające z boku pokrywy. Czy takie boczne otwory nie będą mi potem w czymś kolidowały? nie będzie problemu żeby cos doprowadzić? nie znam się jeszcze na tyle i nie wiem jakiej długości przewody itp bedę tam ciągnął i nawet ile tego w sumie będzie jak ta sprawa wyglada?? 2. jak wysoką najlepiej zrobić pokrywę? świetlówki będą mocowane na klapie 3. w kilku miejscach zauważyłem, ze niektórzy w pokrywie montują małe wentylatorki, czy są one konieczne?
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 17:37:19 wysłane przez komanch »
|
|
|
|
|
zielony
Nowy
|
|
« Odpowiedz #388 : Czerwiec 22, 2011, 10:02:08 » |
|
ja swoją zrobiłem z kartonu żywicy włókna szklanego i szkła na filmie widać efekt
tutaj lepiej widać... jak widać z resztą jeszcze sporo pracy przede mną ale się nie zrażam
trochę udało mi się poprawić wygląd zewnętrzny
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2011, 22:48:42 wysłane przez zielony »
|
|
|
|
|
fr0t
|
|