Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Pokrywy - z czego i jak zrobić
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 29
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywy - z czego i jak zrobić  (Przeczytany 289207 razy)
damianio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #165 : Listopad 11, 2007, 17:49:21 »

Pomalowalem tym lakierem i po tygodniu znowu mi wyszla plesn Sad

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #166 : Listopad 12, 2007, 18:31:00 »

Ta pleśń powstaje na lakierze i daje usunąć się, np zmyć ?

385 l - dyskowce
damianio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #167 : Listopad 12, 2007, 22:28:54 »

tak.

Ola123
Nowy
*

« Odpowiedz #168 : Listopad 13, 2007, 15:07:39 »

z czego mam zrobic pokrywe na akwarium oprocz plyty??
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #169 : Listopad 13, 2007, 17:12:41 »

Przeczytaj wątek od początku, jest tu kilka przykładów.

385 l - dyskowce
damianio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #170 : Listopad 15, 2007, 15:51:58 »

co z ta plesnia?? skad wiedziales jaka jest??

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #171 : Grudzień 01, 2007, 13:57:53 »

Ostatnio choć to niemożliwe, spaliła mi się pokrywa w sensie statecznik, miał chyba 10 cm, ale cudem nic się nie zapaliło, chyba ten statecznik był za mały do tej pokrywy, dlatego postanowiłam sama sobie zrobić pokrywę Smiley i dlatego mam pytanko Cheesy czy ten zestaw jest oki

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=276026782&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

Chodzi mi też o cene, bo nie chce kupić za więcej kasy niż powinnam. Z góry bardzo dziękuję za odp.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #172 : Grudzień 01, 2007, 15:44:56 »

Wydaje mi się że osobno wyjdzie taniej
Ja ostatnio kupowalem na halogen.pl i bylem zadowolony. Chyba najtansze stateczniki ...
Np:
http://www.halogen.pl/index.php?site=produkt&what=kat&id_kat=80&id=2512
http://www.halogen.pl/index.php?site=produkt&what=kat&id_kat=92&id=687
http://www.halogen.pl/index.php?site=produkt&what=kat&id_kat=92&id=669
Razem niecałe 100 zł ...
Niestety odbłyśników nie mają ... no ale to można już gdzieś osobno ...

P.S.
Zawsze możesz pokombinować np 3x14 albo 3x18 Smiley
Ja w 144 mam cosik takiego
http://www.halogen.pl/index.php?site=produkt&what=kat&id_kat=80&id=2517
I musze powiedziec ze mozliwosci konfiguracyjne spore ... mozna i pod T8 i pod T5, 3 lub 4 swietlowki podpiac w zaleznosci od potrzeb i mozliwosci .. a cena tylko 55 zl Wink

Poza tym im więcej świetlówek tym większa możliwość konfiguracji widma
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2007, 15:47:13 wysłane przez Seboos » Zapisane

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #173 : Grudzień 01, 2007, 16:04:37 »

Super Cheesy Rzeczywiście taniej, dobrze, że się spytałam Cheesy a to łatwe jest takie podłączenie tych świetlówek??
A i mam pytanie, w tamtej obudowie są jeszcze startery, czy je też mogę wykorzystać??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2007, 16:23:31 wysłane przez mihco » Zapisane

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #174 : Grudzień 01, 2007, 16:42:55 »

Do statecznika elektronicznego nie potrzebujesz starterów. Co do tego statecznika ELXc-424 (ostatni link Seboosa) to jestem szczęśliwym posiadaczem (podłączanie jest proste Wink) choć ostatnio doszedłem do wniosku że to był jednak błąd. Jeżeli miałbym modernizować/budować jeszcze raz oświetlenie to jeden statecznik stosowałbym na góra dwie świetlówki, może nie jest to najtańsze rozwiązanie ale potem masz dużo większe pole manewru jeżeli chodzi o włączanie/regulację oświetlenie. Przy jednym stateczniku masz albo ciemno albo bardzo jasno, można to lekko naprawić oświetleniem pomocniczym (led) ale uważam że mało to daje. Lepiej odpalać świetlówki kolejno niż wszystkie na raz. Od razu też pomyśl o chłodzeniu.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #175 : Grudzień 01, 2007, 19:08:07 »

O chłodzeniu świetlówek czy statecznika? Bo ja nic nie chłodzę, tzn wiesz najwyżej potem dokupię jeszcze jeden statecznik, ale to skąd mam wiedzieć co gdzie podłączyć??

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #176 : Grudzień 02, 2007, 11:41:32 »

Chłodzić statecznik - chociaz moj przy 3 świetlówkach jest ciepły ale chłodzenia zdecydowanie nie wymaga. A co do podłączenia to wszystko jest rozpisane na stateczniku (schemat)
Deexer - co do wiekszej ilosci swietlowek / statecznikow... oczywiście że lepiej można sterować swiatłem kiedy się ma wszystko osobno ... pytanie tylko czy faktycznie jest nam to potrzebne ... ponadto co swietlowka to statecznik ... więc i koszty wzrastają. Ja tylko podałem przykład że przy 3 świetlówkach można lepiej dobrac sobie widmo ... no a włączanie osobno to już inna historia

P.S.
Wątek jest o pokrywach a nie o statecznikach więc chyba wystarczy tego OT Smiley

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #177 : Grudzień 02, 2007, 11:53:35 »

Smiley no to jeszcze mam  takie pytanie, czy zamiast odbłyśnika mogę dać folie aluminiową? I czy gdy pokrywa będzie nad powierzchnią wody czy muszę ją jakoś zabezpieczyć przed wodą przy oprawkach bryzgoszczelnych?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #178 : Grudzień 02, 2007, 12:38:19 »

Smiley no to jeszcze mam  takie pytanie, czy zamiast odbłyśnika mogę dać folie aluminiową?
Możesz
I czy gdy pokrywa będzie nad powierzchnią wody czy muszę ją jakoś zabezpieczyć przed wodą przy oprawkach bryzgoszczelnych?
Nie zabardzo rozumiem o co chodzi ...

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #179 : Grudzień 02, 2007, 12:51:52 »

O chłodzeniu świetlówek czy statecznika?

Chodzi o chłodzenie wody Smiley, pośrednio też więc świetlówek. Przy DIY pokrywie może odległość od tafli i ilość powietrza pod pokrywą jest większa niż przy zmodernizowym Wromaku i działa to trochę buforująco, ale dość oczywistym jest że większa ilość świetlówek to więcej ciepła. Szacuję że u mnie temperatura poszła o 2 stopnię w górę po dodaniu dodatkowych świetlówek (oczywiście woda się nagrzewa w miarę świecenia). Była jesień, idzie zima i wiosna to na razie się jeszcze nie martwię ale na lato będę musiał coś wykombinować, żeby nie ugotować zupy Wink. I o to mi głównie chodziło - jeżeli już robić pokrywę to zrobić ją od razu tak żeby potem nie trzeba było modernizować. A może się mylę...

I czy gdy pokrywa będzie nad powierzchnią wody czy muszę ją jakoś zabezpieczyć przed wodą przy oprawkach bryzgoszczelnych?
chodzi Ci o zabezpieczenia materiałów, czy elektryki?
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 29
  Drukuj  

Skocz do: