Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Pokrywy - z czego i jak zrobić
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 29
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywy - z czego i jak zrobić  (Przeczytany 289323 razy)
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #225 : Grudzień 02, 2008, 15:00:34 »

Mam ten sam problem co Martin tylko że się jeszcze wstrzymuje z zakupem pokrywy a akwarium około 30 l nie było w zoologicznym. Myśle o płycie spienionej PCV a o dziwo mój ojciec sam zaproponowal zrobienie jej. Tylko jak tam się robi otwór do karmienia??
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #226 : Grudzień 05, 2008, 12:59:58 »

U mnie problem rozwiązałem nastepująco:

1: Folia aluminiowa samoprzylepna (w takich rolkach o szer. 5cm) -> wykleiłem cały spód pokrywy
2: Po 3-dniowych poszukiwaniach udało mi się znaleźć świetlówkę energooszczędną na mały gwint o mocy 12W (odpowiednik 60W) i barwie światła 6500k

Po tych zabiegach na prawdę już fajnie świeci, nawet jak na tak małe akwarium.

Gdybym nie znalazł świetlówki to "zdłubałbym" belkę oświetleniową z kątowników aluminiowych na 2 świetlówki liniowe 8W.

wcale nie jest to trudne - wystarczy trochę chęci i zdolności manualnych.

Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #227 : Grudzień 07, 2008, 16:35:29 »

Mam ten sam problem co Martin tylko że się jeszcze wstrzymuje z zakupem pokrywy a akwarium około 30 l nie było w zoologicznym. Myśle o płycie spienionej PCV a o dziwo mój ojciec sam zaproponowal zrobienie jej. Tylko jak tam się robi otwór do karmienia??

Np. tak:

To pierwsza wersja mojej pokrywy, teraz jednak zdecydowałem się na zamontwanie świetlówki T8 15W. Oprawki bryzgoszczelne będą trochę wystawały.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
Kalzar
Nowy
*

« Odpowiedz #228 : Grudzień 16, 2008, 21:05:41 »

Cześć jak myślicie czy PCV spienione 8mm wystarczy do baniaka 240l 120x40 ?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #229 : Grudzień 17, 2008, 08:35:39 »

Wystarczy

wojtsss
Nowy
*

« Odpowiedz #230 : Grudzień 28, 2008, 13:14:43 »

Witam!
Ja moge podać ci kilka zalet i wad pokryw akwariowych z ksiązki "Akwarium Doskonałe"
"1.PLASTIKOWA
Zalety:Tania, i szeroko dostępna
Wady:Niewygodna w przypadku dużych zbiorników, ponieważ jest giętka. czasem brak możliwośći oświetlenia.
2.METALOWA
Zalety:Tania,lekka umożliwia łatwy dostęp do akwarium
Wady:Przestarzałe i mogą ulegać wgnieceniu ograniczone możliwości instalacji wielu żródeł światła
3.DREWNIANA
Zalety:może być wykonana w dowolnym rozmiarze i umożliwia montaż wielu żródeł światła dostępna w dowolnym kolorze i wykończeniu umożliwia najlepszy dostęp do akwarium.
Wady:Może się wyginać gdy jest przez długi okres poddawana działaniu wody ;niektóre rozmiary muszą być wykonane na specjalne zamówienie

Miłego Majsterkowania

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #231 : Styczeń 13, 2009, 18:54:49 »

3.DREWNIANA
Wady:Może się wyginać gdy jest przez długi okres poddawana działaniu wody

mój tip: zabezbieczyć drewno silikonem na całej powierzchni, a najlepiej - od wewnątrz przyklejać folie aluminiową na silikon.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
TOMASZ KRYŚ
Nowy
*

« Odpowiedz #232 : Styczeń 28, 2009, 19:01:56 »

witam wszystkich własnie zrobiłem sobie pokrywe z płyty wiórowej 18 mm okleina pcv mi mam zamiar ją jeszcze dodatkowo pomalować lakierem olejnym zewnętrznym do drewna z firmy śnieżka więc stąd pytanie czy któs juz malował tym lakierem albo wie czy on się nadaje 
Emmanuel
Nowy
*

« Odpowiedz #233 : Luty 09, 2009, 23:12:26 »

Witam wszystkich
Za kilka dni bede szczesliwym posiadaczem akwarium 110l.(robione na wymiar) 90x35x35. w akwa mam zamiar trzymać na pewno neonki + 2-3 jakies gatunki i sporo roslinek. Pokrywe bede robil sam, myslalem juz nad tym troche i jestem ciekaw waszych opinii. chce zrobic pokrywe z płyty wiórowej z tym ze w srodku bedzie pokryta jakims tworzywem sztucznym.  zalezy na tym zeby bylo jak najlżejsze i jak najtansze Wink od spodu pokrywy mam zamiar zamontowac jakies 2 swietlówki. W akwarium bedzie filtr wewnetrzny aquael fan-2 na pewno. grzalka 150W wystarczy do tego akwa?
dobry pomysł z takim zabezpieczeniem płyty wiórowej przez plastik? dodam ze do tego plastiku od wewnatrz przykleje jakas folie srebrna zeby ładnie światło odbijala. cala ta pokrywa musi wyjsc duzo taniej niz w sklepie i musi byc ladniejsza :Dnad oswietleniem sie jeszcze nie zastanawialem jeszcze nawet nie wiem co z czym sie je ale ten problem bede rozwazal pozniej na pewno beda jakies swietlowki i oswietlenie nocne z niebieskich diód Wink ale na razie trzeba zrobic sama pokrywe Wink pozwolicie ze zadam kilka pytan.
1.  jakie tworzywo bedzie do tego najlepsze, najtansze? ile kosztuje 1m kwadratowy?
2. Jakie świetlówki zamontowac?
3. jaka grzałke kupic?
4. płyty wiórowe maja jednakową grubosc czy sa roznej grubosci i ile w przyblizeniu kosztuje 1m kwadratowy?
5. jakim klejem kleic ten plastik?
6. co mi do tego wszystkiego jeszcze bedzie potrzebne? poza podstawowym wyposazeniem typu młotek wkrety itp
7. jakies propozycje od was? Cheesy

pozdrawiam Smiley
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #234 : Luty 09, 2009, 23:15:13 »

Drewniana pokrywa na pewno lekka nie będzie.

Zobacz sobie to: http://www.retez.pl/Budowa-pokrywy.php

Emmanuel
Nowy
*

« Odpowiedz #235 : Luty 10, 2009, 09:25:49 »

świetna strona Smiley na pewno sie przyda Smiley dzieki wielkie Cheesy
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #236 : Luty 12, 2009, 09:53:35 »

To i ja pochwalę się swoją inwencją Twórczą. Nie jest to pokrywa, lecz Belka oświetleniowa  Afro
Potrzebne materiały:
-brzeszczot (drobny, do plastiku) - 1szt - koszt 0zł (miałem w domu)
-listwa elektroinstalacyjna 40x25mm (2 metry) - koszt 7 zł
-Oprawa oświetleniowa Bryzgoszczelna firmy Lena Lighting 2x18W (koszt - Castorama 40 zeta)
-Drewnowkręty (10 szt) - Koszt - 15 groszy
-2 świetlówki (1x 865 i 1x827) - koszt ~17 zł (Castorama)

Razem: niecałe 65 zł.
Czas Pracy: 1 godzina

Jak?

Docinamy potrzebne odcinki listwy elektroinstalacyjnej ( W moim przypadku 1x75cm 2x34,5cm)
Podłączamy przewód przyłączeniowy (akurat miałem w domu) do oprawy oświetleniowej, podłączamy świetlówki, montujemy do dłuższej listwy.

2 krótsze listwy przykręcamy prostopadle do dłuższej na rogach.

Efekt Końcowy:

conley
Nowy
*

« Odpowiedz #237 : Luty 16, 2009, 10:05:14 »

^^^ więcej zdjęć poproszę Wink

edit: widzę, że to mój pierwszy post tutaj - Witam więc wszystkich bardzo serdecznie!
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2009, 10:07:28 wysłane przez conley » Zapisane
mati1234
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #238 : Luty 17, 2009, 19:26:49 »

ja wyciałem z kartonu papieru, a światło jest z tyłu akwa za widoczkiem

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26022.0

Zapraszam do komentowania mojego akwa!!!
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #239 : Luty 18, 2009, 21:07:12 »

ja wyciałem z kartonu papieru, a światło jest z tyłu akwa za widoczkiem

az jestem ciekaw jak sie to na kartonie trzyma...

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 29
  Drukuj  

Skocz do: