Witam wszystkich
Za kilka dni bede szczesliwym posiadaczem akwarium 110l.(robione na wymiar) 90x35x35. w akwa mam zamiar trzymać na pewno neonki + 2-3 jakies gatunki i sporo roslinek. Pokrywe bede robil sam, myslalem juz nad tym troche i jestem ciekaw waszych opinii. chce zrobic pokrywe z płyty wiórowej z tym ze w srodku bedzie pokryta jakims tworzywem sztucznym. zalezy na tym zeby bylo jak najlżejsze i jak najtansze

od spodu pokrywy mam zamiar zamontowac jakies 2 swietlówki. W akwarium bedzie filtr wewnetrzny aquael fan-2 na pewno. grzalka 150W wystarczy do tego akwa?
dobry pomysł z takim zabezpieczeniem płyty wiórowej przez plastik? dodam ze do tego plastiku od wewnatrz przykleje jakas folie srebrna zeby ładnie światło odbijala. cala ta pokrywa musi wyjsc duzo taniej niz w sklepie i musi byc ladniejsza :Dnad oswietleniem sie jeszcze nie zastanawialem jeszcze nawet nie wiem co z czym sie je ale ten problem bede rozwazal pozniej na pewno beda jakies swietlowki i oswietlenie nocne z niebieskich diód

ale na razie trzeba zrobic sama pokrywe

pozwolicie ze zadam kilka pytan.
1. jakie tworzywo bedzie do tego najlepsze, najtansze? ile kosztuje 1m kwadratowy?
2. Jakie świetlówki zamontowac?
3. jaka grzałke kupic?
4. płyty wiórowe maja jednakową grubosc czy sa roznej grubosci i ile w przyblizeniu kosztuje 1m kwadratowy?
5. jakim klejem kleic ten plastik?
6. co mi do tego wszystkiego jeszcze bedzie potrzebne? poza podstawowym wyposazeniem typu młotek wkrety itp
7. jakies propozycje od was?

pozdrawiam