Zaczynajac od początku, wymiary zewn. pokrywy (dł x szer. x wys.) 1730mm x 475mm x 115mm ze sklejki 6mm z wyjątkiem boków które są z 10mm.Środek ze wzgledu na długość pokrywy jest wzmocniony profilem kwadr. alu 20mm x 20mm do którego przykręciłem 5 zawiasów,(pokrywa jest otwierana do góry max 180`).Płyty boczne i górna tylna przykręcone i sklejone są do krawędziaka 20x20.Uchwyty świetlówek przykręcone są do profilu kwadr. alu 15mm x 15mm (zmieniłem to 3 tygodnie temu przy dokładaniu świetlówki, teraz w bardzo prosty sposób można wymienić oprawki, dołozyć świetlówki itd. wczesniej żeby coś zmienić musiałem dziurawić okleinę).
Pokrywa zachodzi na akwa tyle żeby zakryć listwę wzmacniającą wzdłużna, w moim przypadku jest to około 28mm, świetlówki są na wysokości około 40mm od lustra wody (10mm od wzmocnień poprzecznych).Wysokość pokrywy to 115mm, mozna zejść do prawie do 90mm przykręcając oprawki bezpośrednio do pokrywy.
Pokrywa nie leży bezpośrednio na akwarium, tylko stoi na kątownikach aluminiowych 30mm x 30mm.
Koszt moze być bardzo rózny w zależności od tego jakie rozwiazania zastosujesz.Głównie na cenę wpływaja stateczniki, oprawki i świetlówki, reszta to groszowe sprawy.Sama pokrywa (materiał, lakier, okleiny wkręty, klej itd bez w/w) kosztowała około 150zł.Do tego 3x stateczniki elektroniczne Vossloh Schwabe obecnie 78.99 zł/szt, 10x oprawki hermetyczne 8.59 zł/szt. i świetlówki 13zł - 25zł.Teraz to już trochę wyszło
, ale inwestycja w stateczniki naprawdę opłaca sie.
Jeśli mogę coś jeszcze zasugerować to tak:
1. Wysokość pokrywy (zwłaszcza przy nizszych wymiarach) bedzie zależna od wysokości oprawek, sprawdź zanim potniesz materiał.
2. Materiał - sklejka jest naprawdę dobra, stosunkowo tania i lekka.Po 1,5 roku uzytkowania żadnych defektów nie ma, mimo że miałem obawy co do 6mm na takiej długości.Możesz ewentualnie zrobić z 8mm to pewnie jeszcze twoje wnuki będą z niej korzystać
Przy sklejce potrzebne bedą wzmocnienia narożne np z krawedziaka 20x20 - musi być prosty.
3.Przed skręcaniem nawierć otwory małym wiertłem (w zależności od wkrętów) np 1.5mm, wkręt ładnie sie schowa gdy otwór bedzie miał "fazę"
4.Nie wiem co jeszcze mogłoby cię zainteresować, zerknij na zdjecia jeśli bedziesz miał jakieś pytania, służę pomocą.