Popielarczyk
Nowy
|
|
« Odpowiedz #30 : Styczeń 08, 2006, 11:00:39 » |
|
witam Zamiescilem nowe fotki z oswietleniem
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #31 : Styczeń 08, 2006, 12:42:14 » |
|
Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie statecznika na zewnątrz, w tym przypadku szybko zardzewieje i bedzie dodatkowo podnosił temperaturę w akwa (może być problem latem).
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Popielarczyk
Nowy
|
|
« Odpowiedz #32 : Styczeń 12, 2006, 19:10:19 » |
|
Statecznik napewno nie zardzewieje bo nie dziala na niego wilgoc (szyba nakrywkowa). A co do nagrzewania to statecznik elektroniczny nie nagrzewa sie prawie wcale, a porównujac ze zwyklym statecznikiem to niebo i ziemia.
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #33 : Styczeń 12, 2006, 19:24:58 » |
|
Na wczesniejszych zdjęciach było widać statcznik konwencjonalny (chyba że jestem w błedzie), jeśli jest to statecznik elektroniczny to ze względu na wilgoć rónież lepiej umieścić go na zewnątrz.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #34 : Styczeń 12, 2006, 20:40:28 » |
|
Na wczesniejszych zdjęciach było widać statcznik konwencjonalny (chyba że jestem w błedzie)(...) Nie jesteś w błędzie Też go tam widziałem Pokrywa bardzo estetyczna i solidna, jednak osobiście bałbym się zostawić wewnątrz niczym niezabezpieczonej "elektroniki". Ze względuna podwyższoną wilgotność żywotność wszystkich urządzeń napewno się zmniejszy.
|
|
|
|
|
|
|
Popielarczyk
Nowy
|
|
« Odpowiedz #35 : Styczeń 14, 2006, 11:49:13 » |
|
Tak wczesniej mialem zamontowany zwykly statecznik.
Jeszcze raz powtarzam szyba nakrywkowa idealnie chroni pokrywe przed wilgocia tak wiec nie ma obaw o zmniejszenie zywotnosci oswietlenia.
|
|
|
|
|
|
|
shrek1818
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #36 : Styczeń 21, 2006, 14:22:20 » |
|
a ja mam zamiar zrobić pokrywę z kawałków desek(grubości ok 1cm i szerokości 10cm a od góry sklejka mam zamiar łączyć to vikolem do drewna a zabespieczyć przed wodą wszystko lakierem bezbarwnym do drewna a od zewnątrz czarną farbą co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #37 : Styczeń 21, 2006, 15:21:14 » |
|
Pomysł ok, tylko do lakierowania wybierz lakier olejny, nie nitro itp szybkoschnące.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
gray5
Nowy
|
|
« Odpowiedz #38 : Styczeń 22, 2006, 00:58:59 » |
|
a ja zrobiłem pokrywe kilka dni temu z komacelu(spienione pcv) jakos to wygląda mi się podoba , okleje ją jeszcze folią czarny mat;] fotki zamieszcezale nieoklejonej:Pnie teraz ale moze w najblizszym czasie ogolnie zajęło mi to 2 dni jednego pomysł i początek 2 klejenie i skręcanie pokrywa juz oklejona , odwewnatzr odblaskową folią dławik znajduje sie poza pokrywą , swietlówki trzymają sie na standardowych uchwytach:] jak cos niejasne to pisac:P
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #39 : Luty 10, 2006, 15:27:28 » |
|
gray5 Czy otwierasz tę małą część czy dużą :?: Bo tak myślę że duża otwierana część umożliwiała by penetrację w akwarium bez zdejmowania pokrywy :idea:
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
gray5
Nowy
|
|
« Odpowiedz #40 : Luty 10, 2006, 20:58:37 » |
|
otwiera się dużą czesc pokrywy, jak bede mial pod ręką aparat, wrzuce tutaj fotke;]
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #41 : Luty 23, 2006, 22:58:28 » |
|
Z jakiej grubości pcv robiłeś pokrywe i ile cie to kosztowało ? Głównie chodzimi o cene pcv, bo moim regionie jest strasznie drogie, płyta 100x50x3 kosztuje ok 30zł, a im grubsze tym droższe
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
andy84
Nowy
|
|
« Odpowiedz #42 : Marzec 08, 2006, 08:04:02 » |
|
Witam Jestem nowym uczestnikiem forum. Także przymierzam się do budowy pokrywy. Mam do Was pytanie, jaka maksymalna długość kabla może być między świetlówkami a statecznikami. Chciałbym stateczniki umieścić z całą elektryką pod akwarium. Czy są jakieś wytyczne co do tego. Pozdrawiam wszystkich.
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #43 : Marzec 08, 2006, 10:50:48 » |
|
Ma ktoś może pomysł z czego zrobić pokrywę na coś w rodzaju kuli :?: Przekrój przez to coś mniej wiecej taki:
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 18, 2006, 22:30:03 » |
|
Witam Jestem nowym uczestnikiem forum. Także przymierzam się do budowy pokrywy. Mam do Was pytanie, jaka maksymalna długość kabla może być między świetlówkami a statecznikami. Chciałbym stateczniki umieścić z całą elektryką pod akwarium. Czy są jakieś wytyczne co do tego. Pozdrawiam wszystkich.
Mnie to też interesuje. Może ktoś odpowiedzieć na ten post ? Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|