Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Pokrywy - z czego i jak zrobić
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 29
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywy - z czego i jak zrobić  (Przeczytany 284286 razy)
Popielarczyk
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Styczeń 08, 2006, 11:00:39 »

witam
Zamiescilem nowe fotki z oswietleniem
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Styczeń 08, 2006, 12:42:14 »

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie statecznika na zewnątrz, w tym przypadku szybko zardzewieje i bedzie dodatkowo podnosił temperaturę w akwa (może być problem latem).

385 l - dyskowce
Popielarczyk
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Styczeń 12, 2006, 19:10:19 »

Statecznik napewno nie zardzewieje bo nie dziala na niego wilgoc (szyba nakrywkowa). A co do nagrzewania to statecznik elektroniczny nie nagrzewa sie prawie wcale, a porównujac ze zwyklym statecznikiem to niebo i ziemia.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Styczeń 12, 2006, 19:24:58 »

Na wczesniejszych zdjęciach było widać statcznik konwencjonalny (chyba że jestem w błedzie), jeśli jest to statecznik elektroniczny to ze względu na wilgoć rónież lepiej umieścić go na zewnątrz.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #34 : Styczeń 12, 2006, 20:40:28 »

Cytat: Sebastian
Na wczesniejszych zdjęciach było widać statcznik konwencjonalny (chyba że jestem w błedzie)(...)

Nie jesteś w błędzie Smiley Też go tam widziałem Smiley

Pokrywa bardzo estetyczna i solidna, jednak osobiście bałbym się zostawić wewnątrz niczym niezabezpieczonej "elektroniki". Ze względuna podwyższoną wilgotność żywotność wszystkich urządzeń napewno się zmniejszy.

Popielarczyk
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Styczeń 14, 2006, 11:49:13 »

Tak wczesniej mialem zamontowany zwykly statecznik.

Jeszcze raz powtarzam szyba nakrywkowa idealnie chroni pokrywe przed wilgocia tak wiec nie ma obaw o zmniejszenie zywotnosci oswietlenia.
shrek1818
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Styczeń 21, 2006, 14:22:20 »

a ja mam zamiar zrobić pokrywę z kawałków desek(grubości ok 1cm i szerokości 10cm a od góry sklejka mam zamiar łączyć to vikolem do drewna a zabespieczyć przed wodą wszystko lakierem bezbarwnym do drewna a od zewnątrz czarną farbą co o tym sądzicie?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Styczeń 21, 2006, 15:21:14 »

Pomysł ok, tylko do lakierowania wybierz lakier olejny, nie nitro itp szybkoschnące.

385 l - dyskowce
gray5
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Styczeń 22, 2006, 00:58:59 »

a ja zrobiłem pokrywe kilka dni temu z komacelu(spienione pcv)
jakos to wygląda mi się podoba , okleje ją jeszcze folią czarny mat;]
fotki zamieszcezale nieoklejonej:Pnie teraz ale moze w najblizszym czasie ogolnie zajęło mi to 2 dni jednego pomysł i początek 2 klejenie i skręcanie

pokrywa juz oklejona , odwewnatzr odblaskową folią dławik znajduje sie poza pokrywą , swietlówki trzymają sie na standardowych uchwytach:]
jak cos niejasne to pisac:P
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #39 : Luty 10, 2006, 15:27:28 »

gray5
Czy otwierasz tę małą część czy dużą :?:
Bo tak myślę że duża otwierana część umożliwiała by penetrację w akwarium bez zdejmowania pokrywy :idea:

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
gray5
Nowy
*

« Odpowiedz #40 : Luty 10, 2006, 20:58:37 »

otwiera się dużą czesc pokrywy, jak bede mial pod ręką aparat, wrzuce tutaj fotke;]
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Luty 23, 2006, 22:58:28 »

Z jakiej grubości pcv robiłeś pokrywe i ile cie to kosztowało ? Głównie chodzimi o cene pcv, bo moim regionie jest strasznie drogie, płyta 100x50x3 kosztuje ok 30zł, a im grubsze tym droższe

385 l - dyskowce
andy84
Nowy
*

« Odpowiedz #42 : Marzec 08, 2006, 08:04:02 »

Witam
Jestem nowym uczestnikiem forum. Także przymierzam się do budowy pokrywy. Mam do Was pytanie, jaka maksymalna długość kabla może być między świetlówkami a statecznikami. Chciałbym stateczniki umieścić z całą elektryką pod akwarium. Czy są jakieś wytyczne co do tego.
Pozdrawiam wszystkich.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Marzec 08, 2006, 10:50:48 »

Ma ktoś może pomysł z czego zrobić pokrywę na coś w rodzaju kuli :?: Przekrój przez to coś mniej wiecej taki:

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 18, 2006, 22:30:03 »

Witam
Jestem nowym uczestnikiem forum. Także przymierzam się do budowy pokrywy. Mam do Was pytanie, jaka maksymalna długość kabla może być między świetlówkami a statecznikami. Chciałbym stateczniki umieścić z całą elektryką pod akwarium. Czy są jakieś wytyczne co do tego.
Pozdrawiam wszystkich.

Mnie to też interesuje. Może ktoś odpowiedzieć na ten post ?

Pozdro
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 29
  Drukuj  

Skocz do: