Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Pokrywy - z czego i jak zrobić
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 29
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywy - z czego i jak zrobić  (Przeczytany 284477 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #75 : Styczeń 27, 2007, 23:56:31 »

Hej, super link - 100krotne dzieki!  Good !

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #76 : Styczeń 28, 2007, 09:19:29 »

chyba oboje nie mamy wątpliwości, że będą zachwycone, choć również nie podlega dyskusji że przy takim oświetleniu żaden nowicjusz by sobie nie poradził z glonami i nawożeniem.

Osobiście uwazam, że sam Grolux też by wystarczył do takiego małego akwarium ale oczywiście wszystko zalezy od tego co chcemy tam robić i jakie gatunki chcemy sadzić.

PS: 1,34 W/L to jeszcze nie kosmos, aczkolwiek jest to dużo, a nawet bardzo. Widziałem akwaria oświetlone mocą prawie 2W/L.

myślę, że miesiąc po założeniu mogę się wypowiedzieć: krewetkarium funkcjonuje, aczkolwiek jest "na krawędzi" zaglonienia - wymaga bardzo regularnych i częstych zabiegów. Aczkolwiek rośliny rosną jak szalone - a dokładnie o to mi chodziło.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #77 : Luty 14, 2007, 14:17:12 »

Witam mam zamiar zrobić pokrywę. Moje akwarium ma dośc nietypowe kształty przednie krawędzie są sksiosane kształt sześcianu podobne bardzo do tego akwarium
http://www.allegro.pl/item166286274_okazja_akwarium_w_dobrej_cenie.html#photo
Jak myslicie mógłbym zrobić pokrywę na takie coś Huh
Facet w zoologu powiedział mi że na to akwarium nie idzie zrobić pokrywy na zamówienie, a więc postanowilem się wziąc do roboty i samemu zrobic pokrywę. Proszę odpowiedzicie jak najszybciej.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Luty 15, 2007, 08:40:25 »

Dlaczego nie...? Dla każdego akwarium da się zrobić pokrywę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #79 : Luty 15, 2007, 12:52:43 »

No właśnie nie bardzo. Tak jak mówilem u mnie w sklepie powiedzieli mi, że nie da rady zrobić na tak nietypowe akwarium pokrywy. Ale jachu mówił, że sprawdzi u siebie w sklepie.  Wink Wink Wink Wink Wink Wink

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #80 : Luty 15, 2007, 17:19:27 »

Mysle, ze potrzebowalbys przede wszystkim taka pilke (z podstawa) do ciecia pod katem. Wtedy moglbys zrobic np. z karniszy do firanek. Ja akurat przedwczoraj to wyprobowalem i idzie swietnie, tylko ja nie mam takiej pily i robilem jakby na zakladke (akwa zwykle prostokatne). Wtedy trzeba rogi czyms zaslepic, bo karnisze sa puste w srodku. Ja ponaklejalem na rogach plastikowe katowniki. Nie wyglada super ale karnisz 180cm za 18,90 a "dach" zrobilem z resztki mlecznej akrylowej plyty bo mi zostala po robieniu kuchni w chacie. Ale do twojego akwa musisz ciac pod katem 22,5° i 45°

Aaaah... zapomnialem:
w karniszach jest troche nieteges, ze maja ponawiercane dziurki do montowania do sufitu co ok 30 cm - to trzeba jakos zaslepic. Wkurzajaca rzecz!  Wściekły
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2007, 22:04:58 wysłane przez Oswald » Zapisane

jogi_18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #81 : Luty 15, 2007, 18:55:31 »

Wy tu wszyscu o samych pokrywacha ja jestem ciekawy co jeszcze trzeba do sporzadzenia takiej pokrywy??
mam akwa 240l 120x40(dl. x szer.)i do tego mam jakos pokrywe ze sklepu!!
ale teraz kupilem male akwa z zamiarem trzymanai krewetek i chceialbym taka pokrywe skonstruowac!!
Chcialbym zeby mi ktos powiedzial dokladnie co trzeba do skonstruowania takiej pokrywy!!
bo w tej poktywie ze sklepu sa takie 2 male transformatork pod ktorymi pokrywa pekla od nagrzania i musialem kleic silikonem:/
nie polecam kupowania czegos takiego!!
wiec moje pytania:

1Czy mysi byc w tej pokrywie taki transformatorek?
2 jak tak to gdzie dostac cos takiego?
3gdzie znajde schemat instaleci elektrycznej??

240L-MALAWI
15L-Krewetkarium
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #82 : Luty 15, 2007, 22:01:21 »

1Czy mysi byc w tej pokrywie taki transformatorek?
2 jak tak to gdzie dostac cos takiego?
3gdzie znajde schemat instaleci elektrycznej??

Transformatorek - a dokladnie rz.b. statecznik jest do swietlowek, ktore sa w pokrywie. Stateczniki sa zwykle i elektroniczne. Do tych zwyklych potrzebny jest jeszcze starter (takie cos, wyglada jak bateria). Te elektroniczne sa lepsze bo zuzywaja mniej pradu i swietlowki maja dluzszy zywot - ale sa drozsze. Statecznik musisz dobrac odpowiednio do mocy swietlowki. Wszystko dostaniesz na: http://www.aqva-light.pl/
tam tez pan Ci odpowie na ewentualne pytania. Zwykle stateczniki mozesz kupic np. w Castoramie itp. Na statecznikach jest narysowany schemat instalacji.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #83 : Luty 16, 2007, 10:50:52 »

Można też wykorzystać elektronikę ze świetlówki energooszczędnej - mam takie coś w krewetkarium i spisuje się cacy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Eldhar
Nowy
*

« Odpowiedz #84 : Luty 16, 2007, 21:21:46 »

Witam. To mój pierwszy post na forum, choć lekturą zajmuję sie już jakiś czas.

Zrobiłem bimbrownię i żeby działała musiałem też zająć się oświetleniem. Zmontowałem pokrywę z paneli podłogowych. Mam świetlówki 3x 18W. Wszystko jest ok poza jedną rzeczą. Stateczniki się nagrzewają dość intensywnie. Chcę zrobić chłodzenie coś jak w komputerze. Widziałem na zdjęciach z forum że ktoś coś takiego ma. Mam wiatraki na 12V, transformator o mocy 20-60W. Problem w tym, że nie bardzo wiem jak podłączyć te wiatraki. Mają trzy kable jak to zwykle. Czarny, czerwony i żółty. Podłączyłem czerwony i czarny, ale nie ma  żadnego efektu. Które kable podłączyć żeby zaczęły sie kręcić.

Chciałem kupić wiatraki na 220V ale cena (38 zł/szt.) mnie troche odstraszyła.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Luty 16, 2007, 22:17:08 »

Podłączałeś dobrze, (przewód żółty słuzy do monitorowania obrotów) tylko czy odpowiednimi biegunami (+ do +, - do -), druga sprawa to teansformator - nie może to być tylko transformator, musi być jeszcze układ stabilizujący, najlepiej kup zasilacz z regulowanym napięciem tylko o mocy nie mniejszej niż 1000 mA, bedzie grzał się i w końcu przepali.
Ja mam  zasilacz First 2000mA ( http://www.rtv.megasam.info/product_info.php?products_id=641 ) ten daje radę 2 wentylatorom wysokoobrotowym, o mniejszej mocy (1000mA) strasznie grzały się i nie dawały tyle mocy ile trzeba.

385 l - dyskowce
Eldhar
Nowy
*

« Odpowiedz #86 : Luty 16, 2007, 22:29:57 »

Dzięki za odpowiedź. Już myślałem, że dwóch kabli nie potrafie połączyć.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #87 : Luty 18, 2007, 22:45:07 »

Mam pytanie Sebastian czy mógłbyś mi powiedzieć wszystkie materiały potrzebne do zrobienia profesjonalnej pokrywy Huh Zależy mi na tym, abyś mi to szybko powiedział bo jutro jadę do Castoramy. Byłbym ci bardzo wdzięczny jakbys podał mi cennik co ile z tych potrzebnych rzeczy kosztuje Huh

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #88 : Luty 18, 2007, 22:52:59 »

Cennika nie mam, po za tym w różnych regionach są różne ceny. Materiały również sam wybierasz, z czego zrobić jest w tym wątku, musisz tylko pomierzyć ile czego bedzie potrzeba.

385 l - dyskowce
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #89 : Luty 19, 2007, 23:44:05 »

Sebastian mam do Ciebie takie pytanie jak długo można robić pokrywę do 80l Huh

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 29
  Drukuj  

Skocz do: