neo_ns
Nowy
|
|
« Odpowiedz #45 : Marzec 10, 2006, 00:55:29 » |
|
Sory bo zabardzo niezalapalem w takim razie skoro kwas akumulatorowy ma sterzenie 25% a ja potrzebuje 1L kwasu o sterzeniu 2% to ile ma byc kwasu a ile wody dest ?
|
|
|
|
112L 80x35x40 SUMP 39L AT-306 2000l/h h=200cm Woda:pH - 6,5 GH-8 KH-4 CO2-35 NO3-15 Ryby:3Bojowniki(on+2ona) 10xGupik Rośliny:Cabomby, Anubias, Rogatek sztywny, Moczarki, Limnofila wodna, Lileopsis nowozelandzki, Bakopa karolińska, Ludwigia płożąca
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #46 : Maj 12, 2006, 20:39:42 » |
|
Powiem tak, zamiast kationitu to kupcie sobie filtry RO są już od 300zł. Mi kationit się rozerwał i śmierdizało gównem (serio)
|
|
|
|
126L neonki czerwone kiryski kiryśnik zbrojniki
|
|
|
erdee
Nowy
|
|
« Odpowiedz #47 : Maj 27, 2006, 19:32:01 » |
|
Witam wszystkich aqua maniaków. Po pierwsze wysuszenie kationitu prowadzi do jego trwałego uszkodzenia i można go ..... Po drugie zamiast kwasu do regeneracji można używać roztworu soli kuchennej. O ile dobrze pamiętam to ½ szklanki soli na 1 litr wody. Natomiast co do wydajności jaką otrzymujesz to mam wątpliwości i proponuję sprawdzenie testów których używasz. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #48 : Maj 27, 2006, 20:20:57 » |
|
Po drugie zamiast kwasu do regeneracji można używać roztworu soli kuchennej. Jesli jest to kationit wodorowy to nalezy używać kwasu a nie soli. Natomiast używanie kationitu w trybie sodowym (regenerowanego właśnie solą - 10% roztworem) może szybko doprowadzić do kumulacji jonów sodu, dlatego powinno stosować się kationit wodorowy.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Boo
Zainteresowany
Technologia Żywności AR Poznań
|
|
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 05, 2006, 09:34:09 » |
|
Włączajac sie do tematu podam tylko adres: http://www.zoolek.pl/index.php3?id=publikacje&id_pub=kationityZnajdziecie tu trochę informacji o budowie, działaniu i regeneracji kationitów wodorowych i sodowych.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2006, 09:36:16 wysłane przez Boo »
|
|
Od nowa i z wykopem
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 07, 2006, 08:48:39 » |
|
Pewnie pytanie po raz n-ty, ale jakos nie moge tego znaleźć na forum Otóż przymierzam się do zakupu takowego filtra RO. http://www.allegro.pl/item108169505_osmoza_akwa_ro_130_nowy_ro_usa_najtaniej_hit_gwara.htmlCo o tym myślicie ? Może ktoś już nabył i może się podzielić "wrażeniami" ? Niestety parametry wody u mnie w kranie są beznadziejna a noszenie wody ze sklepu juz mnie dobija, a teraz przy 3 akwa to zaczyna sie powoli robić nieopłacalne. Aha, na jak długo coś takiego wystarczy, biorąc pod uwagę, iż miesięcznie będę filtrował gdzies ok 100 litrów wody ? No nic ... kupiłem ... Także proszę już sobie darować komentarze, że to jest do bani - teraz to się już sam przekonam . Chociaz nadal interesuje mnie na ile coś takiego wystarczy ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2006, 08:29:09 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
RoN
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 21, 2006, 17:02:34 » |
|
seboos i jak ci wychodiz ten filtr ro ? Ja mam w akwarium two 24 tww 12 ph 6.5-7 Wode z kranu two 24 tww 12 ph 8 Akwarium 200L 180 -190 netto ostatnio wlalem 15L wody destylowanej i 10 z kranu i paramety w akwarium nie zmienily sie wogole gdzies znalazlem jakis pzelicznik to wychodzi ze mosze wymienic 100L wody zeby miec two 12 a to koszt okolo 200zł na wode destylowana wiec tak sie zastanawiam moze by kupic taki filt i tylko wykozystywac go do podmian wody ? raz zastosowac w akwarium a potem co miesica 40L tylko Jak sadzisz na ile cos takiego mi wystarczy ? i czy cos mu sie nie stanie jak nie bedzie pracowal np przez tydzien - dwa ?
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 22, 2006, 07:17:04 » |
|
No filtr mi się jednak opłacił. Co prawda nie mieszam tego z kranówą bo proporcje były by niewspółmierne do tego jakie prametry chciałbym uzyskać (jakie 1:5, na 1 litr kranówy 5 litrów z RO), ale spokojnie mogę teraz kupic tanią wodę z plusa i mieszać więc jednak jest taniej no i nie trzeba tyle wody targać U mnie filtr nie pracuje codziennie, od czasu do czasu tylko go "przepłucze" plus to co nalewam do podmianek. Filtracja była ok (TW* ~ 0), teraz nie wiem, bo już dawno nie mieżyłem (mogło nieco spaść ze względu na nieużywanie codziennie). Tak czy inaczej jestem zadowolony z zakupu. Teraz dodatkowo się przyda, bo z 60l mam zamiar zrobic Black Waters o niskiej twardości. Aha, no i stosunek wody przefiltrowanej do odpadu jest mniej więcej 1:2. (ciekawe jak będzie gdybym przepuścił wodę bardziej miękką...) Faktycznie, żeby obniżyć parametry to jednak trzeba sporo tej wody wymienić (ale ofc stopniowo a nie na raz - poźniej sie to stabilizuje). Jak tylko zrobię testy to zaraz zapodam jaka jest teraz wydajność EDIT: Wszystko OK (TW* dalej ok 0, pH - kwaśne)
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2006, 07:21:06 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
RoN
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 25, 2006, 20:06:10 » |
|
kurde ale ma ochote na filtr ro no ale narazie nie mam floty i bede zmoszoby obnizyc kationitem ogolnie ktos napisal ze jak kationit sie rozerwie t osmierdzi gown... To prawda? Bo ja mieszkam w bloku no i troche nie koniecznie bylo by fajnie jak by w calym mieszkaniu smierdzialo za kazdym razem jak bede pzygotowywal wode do podmian http://www.allegro.pl/item126548396_kationit_1_litr_zloze_zmiekczajace_wode.htmltaki kationit jest cos wart ? bo ktos tez napisal ze jak wysechnie to jest do dup.. Ogolnie kupic taki czy jakis filtex k ? Edit: Jak komus sie spieszy to niech sobie usjadzie !! Kurde po spieszylem sie dzis troche i pojedzilem po sklepach w poszukiwaniu kationitu lub Filtrex'a k no i znalazlem unas tylko Aquafix zoolek'a Two wymieniacz jonowy "woreczek przeplywowy do obnizenie twardosci ogolnej" Kupilem na wszelki wypadek dwa (14zł) pzygotowalem sobie lejek z butelke 2l jeden woreczek wcisnolem w korek od lejka zeby woda powoli przelewala sie a drugi wcisnolem w slaufik ktorym podawalem wode do Lejka. wszystko ladnie pracowala woda powoli sobie kapala najpierw z szlaufika potem z lejka do 5L butli okolo 1L na min po zbadaniu wodu two wynosilo 24 !! tyle co przed wlaniem!! Ogolnie chyba te woreczki to bieda jakas albo nie wiem co zrobic. Znaczy wkuzylem sie i jeden zawieslilem na sznureczku pzy wylocie filtra okol o12 to przed chwila jak badalem (po okolo 12h) to nadal mam two 24 a drugi umiesilem w tej butelce 5 l i co jakis czas potrzasalem nia to teraz twardosc tez wynosi 24 bieda ! nie wiem moze trzeba te woreczki zregenerowac
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2006, 23:26:42 wysłane przez RoN »
|
|
|
|
|
RoN
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 29, 2006, 16:11:31 » |
|
dzis dostalem ten kationit z allegro okolo 1L po przepuszczeniu wody o parametach two 24 tww 12 wychodza mi two 0-2 tww 12-14 ? Czy to normalne ze two spadlo a tww nie ?
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 29, 2006, 16:22:56 » |
|
Gdzieś tu na forum czytałem, że jakiś związek (chyba) w wodzie przekłamuje tą wartość tylko nie pamiętam co to było i o co dokładnie chodziło. Może ktoś pamięta Jakie masz testy ?
|
|
|
|
|
|
|
RoN
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 29, 2006, 21:08:15 » |
|
testy mam "zoolek" kupilem two i tww za 17.50
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 29, 2006, 22:52:50 » |
|
Gdzieś tu na forum czytałem, że jakiś związek (chyba) w wodzie przekłamuje tą wartość... Może to dotyczyć np wodorowęglanów związanych z kationami sodu, nie mniej kiedyś używałem kationitu w trybie sodowym (nie polecam) i obie twardości były bliskie zera, albo kationit jest/był niewłasciwie regenerowany albo z testem coś nie tak.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
RoN
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 30, 2006, 13:44:36 » |
|
cala noc moczylem okolo 800gr kationitu w 400gr soli nie jodowanej i rano mialem takie parametry wody two 0-2 tww 12 tww badalem testami "zoleka" i sery i pomiary wychodzi taki sam wiec testy sa dobre. Czy jest mozliwosc ze kationit jest jakis zly ? W jaki sposub go jakos zreperowac albo obnizyc tww ? Posiadam taki kationit http://www.allegro.pl/item126548396_kationit_1_litr_zloze_zmiekczajace_wode.html
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 30, 2006, 14:54:39 » |
|
Pisałem juz o tym że nie powinno używać się kationitu w trybie sodowym, właśnie ze względu na wprowadzanie sodu który jest w bardzo małych ilościach wykorzystywany, przez co szybko może dojść do kumulacji. Lepszym rozwiazaniem będzie zastosowanie kationitu w trybie wodorowym, a najlepszym stosowanie obydwóch w takich samych proporcjach.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
|