Z kationitom jest wszystko OK. To tester Tww przekłamuje w tym wypadku. Ja też po zakupie kationitu myślałem tak jak Pan że woda jest niezmiękczona do końca. I oddałem próbkę wody do zbadania w laboratorium zmiękczalni przemysłowej i tam mi powiedziano, że woda jest miękka a to co pokazuje tester to jest zawartość m.i. węglany sodu (który nie powoduje twardości).
Dokladnie o tym pisałem
Może to dotyczyć np wodorowęglanów związanych z kationami sodu... Testy akwarystyczne do badania TWW mierzą
zawartość węglanów i wodorowęglanów, w wodzie są one zazwyczaj powiązane z jonami odpowiadającymi za twardość i wówczas wynik odpowiada rzeczywistej wartości. Jeśli zaczynamy ingerować w parametry wody, w tym przypadku wprowadzając dodatkowe kationy sodu (powiązane z wodorowęglanami) wynik pomiaru jest niedokładny (zawyżony). Przyjmuje się wówczas że TWW = TWO, na ile jest to dokładne bez wizyty w labolatorium trudno powiedzieć. Dodam jeszcze że taka sama sytuacja będzie występowała gdy w celu podniesienia TWW zastosujemy sodę oczyszczoną.
Dodatkowo skoro ustawiam co2 na podstawie tww 12 i ph 7 to zle ustawiam ?
Ja ustawiam podobnie z tym że dla mnie wartością bazową jest pH, a TWW dobrałem tak aby zawartość CO2 była optymalna. W twoim przypadku należy przyjąć że TWW = TWO, mimo wszystko zrezygnowałbym z tego kationitu, albo przynajmniej mieszał z wodą kranową.
A tak pozatym gdzie moge dostac kationit wodorowy bo na allegro chyba sa tylko sodowe ?
W większości sklepów internetowych, najłatwiej dostępny jest Zooleka
Filtrax K, przy okazji trzeba zaopatrzyć się w kwas solny i regenerować 5-8% roztworwm.