Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Wyczyszczanie glonow, slabe oswietlenie
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyczyszczanie glonow, slabe oswietlenie  (Przeczytany 7330 razy)
camensky
Nowy
*

« : Styczeń 08, 2008, 21:42:45 »

Witam. Zalozylem akwarium przed swietami i wyjezdzajac na swieta zostawilem aby sobie pochodzilo na pusto (bez ryb). Po powrocie (jakies 1.5 tygodnia) zastalem taka inwazje glonow ze moglem garsciami wylawiac (moze troche przesadzam  Cheesy). Wyczytalem ze sa to przede wszystkim okrzemki a takze (najprawdopodobniej) zielenice. Wpuscilem jakis ALGEN KILLER ale to nic nie dalo. Mam taki plan, aby spuscic wode, wyplukac zwirek z osadu glonow, wyplukac rosliny, skale itd, wpuscic z powrotem i od razu ryby. Przy okazji wymienie pare roslij bo glony je wrecz zadusily i juz ledwo sapia. Z parametrow wody wynika, ze wszystko jest ok oprocz PH=8. Rozne sa opinie jak je obnizyc (chemia, woda destylwoana) co polecacie? Druga przyczyna jest zbyt slabe oswietlenie (2x18W na 112L), mam dylemat czy wymienic to na 2x24W co bedzie mnie dosyc sporo kosztowalo (ok. 150-200 pln) czy dolozyc odblysniki (tylko czy one cos daja w ogole i czy dadza w moim przypadku). Chyba takie wyczyszczenie wszystkiego dobrze zrobi, a chwilowe wysadzenie roslin bardzo im nie zaszkodzi. Jakie ryby polecacie wpuscic w zwiazku z tymi glonami no i jak z tym swiatlem? Ciezko jest mi cokolwiek swiatla dolozyc bo to pokrywa z plastiku i zamontowane ma tylko 36W (mnostwo taki na allegro). Nizej podaje parametry akwarium:

112L
temp: ok. 27 C
NO3  15 mg/l
NO2  0  mg/l
GH   10 *d
KH   6  *d
pH   8  pH
swiatlo przez moja nieobecnosc bylo 12h, teraz zmniejszylem do 8. (2x18W)
rosliny: Echinodorus parviflorus, Anubias barteri Nana, Chlorophytum bichetti, Alternanthera lilacina, Glossostigma elatinoides, Alternathera cardinalis.- tylko pierwsze dwie sie dobrze trzymaja, nie liczac okrzemek na lisciach.

ps. Czytalem duzo bedac offline, wiec prosze mnie nie atakowac, ze mam nic nie przeczytane i od razu wale z pytaniem  Wink
bullet
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2008, 21:57:52 »

Ja na Twoim miejscu obniżył bym ph i temperature, dodał szybko rosnących roślin, które obniżą poziom azotanów i wpóścił jakieś zwierzęta których dieta oparta jest na glonach i nie koniecznie musi to być zbrojnik(glonojad) np. ślimaki( tyle, że dosyć szybko się mnożą) kosiarki lub otoski(są raczej wymagające). Stadko molinezji pasowałoby. Ale chyba najlepiej bedzie usunąć je własnoręcznie  Wink
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2008, 21:58:10 »

jesli masz okrzemki to znaczy,ze oswietlenie jest za slabe Wink nie wpuszczaj ryb a zrob tak- ylej polowe wody i wlej czystej odstanej. nie plucz zwiru. umierajace rosliny usun. dokladnie wyssaj z dna co sie da z glonow. nie wlaczaj oswietlenia po podmianie przez kilka dni. niech wszystko idzie tylko niewlaczaj swiatla. po tygodniu podmiec jeszcze 20% wody, oswietlaj od 7 godzin i co 2 dni po 1h wiecej. zaopatrz sie w odpowiednia ilosc roslin- akwarium bedzie dojrzale i roslinki powinny szbko zlapac "zug" Wink jesli nie planujesz posiadania mchow w akwarium to kup kosiarki- jako jedyne rzucaja sie na glony nitkowate- 3 sztuki kosiarki plus 5 otoskow u ciebie wystarczy Smiley poki co to ciagnij na tym oswietleniu ale pamietaj o regularnych podmiankach. dokup po prostu jak uzbierasz dodatkowe 2X 18W. wtedy bedziesz mogl sobie pozwolic na pieknego roslinniaka. do tego czasu skupiaj sie na roslinach razej malo wymagajacych a majacych apetyt na azotany i/lub malo wymagajacych. jet ich multum do wyboru. po prostu zapomnij o trawnikowatych i czerwonolisstnych, ale doczekasz sie tego Wink
co do pH... sprobuj chemii ale najlepiej to postaraj sie jeszcze o garbniki i zwiazki humusowe, przy twojej twardosci powinno sie udac zbic pH do 7 przy uzyciu torfu wloknistego w filtrze lub lignitu lubTorfinu tropicala Wink a zamiast torfinu do lepiej stosowac wywar z torfu (jesli sie nie ma na niego miejsca w filtrze)- zdecydowanie taniej Wink

bullet
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2008, 22:02:49 »

Coś mi sie wydaje, że torfin tropicala można użyć gdy woda jest raczej kwaśna, przy ph powyżej 7 przy użyciu coś się wytrąca, nie pamiętam dokładnie ale jak sprawdze to napisze.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2008, 22:14:28 »

pewnie zwizki humusowe polacza sie z weglanem wapnia Wink moze zrobic sie maly osad... ale torf nigdy nie zaszkodzi Wink

camensky
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2008, 22:58:50 »

Tak patrzylem na te pokrywe to jeszcze jedna 18W zmieszcze, dwu nie wcisne, nie ma szans. I tak chyba zrobie, skoro przyczyna jest slabe oswietlenie. Przynajmniej bedzie wymagane 0.5W/L. Czy rosliny nie padna od paru dni bez swiatla? Kiedy mam wpuscic ryby, chyba nie od razu po podmianie? Moze lepiej wlac stara wode i wpuscic kosiarki od razu, bo mchow zadnych nie planuje, moje glony wygaldaja jak calkiem niezly mech Cheesy Czy odblysniki realnie cos daja czy raczej je sobie odpuscic? Mam dwie zwykle swietlowki, jaka trzecia kupic? Jakas specjalna typy SUN-GO czy AQUA-GO ? Dzieki za pomoc Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2008, 09:58:19 »

Te "zwykłe świetlówki" najlepiej wymienić na jakieś akwarystyczne. Polecam Philipsa 840 (żółtawe światło), 865 i 965 (biale światło) i Philips Aquarelle (różowe światło wybarwiające ale bardzo dobra dla roślin) albo Sylvanię (Aquastar + Gro-Lux). Dołożenie dodatkowej 18W świetlówki do akwarium 112 l nie jest problemem. Kupić je można wysyłkowo np w www.aqva-light.pl. Sklep jest sprawdzony. Tam można również kupić wszelkie rzeczy potrzebne do dołożenia światła jak oprawki bryzgoszczelne, uchwyty (klipsy) do mocowania świetlówki, przewody itp.

Przeczytaj:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6860.0.html 

oraz

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6742.0.html

Jeśli możesz dokup odbłyśniki, kierują na prawdę dużo więcej światła w stronę albo wyklej wnętrze obudowy samoprzylepną srebrną folią. Tak jak pisali poprzednicy zaopatrz się w dużą ilość szybkorosnącego zielska jak rogatek, limnofila sessiliflora, kabomba, rotala rotundifolia, heterantera, bakopa, rogatek i hygrophila (nadwódki) czyli coś co rośnie szybko i wysoko co wyciągnie nadmiar związków azotowych w akwarium. Duża ilość to nie znaczy po 1 roslinie z każdego ale co najmniej po 5 szt. W te rośliny możesz się zaopatrzyć np. u Kasandry (www.holender.org). Glony usuwaj mechanicznie, nie rób gwałtownych akcji w akwarium bo tylko pogorszysz sprawę. Ph z czasem samo powinno sie ustabilizować a to ono przypuszczalnie jest głównym winowajcą jeśli chodzi o zielenice a nie to, ze masz za mało światła. Podmiany 30% co tydzień a glony usuwaj mechaniczne czyli ręcznie codziennie. Teraz poczekaj już tylko na stabilizację. W walce z zielonymi glonami nitkowatymi (jeśli takie posiadasz) pomogą Ci krewetki (np japonica inaczej amano lub red cherry czy babaulti) jeśli masz do nich dostęp.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2008, 10:00:55 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
camensky
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 09, 2008, 12:12:04 »

No dobra. To kupuje dodatkowa swietlowke 18W (moze nawet te ciensza 24W) jakas nie zwykla Smiley Kupie tez troche szybkorosnacego zielska (jw). A co z moimi 'umierajacymi' roslinkami (glownie te dwie czerwonolistne), sporo lisci na nich jest przezroczysta, ale na poczatku tez tak bylo i pozniej odzyly. Czy wyrzucac je? No i kiedy wreszcie bede mogl zwierzatka wpuscic? Czy do krewetek trzeba miec jakis specjalny dostep? Slyszalem ze problemy sa z ich kupnem, no ale chyba gdzies w Warszawie znajde. Dzieki i pozdrawiam.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 09, 2008, 13:16:32 »

Witaj.
Dobrze zrobisz dokupując świetlówkę.
Czerwonolistne rośliny takie jak Alternanthera nie utrzymają Ci się przy takim świetle i bez odpowiedniego nawożenia.
Dalej jeśli masz plagę okrzemek to nie zaciemniaj akwarium jak Niektórzy radzą, bo właśnie są one skutkiem  niedoświetlenia i też nie ma sensu zaciemniać akwarium jeśli masz dokupić szybkorosnących roślin , które wyciągną Ci nadmiar skladników przemiany materii z wody.Jeśli ograniczysz światło jak one będą miały niby szybko rosnąć i pochłaniać??
Rób podmianki częściej, a mniejszą niż pół zbiornika. Duża podmiana zaburzy jeszcze bardziej równowagę w zbiorniku. Napisałeś wcześniej , że zapodałeś chemię na glony..Nie rób tego więcej hehe...Zbieraj ile możesz mechanicznie glony.Dobrze ktoś Ci poradził abyś obniżył Ph...bo wysokie jest i sprzyja glonom...
Kh niby wysokie nie jest, ale mam wątpliwości czy przy wartości 6 która jeszcze dość mocno buforuje zastosowanie torfu coś Ci pomoże.Stawiam na to , że na początku ładnie zabarwi wodę a po dwóch dniach zacznie się robić osad w wodzie..A ph jakie było takie pozostanie...Co2 jest chyba dużo lepszym rozwiązaniem..lub RO.
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #9 : Styczeń 09, 2008, 17:01:42 »

Dobrze zrobisz dokupując świetlówkę.
Brawo Roll Eyes Właśnie lepiej zrobisz jak wywalisz(bez przesady poprostu) wyłącz światło Grin
E a glony to takie zielone kropeczki na szybie (u mnie tak jest)

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 09, 2008, 17:06:39 »

.
Właśnie lepiej zrobisz jak wywalisz(bez przesady poprostu) wyłącz światło Grin

Wyjaśnij mi na jakiej podstawie piszesz takie bzdury??

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
bullet
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 10, 2008, 09:08:01 »

W przypadku braku roślin lub jej niewielkiej ilości, wyłączenie lub ograniczenie światła byłoby rozsądne, ponieważ zachamowałoby rozwój glonów, jednak przy dużej ilości roślin dołożenie światła jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ ich rozwój pochłonie azotany potrzebne glonom.
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #12 : Styczeń 10, 2008, 10:09:30 »

.
Właśnie lepiej zrobisz jak wywalisz(bez przesady poprostu) wyłącz światło Grin

Wyjaśnij mi na jakiej podstawie piszesz takie bzdury??

Na podstawie kolegi który ma 300l i który też miał niezły problem z glonami wyłączał światło na chyba tydzień (tylko podczas karmienia włączał) i na podstawie siebie też mam dużo roślin i jakoś włączam światło i jakoś glony nie znikają i co o odszkodowanie będę wołał Tongue Koledze zniknęły Roll Eyes

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2008, 10:24:41 »

Na podstawie kolegi który ma 300l i który też miał niezły problem z glonami wyłączał światło na chyba tydzień (tylko podczas karmienia włączał) i na podstawie siebie też mam dużo roślin i jakoś włączam światło i jakoś glony nie znikają i co o odszkodowanie będę wołał Tongue Koledze zniknęły Roll Eyes
Samo właczanie i wyłaczanie światła to nie wszystko...Napewno wyłaczając światło okrzemek się nie pozbedzesz...W gre wchodzą parametry wody, częstotliwośc podmian, nawozy itp. a jeśli kots pisze , ze ma w akwarium roslinki jak  glosia , alternathea to wylaczenie swiatla na czas dluzszy moze sie zle skonczyc...kryptokoryny, anubiasy czy zabienice pewnie przetrwaja bez problemu...wylaczenie swiatla nie jest zadnym sposobem na walke z glonami.
pozdr

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2008, 10:28:33 »

To ja na to- miałem okrzemki kiedy moją 112-tkę oświetlało 2x18W. I za chiny ludowe nie mogłem się tego pozbyć. Poprawa nastąpiła dopiero kiedy dołożyłem świetlówkę 20W. Teraz okrzemek nie mam i mam święty spokój. A światło to się wyłącza kiedy ma się w zbiorniku np. sinice lub dużą ilość zielonego światłolubnego glonu.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: