Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Wyczyszczanie glonow, slabe oswietlenie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyczyszczanie glonow, slabe oswietlenie  (Przeczytany 7316 razy)
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #15 : Styczeń 10, 2008, 10:38:20 »

Na okrzemki to ja sie zgadzam ale na glony ?? zgadzam się z sinicami lubią dużo światła i brud.A glony...
...słabiej lub krócej oświetlamy akwarium Roll Eyes
[...] czytaj uważnie bo ja pisałem na glony a nie na okrzemki...
Pozdrawiam Cheesy

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #16 : Styczeń 10, 2008, 11:19:09 »

okrzemki to rodzaj glonów
Na okrzemki to ja sie zgadzam ale na glony ?? zgadzam się z sinicami lubią dużo światła i brud.A glony...
Pozdrawiam Cheesy

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Styczeń 10, 2008, 11:42:36 »

Pozdrawiam Cheesy

No właśnie czytaj uważnie. Kolega w pierwszym poście pisał m.in. o okrzemkach (ponadto o zielenicach)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 10, 2008, 12:06:01 »

Slyszalem ze problemy sa z ich kupnem, no ale chyba gdzies w Warszawie znajde. Dzieki i pozdrawiam.

Trochę źle słyszałeś. Masz w Warszawie wspaniałe źródło wszelkiej maści krewetek w postaci Pawła Szewczaka i jego Atollzoo (http://www.atollzoo.com.pl/kontakt.html). O krewetkach w Wa-wie dużo może Ci powiedzieć małżonka.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Styczeń 10, 2008, 15:21:51 »

Pozdrawiam Cheesy

A okrzemki to są Twoim zdaniem ptaki??
Sinice to nie są glony tylko cyjanobakterie i w ich przypadkuu stosuje się zaciemnienie, które jest jednym ze sposobów na ich pokonanie..ale też  nie samo w sobie. W przypadku okrzemek wręcz przeciwnie (imho) powinno się światła dołożyć.
Cięzko swoją drogą zrozumieć ten Twoj ostatni post.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
camensky
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 10, 2008, 17:17:10 »

Slyszalem ze problemy sa z ich kupnem, no ale chyba gdzies w Warszawie znajde. Dzieki i pozdrawiam.

Trochę źle słyszałeś. Masz w Warszawie wspaniałe źródło wszelkiej maści krewetek w postaci Pawła Szewczaka i jego Atollzoo (http://www.atollzoo.com.pl/kontakt.html). O krewetkach w Wa-wie dużo może Ci powiedzieć małżonka.

No tak, Atollzoo to juz prawie legenda na forach Smiley Jutro sie tam wybieram. Dzieki i pozdrawiam.

Wlasnie posadzilem 3 nowe roslinki: Rogatek (dosc obfity), Limnophila heterophylia i Rotala rotundifolia. Wiecej nie bardzo mam jak wlozyc bo mimo, ze to jest 112l (tak na prawde mniej, bo to panoramiczne) to do tego tlo strukturalne i dosyc duza skala skutecznie ograniczaja miejsce. Wyczyscilem stare liscie z okrzemek, odsaczylem odmulaczem 15L wody i wpuscilem jakies 18L odstanej. Jutro kupie dodatkowa swietlowke i planuje wpuscic zwierzatka. Z tego co  pisaaliscie mi tutaj to musze dac jakies kosiarki, otoski i trzy wspomniane rodzaje krewetek. W jakich ilosciach te zwierzatka dac? Chcialbym tez jakies skalary, neonki, moze molinezje i pare innych gatunkow. Czy poczekac az krewetki urosna (zeby np. nie zostaly zezarte przez skalary), czy jak wszystkie osobniki beda male to nic sie nie bedzie dziac? Jakie ilosci konkretnych gatunkow proponujecie? Dzieki za wszystkie informacje Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2008, 20:04:24 wysłane przez camensky » Zapisane
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #21 : Styczeń 10, 2008, 23:01:11 »

No tak, Atollzoo to juz prawie legenda na forach Smiley Jutro sie tam wybieram. Dzieki i pozdrawiam.

z jednej strony tragedia,ze nie mam w promienu 100km( to dla mnie grania zaporowa;) takiego sklepu, albo o takim nie slyszalem... albo nawet lepiej bo bym chyba auto zmienil na malucha po miesiacu Cheesy zazdroszcze wielkomijskim... ja moge znalezc w sklepie gupiki, zbrojniki niebieskie i moczarke (skrot majacy na celu pokazanie problemu) sory za OT ale musialem Wink

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Styczeń 11, 2008, 00:06:43 »

z jednej strony tragedia,ze nie mam w promienu 100km( to dla mnie grania zaporowa;) takiego sklepu, albo o takim nie slyszalem... albo nawet lepiej bo bym chyba auto zmienil na malucha po miesiacu Cheesy zazdroszcze wielkomijskim... ja moge znalezc w sklepie gupiki, zbrojniki niebieskie i moczarke (skrot majacy na celu pokazanie problemu) sory za OT ale musialem Wink

Wiesz kwestia jest taka, że im więcej siedzimy w tej wodzie:) tym częsciej poszukujemy...i częsciej kupujemy coś za pośrednictwem netu...sam pierwsze krewetki kupowalem przez net przesyłką PKS o ile się nie myle, bo w Warszawie były te krewetki tyle , że po zaporowych cenach. kupując  krewetki i płacąc za przesyłke plus bilety do Wawy(bo z prowincji jestem:D) i tak wychodziło o niebo taniej niż w sklepie(oczywiście przy większej ilości krewet)Tu jeśli chodzi o większość sklepów to  nic się nie zmieniło..Co do wyżej wspomnianego sklepu w Wawie to trzeba przyznać , że tani to może i nie jest, ale stawia na jakość.Rowniez sorry za OT:)
pozdr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2008, 00:14:17 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Styczeń 11, 2008, 10:10:06 »

Koniec OT Smiley

Jeśli boisz się, ze skalary dobiorą się do krewetek to polecam krewetki amano. Są na tyle duże, ze skalary ich nie dziabną.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
camensky
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Styczeń 11, 2008, 11:06:57 »

Wyczytalem w innym watku ze mam zbyt male akwarium. Szkoda bo strasznie podobaja mi sie te ryby, ale nie chce ich z drugiej strony zameczac Smiley Dzieki za wszystkie dopowiedzi. Bardzo mi pomogliscie.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 18:43:27 wysłane przez camensky » Zapisane
camensky
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Styczeń 14, 2008, 18:44:18 »

Chcialbym dodac pytanie o nawozenie. Co byscie polecali do mojego akwarium? Dodam, ze dolozylem swietlowke 24W o barwie 10000k, a takze wlozylem troche torfu do filtra, w celu obnizenia ph.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Styczeń 15, 2008, 08:37:16 »

W swojej 112-tce używam nawozów Planta Gainer Classic, Planta Gainer Macro i Planta Gainer Ferro+.
Nie dawkuję ich jednak wg zaleceń producenta - daję co drugi dzień pół zalecanej dawki oprócz PGC które podaję kroplami co kilka dni. Efekt przy moim oświetleniu jest taki, że co dwa tygodnie przycinam rośliny  Grin

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: