Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czas między nalaniem wody a wpuszczeniem ryb
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czas między nalaniem wody a wpuszczeniem ryb  (Przeczytany 1562 razy)
piotrek19
Zainteresowany
**

« : Styczeń 12, 2008, 12:06:52 »

od niedawna mam akwarium w piątek wieczorem napełniłem go wodą i w poniedziałek chcę zakupić ryby. Czy to wystarczająco czasu aby woda się ustatkowała a ryby przeżyły?

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2008, 12:30:02 »

Prawidłowy proces dojrzewania zbiornika powinien trwać około 3 tygodni a nie 3 dni, oczywiście przy jednoczesnym śledzeniu podstawowych parametrów wody. Dużo nauki przed Tobą. Polecam lekturę:
http://www.artnet.pl/lkozicki/faq/zbiornik_dojrzewanie.html
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2008, 14:10:24 »

http://www.holenderskie.pl/

tam jest zakladka kacik dla poczatuklacych wszystkiego sie dowiesz

240L ROSLINNE
piotrek19
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2008, 14:29:34 »

A gdybym wpuścił ryby w poniedziałek to by zdechły?

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2008, 14:40:18 »

nie polecam .

ryby najwczesniej kolo 2dekady i to takie ktore sie beda zywic glonami kosiarki otocki (a nie karmn ich)idt jak glony zaczna ustepowc to juz rybki ok 3lub 4dekady ja tak zrobilem i jest ok .
cos wiecej napisz o akwa ile siatla podloze filtr jakie paremetry wody itd.

POCZYTAJ COS NA TEN TEMAT

240L ROSLINNE
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2008, 15:11:22 »

Ja nie jestem wielkim fanem cierpliwości, całkowitej eliminacji chemii i czekania paru dekad na wpuszczenie ryb.

Jednakże tydzień to jest niezbędne minimum!!! Nie spiesz się tak, bo po prostu wyrzucisz kasę  Wściekły w niedojrzałe akwa i będziesz w plecy... Po weekendzie akwarium na pewno nie będzie dojrzałe, a ryby mogą przeżyć ale nie muszą - swoją drogą nalałeś odstaną wodę? Założę się że nie... Jeżeli w akwarystyku powiedzieli/dzą Ci że trzy dni wystarczą to jest to kłamstwo, podyktowane chęcia zarobienia na Tobie jak największej kasy.

Dlatego jeżeli jesteś taki niecierpliwy to zajmij się urządzaniem roślinek/skał (te możesz kupić nawet jutro) itp, kup jakiś preparat przyspieszający dojrzewanie akwarium, poczytaj trochę o rybkach, które chcesz kupić... uwierz mi że jeżeli się w to trochę zagłębisz to nie zauważysz jak Ci mija tydzień, a następną sobotę, jeżeli już nie będziesz mógł wytrzymać, kup rybki i je wpuść, nie będzie to idealne rozwiązanie, ale moim zdaniem jeżeli nie są to osobniki wymagające w 95% powinny przeżyć. Dobrze by było też żebyś nie wpuścił wszystkich ryb na raz, ale na raty...
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2008, 19:05:29 »

Najważniejsze to uaktywnienie filtra, a to musi potrwać, inaczej zabijesz rybki, albo będziesz miał duże problemy z glonami. Nie śpiesz się. Dwa tygodnie wytrwałości, a będziesz szczęśliwszy i bogatszy. Pozdrawiam.
piotrek19
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2008, 10:30:39 »

A w czasie tego dojrzewania akwarium musi być włączony filtr i grzałka?

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2008, 10:47:19 »

a przeczytałeś chodż jeden z linków, które dostałeś Huh

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
seba75
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2008, 11:02:29 »

a przeczytałeś chodż jeden z linków, które dostałeś Huh

chyba nie, mozna by tak zrobic watek pt. "przykazania w akwarystyce" albo "grzechy glowne" ja tu widze dwa niecierpliwosc i lenistwo
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: