Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Jakie rybki do akwarium 112 litrów ??
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rybki do akwarium 112 litrów ??  (Przeczytany 3713 razy)
diablo33
Nowy
*

« : Styczeń 12, 2008, 22:41:58 »

Witam, jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość . Pewnie były podobne tematy, za co z góry przepraszam  Sad A więc na dniach będę mieć wolne akwarium 112 litrów, ale nie wiem jaką obsadę tutaj dać ??

Więc to co wymyśliłem (proszę doradźcie):

1x zbrojnik niebieski
10 neonków
9 gupików
Parkę molinezji (lub parkę mieczyków) które lepiej ?
4 Kiryski
2 gurami
2 Brzanki

Proszę powiedzcie mi które rybki mogą żyć że sobą ?? (z tych podanych wyżej) . Jakie rybki ewentualnie zmienić i na co ?? Gupiki i zbrojnik muszą zostać bo już je mam w 30 litrowym akwarium .
seba75
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2008, 22:51:53 »

z obsady ktora wymieniles z,ienilbym tak - zbrojnik troche maly na twoje akwa - zrezygnowalbym z brzanek i gurami a za to zwiekszyl stadko neonow reszta moze byc a czy miecze czy molinezje to juz twoj gust  Wink
gadziol6
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2008, 22:54:55 »

Moim zdaniem brzanki odpadaja prawdopodobnie beda gonic reszte ryb, a gurami to troche za duze do reszty co do reszty to ok Afro
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2008, 22:56:29 »

Zgadzam się z przedmówcą. Dodatkowo dokupiłabym jeszcze ze 2 kiryski, czyli:

15 neonków
parka mieczyków lub molinezji (co Ci się bardziej podoba)
6 kirysków
i jeśli gupiki to tylko samce, bo jak dasz towarzystwo mieszane, to będą Ci się wciąż mnożyć.... i nie wiem, czy 9 to nie za dużo

papa

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
diablo33
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2008, 22:58:04 »

Zgadzam się z przedmówcą. Dodatkowo dokupiłabym jeszcze ze 2 kiryski, czyli:

15 neonków
parka mieczyków lub molinezji (co Ci się bardziej podoba)
6 kirysków
i jeśli gupiki to tylko samce, bo jak dasz towarzystwo mieszane, to będą Ci się wciąż mnożyć.... i nie wiem, czy 9 to nie za dużo

papa

Mam chętnych na gupiki Wink A zbrojnika chciałbym jednak zostawić, jest u mnie od małego. I go lubię  Tongue A i jak mi się Red Cherry rozmnożą chciałbym je tam trzymać (myślę że około 5-10)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2008, 23:00:06 wysłane przez diablo33 » Zapisane
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2008, 23:01:51 »

No jeśli tak, to może ok. Ale kup kilka samiczek, żeby "siły" rozłożyły się równomiernie.... Grin

diablo33
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2008, 23:03:11 »

No jeśli tak, to może ok. Ale kup kilka samiczek, żeby "siły" rozłożyły się równomiernie.... Grin

Ok, a może coś dołożyć ?? Czy jest w sam raz ?? I chciałbym wpuścić trochę świderków Smiley I czy nie będę mieć za dużo rybek pływających przy powierzchni ?? Może jednego węgorka ?? Bo podobają mi się, ale nie wiem czy rybki będą dobrane wymaganiami wtedy ??
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #7 : Styczeń 12, 2008, 23:11:04 »

Mi się wydaje, że wystarczy.
Kiryski na dnie, u mnie mieczyki pływają po całym akwa ale trzymają się najbardziej środka a neonki stadkiem też po całości. Nie miałam neonków ale wydaje mi się, że zachowują się podobnie do razborek (moje śmigają po środku i przy powierzchni czasami).
Ładnie będzie wyglądać Twoje akwa.

A jak roślinki? Wybrałeś już?
I kiedy zalewasz akwarium? Pamiętasz, że zanim wpuścisz rybki, akwa musi ze 3 tygodnie dojrzewać?

diablo33
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 12, 2008, 23:18:11 »

A jak roślinki? Wybrałeś już?
I kiedy zalewasz akwarium? Pamiętasz, że zanim wpuścisz rybki, akwa musi ze 3 tygodnie dojrzewać?

Pamiętam Wink A co do roślinek - hmmm, chyba jakieś mchy, moczarka, zastanawiałem się nad rzęsą ale sam nie wiem . Może coś poradzicie w wyborze roślinek ?? Z góry dzięki Wink
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2008, 23:23:56 »

Poczytaj tutaj.
Emi podaje chyba dwa linki, które są obowiązkowe. A pytanie o rośliny (jak już wybierzesz) zadaj w odpowiednim dziale Cheesy
wybierz rośliny szybko rosnące, tak na początek.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,13198.0.html

seba75
Gość
« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2008, 23:26:53 »

no to obsade juz masz Grin a z roslin to zalezy co tam zamierzasz stworzyc za krolestwo  Wink jedna z naistotniejszych spraw to swiatlo wiec nie wiem jakie tam masz, z latwych zabienice, kryptokoryny, nuzaniec itd beda dobre i moze cos na korzen ( o ile planujesz ) jakis anubias czy mikrozorium
diablo33
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2008, 23:28:28 »

Na korzeniu planuję właśnie jakiś mech (myślałem o Taiwanie - czy jakoś tak) . Oświetlenie planowałem 0,5w/litr czy będzie dobre ?? Wychodziło by coś koło 56 wattów
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2008, 23:31:22 »

0,5 to już całkiem fajnie, a planujesz instalację CO2, np. bimbrownię?
Przy takim oświetleniu, byłoby niekiepsko Grin

seba75
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 12, 2008, 23:32:44 »

0,5 W to minimum jesli chodzi o L/W
powinno ci wystarczyc na poczatek, wszystko tez zalezy jakie rosliny planujesz tam miec
diablo33
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2008, 23:34:05 »

0,5 to już całkiem fajnie, a planujesz instalację CO2, np. bimbrownię?
Przy takim oświetleniu, byłoby niekiepsko Grin

Chciałbym zrobić bimbrownie samemu, ale muszę najpierw poczytać jak się ją robi  Wink Może macie jakiegoś linka do opisu jak zrobić ?? Będę wdzięczny  Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: